Dania z mleka

39 przepisów
Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Nie masz pomysłu na obiad lub kolację? Zrób proste i sycące naleśniki ze szpinakiem i fetą. Są równie dobre na ciepło, co na zimno, dlatego możesz zabrać je ze sobą do pracy. Przygotowałam dziś przepis oraz kilka wskazówek, dzięki którym smażenie naleśników stanie się o wiele prostsze!
Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami

Niebiańsko dobrym pomysłem na pyszny obiad są wytrawne naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami. Szpinak sam w sobie nie ma wyraźnego smaku, ale po dobraniu odpowiednich dodatków i dobrym przygotowaniu - nie można mu się oprzeć. A pieczarki i ser feta doskonale się z nim komponują!
Kalafior w cieście naleśnikowym

Istnieje wiele sposobów na przygotowanie kalafiora, a kalafior w cieście naleśnikowym jest jednym z najsmaczniejszych. Miękki środek i przyjemnie chrupiące ciasto posmakuje znajomym podczas domówki i dzieciom w trakcie kolacji. Możesz podać go również jako dodatek do tradycyjnego obiadu.
Gofry z cukinii

Gofry w wersji wytrawnej? Tak, to jest możliwe! W tym przepisie pokażę Wam jak zrobić wafle z cukinii. Wychodzą tak samo chrupiące i pyszne jak tradycyjne, ale są o wiele zdrowsze. Świetnie sprawdzą się jako śniadanie, kolacja czy przekąska między posiłkami.
Cannelloni z mięsem mielonym

Cannelloni to jednocześnie nazwa potrawy i włoskiego makaronu, z którego się ją przygotowuje. Makaron ten jest w kształcie dużych rurek, które nadziewa się farszem i zapieka w piekarniku. Podstawową wersją cannelloni jest nadzienie z mięsa mielonego z sosem beszamelowym.
Naleśniki bez jajek

Naleśniki to jedno z najłatwiejszych i najmniej wymagających dań w polskiej kuchni. Ciasto na naleśniki zazwyczaj przygotowuję z jajkami, ale równie dobrze można je zrobić bez! Naleśniki bez jajek są tak samo pyszne co tradycyjne naleśniki, a wymagają tylko kilku podstawowych składników.
Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami to klasyczne danie polskiej kuchni, kojarzące się przede wszystkim z wakacjami. Wychodzą mięciutkie i puszyste w środku, a chrupiące na zewnątrz. U mnie przyrządza się je głównie na obiad, ale będą też świetnym pomysłem na śniadanie czy kolacje!
Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem

Naleśniki to szybkie i łatwe danie idealne na obiad lub kolację dla całej rodziny. W zależności od tego, z czym je podamy, możemy przygotować danie na słodko lub wytrawne. Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem to prosty przepis, który swoim smakiem zadowoli zarówno dorosłych, jak i dzieci (które w ten sposób też będą jadły szpinak).
Proste ciasto czekoladowe

Puszyste czekoladowe ciasto to mój idealny deser na każdą porę roku. Zajadają się nim wszyscy miłośnicy czekolady i innych słodkości. Nie trzeba posiadać dużych zdolności cukierniczych, aby je przygotować. Zapraszam na ten prosty przepis!
Naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i serem żółtym

Naleśniki kojarzą się głownie ze słodkim daniem, ale równie dobrze smakują w wersji wytrawnej. Jedną z opcji na taką właśnie wersje to przygotowanie naleśników ze szpinakiem, kurczakiem i serem żółtym. Wyrazisty i aromatyczny farsz posmakuje każdemu miłośnikowi szpinaku!
Naleśniki do krokietów

Krokiety to danie popularne na polskich stołach. Ciasto na naleśniki do krokietów nie może być zbyt rzadkie, ani zbyt gęste. Cały sekret tkwi w uzyskaniu poprawnej konsystencji – idealne naleśniki wyjdą wtedy, kiedy ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany.
Naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą

Szpinak można nienawidzić lub kochać. Ja z pewnością należę do tej drugiej grupy, dlatego dzisiaj przygotowałam dla was bardzo proste i jednocześnie przepyszne danie, czyli naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą. To jest danie idealne zarówno na obiad, jak i kolację!
Gofry belgijskie

Gofry kojarzą mi się przede wszystkim z wakacjami nad polskim morzem. Jednak w domu też czasami przygotowuję te placuszki i najbardziej lubię ich wersję na drożdżach – gofry belgijskie. Zazwyczaj jak już sobie na nie pozwalam, to wybieram wersję «na bogato» z bitą śmietaną, owocami oraz polewą.
Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem

Dzisiaj przepis na moje ulubione naleśniki – ze szpinakiem i serem żółtym. Szpinak mogę jeść w każdej postaci, ale to właśnie z serem żółtym jest najsmaczniejszy. Podgrzany ser żółty ciągnie się i dodaje potrawie wyrazistości. Jest to doskonałe danie zarówno dla dorosłych, jak i dzieci!
Naleśniki bezglutenowe

Mąka pszenna zawiera gluten, przez co nie może być spożywana przez osoby z jego nietolerancją lub będące z różnych przyczyn na diecie bezglutenowej. Jednak nie oznacza to, że trzeba całkowicie odstąpić od potraw, które wymagają użycia mąki. Zapraszam Was na przepis na naleśniki bezglutenowe!
Placki z cukinii i marchewki

Zdrowe, pyszne i chrupiące placki z cukinii i marchewki to pomysł na lekki warzywny obiad lub kolacje. Są proste w przygotowaniu, a ich smak zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci. Do ciasta dodaję surową cebulę, ale możesz ją wcześniej zeszklić.
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą

Naleśniki to szybkie i proste do przygotowania danie, które za każdym razem może być inne – wystarczy zmienić farsz. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na naleśniki ze szpinakiem i ricottą. Te pyszne zielone listki świetnie się komponują z delikatnym serkiem ricotta.
Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w piekarniku

Naleśniki wydają się być daniem bez wyrazu. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, podawane z cukrem lub dżemem, u mnie są wyjściem awaryjnym gdy trzeba szybko podać obiad. Ale mam dla Was przepis na naleśniki ze szpinakiem zapiekane w piekarniku, które mogą stać się daniem popisowym dla niezapowiedzianych gości!
Kotlety z kalafiora w chrupiącej panierce

Pyszne kotlety z kalafiora w chrupiącej panierce to wspaniały pomysł na bezmięsne danie. Kotlety z kalafiora są miękkie i soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Dzięki panierce kotlety przypominają nuggetsy, tak więc jest to dobry sposób na przemycenie kalafiora.
Naleśniki po meksykańsku

Tortilla i burrito to są potrawy kuchni meksykańskiej, które ostatnim czasem stały się bardzo popularne w Polsce. Łączy je jedno – jest to farsz zawinięty w ciasto, przypominający nasze naleśniki. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was ze spolszczoną wersją tych potraw – naleśnikami po meksykańsku.
Sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie

Sernik to ciasto, które można przygotować w wielu różnych odsłonach. Zachęcam Cię do wypróbowania mojego przepisu na sernik z mlekiem w proszku. Najlepiej sprawdza się na kruchym spodzie i z dodatkiem budyniu waniliowego. Jest prosty w przygotowaniu i nadaje się na każdą okazję!
Krokiety z pieczarkami i serem żółtym

Krokiety to danie idealne zarówno na obiad, jak i ciepły posiłek dla gości. Krokiety z pieczarkami i serem żółtym są wyśmienite i wręcz rozpływają się w ustach. Zdecydowanie ich zaletą jest to, że można je spokojnie przygotować wcześniej i tylko podsmażyć przed podaniem.
Tradycyjne racuchy z jabłkami

Jednym z tradycyjnych polskich dań są racuchy z jabłkami. Tymi słodkimi placuszkami zajadają się zarówno dzieci, jak i dorośli. Można je przygotować na słodkie śniadanie lub podwieczorek, a nawet na obiad. W zależności od odmiany jabłek, racuchy mogą być bardzo słodkie lub mieć kwaskowy posmak.
Naleśniki z mąki kukurydzianej

Naleśniki w wersji bezglutenowej, czyli z mąki kukurydzianej, przygotowuje się praktycznie tak samo jak i tradycyjne naleśniki. Mąka kukurydziana sprawia, że naleśniki są kruche i mogą się łamać, dlatego do ciasta dodaje się również skrobię ziemniaczaną.
Krokiety z kapustą i grzybami

Sezon na grzyby się rozpoczął i choć ich zbieranie czy obieranie nie jest dla mnie, to mogę je jeść w każdej postaci. Jedną z tradycyjnych potraw z nimi są krokiety z kapustą i grzybami. Doskonale nadają się na codzienny obiad, jaki i na świąteczny stół.
Naleśniki z mąki orkiszowej

Mąka orkiszowa to zdrowsza alternatywa mąki pszennej – ma zwiększoną zawartość aminokwasów i tłuszczów nienasyconych oraz wysoką wartość odżywczą. Naleśniki z mąki orkiszowej wychodzą tak samo pyszne i puszyste jak zwykłe, a do tego są bardziej pożywne i zawierają dużo błonnika.
Naleśniki ze szpinakiem i mięsem mielonym

Naleśniki w wersji na słodko lubi praktycznie każdy, od dziecka po dorosłego. Jednak na te w wersji wytrawnej co niektórzy kręcą nosem. Naleśniki ze szpinakiem i mięsem mielonym przekonają do siebie najbardziej opornych. To świetny pomysł na szybki i sycący obiad, a przygotowane wcześniej mogą być podawane również jako kolacja.
Szpinakowe naleśniki z twarogiem

Naleśniki szpinakowe z twarogiem to szybkie i praktyczne danie, które można przygotować nawet na ostatnią chwilę. Zapomnij o klasycznych wysoko kalorycznych naleśnikach i spróbuj odmienionego przepisu na szybki lunch lub obiad dla niespodziewanych gości.
Jajecznica na parze

Dzisiaj mam dla Was przepis na zdrowszą wersję tradycyjnego dania śniadaniowego – jajecznicy na parze. Dzięki temu, że gotuje się ją, a nie smaży na tłuszczu, to jest lekkostrawna i bardziej delikatna. Możesz użyć do niej ulubione dodatki zupełnie tak samo jak do klasycznej jajecznicy.
Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem

Ten przepis na wytrawne naleśniki ze szpinakiem i twarogiem pozwoli na stworzenie obiadu, który przypadnie do gustu starszym i młodszym. Zainspiruj się i przygotuj obiad łatwy, szybki i przede wszystkim zdrowy!

Dania z mleka – przepisy

Ilość dań, do których przygotowania niezbędne jest mleko może zaskoczyć niejedną osobę. Naleśniki, krokiety, pulpety, racuchy, zapiekany makaron to tylko początek listy! Dania z mleka mają długą i bogatą historię w codziennym menu, goszcząc na stołach nie tylko podczas śniadania, ale także w porze obiadowej i na kolację. Na naszej stronie zebraliśmy najróżniejsze przepisy na dania z mleka, które trafią w każde gusta.

Nawet początkujący kucharze mogą wyczarować pyszne dania z mleka zarówno kuchni tradycyjnej, jak i wegetariańskiej. Jeśli jesteś na diecie wegańskiej wystarczy, że mleko krowie zamienisz na mleko roślinne, np. owsiane. Efekt nie będzie taki sam, ale dania z mleka roślinnego są bardzo zbliżone smakiem i fakturą do dań z mleka krowiego.

W wielu przepisach należy użyć tylko odrobiny mleka, ale warto wiedzieć, że to właśnie jego obecność lub brak sprawia, że dania z mleka wyróżniają się tak przyjemnym, kremowym smakiem. Staraj się więc nigdy nie pomijać tego składnika w swoich kulinarnych przygodach. W zamian otrzymasz wspaniałe dania z mleka, które zachwycą Twoje podniebienie, ale także ukoją jak prawdziwy comfort food.

Różne dania z mleka podaje się na różne okazje. Racuchy z owocami lub bez najczęściej podaje się na śniadanie, a krokiety w towarzystwie barszczu na obiad. Naleśniki, do których mleko jest niezbędne można natomiast zajadać przez cały dzień, wystarczy zmienić w nich nadzienie. Na śniadanie naleśniki z dżemem, na obiad naleśniki z kurczakiem, a na kolację naleśniki ze szpinakiem i serem – i oto dania z mleka wypełniają nam całe dzienne menu.