Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem

30 min
8 porcji
Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem
Foto: Yuliia Stsepeleva
Naleśniki to szybkie i łatwe danie idealne na obiad lub kolację dla całej rodziny. W zależności od tego, z czym je podamy, możemy przygotować danie na słodko lub wytrawne. Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem to prosty przepis, który swoim smakiem zadowoli zarówno dorosłych, jak i dzieci (które w ten sposób też będą jadły szpinak).
Kaloryczność: 158 kcal w 100 g.

Składniki

Na ciasto naleśnikowe
  • Mleko (2%) - 2 szklanki
  • Mąka pszenna - 2 szklanki
  • Woda gazowana (mocny gaz) - 250-300 ml
  • Jajka - 2 sztuki
  • Kurkuma - 1 szczypta
  • Sól - 1 szczypta
  • Olej roślinny - do smażenia
Na farsz

Przygotowanie

Przygotuj ciasto na naleśniki. Wbij całe jajka do miski i dodaj szczyptę soli. Następnie dodaj resztę składników i mieszaj energicznie, aż wszystko się połączy. Odstaw ciasto na chwilę, zanim zaczniesz smażyć.
Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem - jak zrobić, przepis, krok 1
Rozgrzej dobrze patelnię, posmaruj delikatnie olejem i smaż naleśniki z obu stron. Wlej nieco więcej ciasta, by placki nie wyszły zbyt cienkie. Usmażone naleśniki odłóż na talerzyk i przykryj bawełnianą ściereczką, aby były bardziej sprężyste.
Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem - jak zrobić, przepis, krok 2
Szpinak umyj i podsmaż przez chwilę na patelni. W misce umieść pokrojoną w małą kostkę pierś z kurczaka i dodaj liście szpinaku, starty żółty ser oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem - jak zrobić, przepis, krok 3
Nałóż farsz na brzeg naleśnika, tak by móc zwinąć go w rulonik. Przygotowane naleśniki połóż ciasno na patelni i podgrzej przez chwilę na małym ogniu pod przykryciem. Dzięki temu ser się rozpuści, a całość nabierze smaku.
Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem - jak zrobić, przepis, krok 4
Gotowe naleśniki możesz podawać ze śmietaną lub naturalnym jogurtem. Dodaj dla ozdoby świeże liście bazylii lub innych ziół.
Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze