Dania z mleka
39 przepisów
![Naleśniki ze szpinakiem i fetą Naleśniki ze szpinakiem i fetą](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10483-1600x900.jpg)
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
Nie masz pomysłu na obiad lub kolację? Zrób proste i sycące naleśniki ze szpinakiem i fetą. Są równie dobre na ciepło, co na zimno, dlatego możesz zabrać je ze sobą do pracy. Przygotowałam dziś przepis oraz kilka wskazówek, dzięki którym smażenie naleśników stanie się o wiele prostsze!
![Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10653-1600x900.jpg)
Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami
Niebiańsko dobrym pomysłem na pyszny obiad są wytrawne naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami. Szpinak sam w sobie nie ma wyraźnego smaku, ale po dobraniu odpowiednich dodatków i dobrym przygotowaniu - nie można mu się oprzeć. A pieczarki i ser feta doskonale się z nim komponują!
![Kalafior w cieście naleśnikowym Kalafior w cieście naleśnikowym](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11436-1600x900.jpg)
Kalafior w cieście naleśnikowym
Istnieje wiele sposobów na przygotowanie kalafiora, a kalafior w cieście naleśnikowym jest jednym z najsmaczniejszych. Miękki środek i przyjemnie chrupiące ciasto posmakuje znajomym podczas domówki i dzieciom w trakcie kolacji. Możesz podać go również jako dodatek do tradycyjnego obiadu.
![Gofry z cukinii Gofry z cukinii](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/04/przepis-13278-1600x900.jpg)
Gofry z cukinii
Gofry w wersji wytrawnej? Tak, to jest możliwe! W tym przepisie pokażę Wam jak zrobić wafle z cukinii. Wychodzą tak samo chrupiące i pyszne jak tradycyjne, ale są o wiele zdrowsze. Świetnie sprawdzą się jako śniadanie, kolacja czy przekąska między posiłkami.
![Cannelloni z mięsem mielonym Cannelloni z mięsem mielonym](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-12037-1600x900.jpg)
Cannelloni z mięsem mielonym
Cannelloni to jednocześnie nazwa potrawy i włoskiego makaronu, z którego się ją przygotowuje. Makaron ten jest w kształcie dużych rurek, które nadziewa się farszem i zapieka w piekarniku. Podstawową wersją cannelloni jest nadzienie z mięsa mielonego z sosem beszamelowym.
![Naleśniki bez jajek Naleśniki bez jajek](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/10/przepis-11142-1600x900.jpg)
Naleśniki bez jajek
Naleśniki to jedno z najłatwiejszych i najmniej wymagających dań w polskiej kuchni. Ciasto na naleśniki zazwyczaj przygotowuję z jajkami, ale równie dobrze można je zrobić bez! Naleśniki bez jajek są tak samo pyszne co tradycyjne naleśniki, a wymagają tylko kilku podstawowych składników.
![Racuchy drożdżowe z jabłkami Racuchy drożdżowe z jabłkami](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11428-1600x900.jpg)
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Racuchy drożdżowe z jabłkami to klasyczne danie polskiej kuchni, kojarzące się przede wszystkim z wakacjami. Wychodzą mięciutkie i puszyste w środku, a chrupiące na zewnątrz. U mnie przyrządza się je głównie na obiad, ale będą też świetnym pomysłem na śniadanie czy kolacje!
![Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10549-1600x900.jpg)
Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem
Naleśniki to szybkie i łatwe danie idealne na obiad lub kolację dla całej rodziny. W zależności od tego, z czym je podamy, możemy przygotować danie na słodko lub wytrawne. Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem to prosty przepis, który swoim smakiem zadowoli zarówno dorosłych, jak i dzieci (które w ten sposób też będą jadły szpinak).
![Proste ciasto czekoladowe Proste ciasto czekoladowe](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11567-1600x900.jpg)
Proste ciasto czekoladowe
Puszyste czekoladowe ciasto to mój idealny deser na każdą porę roku. Zajadają się nim wszyscy miłośnicy czekolady i innych słodkości. Nie trzeba posiadać dużych zdolności cukierniczych, aby je przygotować. Zapraszam na ten prosty przepis!
![Naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i serem żółtym Naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i serem żółtym](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10799-1600x900.jpg)
Naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i serem żółtym
Naleśniki kojarzą się głownie ze słodkim daniem, ale równie dobrze smakują w wersji wytrawnej. Jedną z opcji na taką właśnie wersje to przygotowanie naleśników ze szpinakiem, kurczakiem i serem żółtym. Wyrazisty i aromatyczny farsz posmakuje każdemu miłośnikowi szpinaku!
![Naleśniki do krokietów Naleśniki do krokietów](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11416-1600x900.jpg)
Naleśniki do krokietów
Krokiety to danie popularne na polskich stołach. Ciasto na naleśniki do krokietów nie może być zbyt rzadkie, ani zbyt gęste. Cały sekret tkwi w uzyskaniu poprawnej konsystencji – idealne naleśniki wyjdą wtedy, kiedy ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany.
![Naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą Naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10456-1600x900.jpg)
Naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą
Szpinak można nienawidzić lub kochać. Ja z pewnością należę do tej drugiej grupy, dlatego dzisiaj przygotowałam dla was bardzo proste i jednocześnie przepyszne danie, czyli naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą. To jest danie idealne zarówno na obiad, jak i kolację!
![Gofry belgijskie Gofry belgijskie](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11791-1600x900.jpg)
Gofry belgijskie
Gofry kojarzą mi się przede wszystkim z wakacjami nad polskim morzem. Jednak w domu też czasami przygotowuję te placuszki i najbardziej lubię ich wersję na drożdżach – gofry belgijskie. Zazwyczaj jak już sobie na nie pozwalam, to wybieram wersję «na bogato» z bitą śmietaną, owocami oraz polewą.
![Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10684-1600x900.jpg)
Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem
Dzisiaj przepis na moje ulubione naleśniki – ze szpinakiem i serem żółtym. Szpinak mogę jeść w każdej postaci, ale to właśnie z serem żółtym jest najsmaczniejszy. Podgrzany ser żółty ciągnie się i dodaje potrawie wyrazistości. Jest to doskonałe danie zarówno dla dorosłych, jak i dzieci!
![Naleśniki bezglutenowe Naleśniki bezglutenowe](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12159-1600x900.jpg)
Naleśniki bezglutenowe
Mąka pszenna zawiera gluten, przez co nie może być spożywana przez osoby z jego nietolerancją lub będące z różnych przyczyn na diecie bezglutenowej. Jednak nie oznacza to, że trzeba całkowicie odstąpić od potraw, które wymagają użycia mąki. Zapraszam Was na przepis na naleśniki bezglutenowe!
![Placki z cukinii i marchewki Placki z cukinii i marchewki](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/06/przepis-13959-1600x900.jpg)
Placki z cukinii i marchewki
Zdrowe, pyszne i chrupiące placki z cukinii i marchewki to pomysł na lekki warzywny obiad lub kolacje. Są proste w przygotowaniu, a ich smak zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci. Do ciasta dodaję surową cebulę, ale możesz ją wcześniej zeszklić.
![Naleśniki ze szpinakiem i ricottą Naleśniki ze szpinakiem i ricottą](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10775-1600x900.jpg)
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą
Naleśniki to szybkie i proste do przygotowania danie, które za każdym razem może być inne – wystarczy zmienić farsz. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na naleśniki ze szpinakiem i ricottą. Te pyszne zielone listki świetnie się komponują z delikatnym serkiem ricotta.
![Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w piekarniku Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w piekarniku](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10449-1600x900.jpg)
Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w piekarniku
Naleśniki wydają się być daniem bez wyrazu. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, podawane z cukrem lub dżemem, u mnie są wyjściem awaryjnym gdy trzeba szybko podać obiad. Ale mam dla Was przepis na naleśniki ze szpinakiem zapiekane w piekarniku, które mogą stać się daniem popisowym dla niezapowiedzianych gości!
![Kotlety z kalafiora w chrupiącej panierce Kotlety z kalafiora w chrupiącej panierce](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10782-1600x900.jpg)
Kotlety z kalafiora w chrupiącej panierce
Pyszne kotlety z kalafiora w chrupiącej panierce to wspaniały pomysł na bezmięsne danie. Kotlety z kalafiora są miękkie i soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Dzięki panierce kotlety przypominają nuggetsy, tak więc jest to dobry sposób na przemycenie kalafiora.
![Naleśniki po meksykańsku Naleśniki po meksykańsku](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/10/przepis-11123-1600x900.jpg)
Naleśniki po meksykańsku
Tortilla i burrito to są potrawy kuchni meksykańskiej, które ostatnim czasem stały się bardzo popularne w Polsce. Łączy je jedno – jest to farsz zawinięty w ciasto, przypominający nasze naleśniki. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was ze spolszczoną wersją tych potraw – naleśnikami po meksykańsku.
![Sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie Sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/02/przepis-12684-1600x900.jpg)
Sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie
Sernik to ciasto, które można przygotować w wielu różnych odsłonach. Zachęcam Cię do wypróbowania mojego przepisu na sernik z mlekiem w proszku. Najlepiej sprawdza się na kruchym spodzie i z dodatkiem budyniu waniliowego. Jest prosty w przygotowaniu i nadaje się na każdą okazję!
![Krokiety z pieczarkami i serem żółtym Krokiety z pieczarkami i serem żółtym](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11408-1600x900.jpg)
Krokiety z pieczarkami i serem żółtym
Krokiety to danie idealne zarówno na obiad, jak i ciepły posiłek dla gości. Krokiety z pieczarkami i serem żółtym są wyśmienite i wręcz rozpływają się w ustach. Zdecydowanie ich zaletą jest to, że można je spokojnie przygotować wcześniej i tylko podsmażyć przed podaniem.
![Tradycyjne racuchy z jabłkami Tradycyjne racuchy z jabłkami](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11389-1600x900.jpg)
Tradycyjne racuchy z jabłkami
Jednym z tradycyjnych polskich dań są racuchy z jabłkami. Tymi słodkimi placuszkami zajadają się zarówno dzieci, jak i dorośli. Można je przygotować na słodkie śniadanie lub podwieczorek, a nawet na obiad. W zależności od odmiany jabłek, racuchy mogą być bardzo słodkie lub mieć kwaskowy posmak.
![Naleśniki z mąki kukurydzianej Naleśniki z mąki kukurydzianej](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12268-1600x900.jpg)
Naleśniki z mąki kukurydzianej
Naleśniki w wersji bezglutenowej, czyli z mąki kukurydzianej, przygotowuje się praktycznie tak samo jak i tradycyjne naleśniki. Mąka kukurydziana sprawia, że naleśniki są kruche i mogą się łamać, dlatego do ciasta dodaje się również skrobię ziemniaczaną.
![Krokiety z kapustą i grzybami Krokiety z kapustą i grzybami](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/10/przepis-11210-1600x900.jpg)
Krokiety z kapustą i grzybami
Sezon na grzyby się rozpoczął i choć ich zbieranie czy obieranie nie jest dla mnie, to mogę je jeść w każdej postaci. Jedną z tradycyjnych potraw z nimi są krokiety z kapustą i grzybami. Doskonale nadają się na codzienny obiad, jaki i na świąteczny stół.
![Naleśniki z mąki orkiszowej Naleśniki z mąki orkiszowej](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/05/przepis-13405-1600x900.jpg)
Naleśniki z mąki orkiszowej
Mąka orkiszowa to zdrowsza alternatywa mąki pszennej – ma zwiększoną zawartość aminokwasów i tłuszczów nienasyconych oraz wysoką wartość odżywczą. Naleśniki z mąki orkiszowej wychodzą tak samo pyszne i puszyste jak zwykłe, a do tego są bardziej pożywne i zawierają dużo błonnika.
![Naleśniki ze szpinakiem i mięsem mielonym Naleśniki ze szpinakiem i mięsem mielonym](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10748-1600x900.jpg)
Naleśniki ze szpinakiem i mięsem mielonym
Naleśniki w wersji na słodko lubi praktycznie każdy, od dziecka po dorosłego. Jednak na te w wersji wytrawnej co niektórzy kręcą nosem. Naleśniki ze szpinakiem i mięsem mielonym przekonają do siebie najbardziej opornych. To świetny pomysł na szybki i sycący obiad, a przygotowane wcześniej mogą być podawane również jako kolacja.
![Szpinakowe naleśniki z twarogiem Szpinakowe naleśniki z twarogiem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11483-1600x900.jpg)
Szpinakowe naleśniki z twarogiem
Naleśniki szpinakowe z twarogiem to szybkie i praktyczne danie, które można przygotować nawet na ostatnią chwilę. Zapomnij o klasycznych wysoko kalorycznych naleśnikach i spróbuj odmienionego przepisu na szybki lunch lub obiad dla niespodziewanych gości.
![Jajecznica na parze Jajecznica na parze](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/07/przepis-14100-1600x900.jpg)
Jajecznica na parze
Dzisiaj mam dla Was przepis na zdrowszą wersję tradycyjnego dania śniadaniowego – jajecznicy na parze. Dzięki temu, że gotuje się ją, a nie smaży na tłuszczu, to jest lekkostrawna i bardziej delikatna. Możesz użyć do niej ulubione dodatki zupełnie tak samo jak do klasycznej jajecznicy.
![Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10589-1600x900.jpg)
Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem
Ten przepis na wytrawne naleśniki ze szpinakiem i twarogiem pozwoli na stworzenie obiadu, który przypadnie do gustu starszym i młodszym. Zainspiruj się i przygotuj obiad łatwy, szybki i przede wszystkim zdrowy!
Dania z płatkami kukurydzianymi
Dania z grzybami leśnymi
Dania z mąki kukurydzianej
Dania z mąki orkiszowej
Dieta bez cukru
Dieta niskosodowa
Dania z mleka – przepisy
Ilość dań, do których przygotowania niezbędne jest mleko może zaskoczyć niejedną osobę. Naleśniki, krokiety, pulpety, racuchy, zapiekany makaron to tylko początek listy! Dania z mleka mają długą i bogatą historię w codziennym menu, goszcząc na stołach nie tylko podczas śniadania, ale także w porze obiadowej i na kolację. Na naszej stronie zebraliśmy najróżniejsze przepisy na dania z mleka, które trafią w każde gusta.
Nawet początkujący kucharze mogą wyczarować pyszne dania z mleka zarówno kuchni tradycyjnej, jak i wegetariańskiej. Jeśli jesteś na diecie wegańskiej wystarczy, że mleko krowie zamienisz na mleko roślinne, np. owsiane. Efekt nie będzie taki sam, ale dania z mleka roślinnego są bardzo zbliżone smakiem i fakturą do dań z mleka krowiego.
W wielu przepisach należy użyć tylko odrobiny mleka, ale warto wiedzieć, że to właśnie jego obecność lub brak sprawia, że dania z mleka wyróżniają się tak przyjemnym, kremowym smakiem. Staraj się więc nigdy nie pomijać tego składnika w swoich kulinarnych przygodach. W zamian otrzymasz wspaniałe dania z mleka, które zachwycą Twoje podniebienie, ale także ukoją jak prawdziwy comfort food.
Różne dania z mleka podaje się na różne okazje. Racuchy z owocami lub bez najczęściej podaje się na śniadanie, a krokiety w towarzystwie barszczu na obiad. Naleśniki, do których mleko jest niezbędne można natomiast zajadać przez cały dzień, wystarczy zmienić w nich nadzienie. Na śniadanie naleśniki z dżemem, na obiad naleśniki z kurczakiem, a na kolację naleśniki ze szpinakiem i serem – i oto dania z mleka wypełniają nam całe dzienne menu.
Nawet początkujący kucharze mogą wyczarować pyszne dania z mleka zarówno kuchni tradycyjnej, jak i wegetariańskiej. Jeśli jesteś na diecie wegańskiej wystarczy, że mleko krowie zamienisz na mleko roślinne, np. owsiane. Efekt nie będzie taki sam, ale dania z mleka roślinnego są bardzo zbliżone smakiem i fakturą do dań z mleka krowiego.
W wielu przepisach należy użyć tylko odrobiny mleka, ale warto wiedzieć, że to właśnie jego obecność lub brak sprawia, że dania z mleka wyróżniają się tak przyjemnym, kremowym smakiem. Staraj się więc nigdy nie pomijać tego składnika w swoich kulinarnych przygodach. W zamian otrzymasz wspaniałe dania z mleka, które zachwycą Twoje podniebienie, ale także ukoją jak prawdziwy comfort food.
Różne dania z mleka podaje się na różne okazje. Racuchy z owocami lub bez najczęściej podaje się na śniadanie, a krokiety w towarzystwie barszczu na obiad. Naleśniki, do których mleko jest niezbędne można natomiast zajadać przez cały dzień, wystarczy zmienić w nich nadzienie. Na śniadanie naleśniki z dżemem, na obiad naleśniki z kurczakiem, a na kolację naleśniki ze szpinakiem i serem – i oto dania z mleka wypełniają nam całe dzienne menu.