Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem
30 min
8 porcji
Naleśniki to szybkie i łatwe danie idealne na obiad lub kolację dla całej rodziny. W zależności od tego, z czym je podamy, możemy przygotować danie na słodko lub wytrawne. Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem to prosty przepis, który swoim smakiem zadowoli zarówno dorosłych, jak i dzieci (które w ten sposób też będą jadły szpinak).
Kaloryczność: 158 kcal w 100 g.
Składniki
Na ciasto naleśnikowe
- Mleko (2%) - 2 szklanki
- Mąka pszenna - 2 szklanki
- Woda gazowana (mocny gaz) - 250-300 ml
- Jajka - 2 sztuki
- Kurkuma - 1 szczypta
- Sól - 1 szczypta
- Olej roślinny - do smażenia
Na farsz
- Szpinak - 100-150 g
- Pierś z kurczaka (ugotowana) - 400 g
- Ser żółty - 50 g
- Śmietana (lub jogurt naturalny) - 100 g
- Pieprz czarny (świeżo zmielony) - 1 łyżeczka
- Sól - 0,5 łyżeczki
- Gałka muszkatołowa - 1 szczypta
- Bazylia (liście) - do dekoracji
Przygotowanie
Przygotuj ciasto na naleśniki. Wbij całe jajka do miski i dodaj szczyptę soli. Następnie dodaj resztę składników i mieszaj energicznie, aż wszystko się połączy. Odstaw ciasto na chwilę, zanim zaczniesz smażyć.
Rozgrzej dobrze patelnię, posmaruj delikatnie olejem i smaż naleśniki z obu stron. Wlej nieco więcej ciasta, by placki nie wyszły zbyt cienkie. Usmażone naleśniki odłóż na talerzyk i przykryj bawełnianą ściereczką, aby były bardziej sprężyste.
Szpinak umyj i podsmaż przez chwilę na patelni. W misce umieść pokrojoną w małą kostkę pierś z kurczaka i dodaj liście szpinaku, starty żółty ser oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
Nałóż farsz na brzeg naleśnika, tak by móc zwinąć go w rulonik. Przygotowane naleśniki połóż ciasno na patelni i podgrzej przez chwilę na małym ogniu pod przykryciem. Dzięki temu ser się rozpuści, a całość nabierze smaku.
Gotowe naleśniki możesz podawać ze śmietaną lub naturalnym jogurtem. Dodaj dla ozdoby świeże liście bazylii lub innych ziół.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze