Sałatka z tortellini, szynką i ogórkiem
30 min
4 porcje

Foto: Aleksandra Maksimowska
Sałatka z tortellini to ciekawy pomysł na przekąskę imprezową lub lunch do pracy albo szkoły. W tym przepisie przygotowuje ją z wieloma dodatkami, między innymi szynką, ogórkiem, papryką i kukurydzą, dzięki czemu jest bogata i bardzo sycąca, a także ładnie prezentuje się na stole.
Kaloryczność: 206 kcal w 100 g.
Składniki
- Tortellini (serowe) - 250 g
- Szynka (konserwowa) - 200 g
- Ogórki kiszone - 2 sztuki
- Papryka (czerwona) - 1 sztuka
- Kukurydza (konserwowa) - 1 mała puszka
- Ser żółty (w kostce) - 100 g
- Majonez - 4 łyżki
- Musztarda - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Tortellini ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Możesz użyć też innego nadzienia tortellini niż serowe, np. szpinakowego lub grzybowego.

Z papryki wydrąż gniazdko nasienne, usuń pestki i białe błonki, a później wraz z szynką, ogórkiem i serem żółtym pokrój w kostkę. Ogórki po pokrojeniu możesz lekko osuszyć ręcznikiem papierowym, aby uniknąć nadmiaru płynu w sałatce. Tak przygotowane składniki przełóż do salaterki.

Kukurydzę odsącz z zalewy i wraz z tortellini przełóż do miski. Dodaj majonez, musztardę, sól oraz pieprz i całość dokładnie wymieszaj.

Sałatkę możesz podać od razu lub schłodzić przez około 30 minut. Serwuj ją ze świeżym pieczywem lub grzankami. Danie można przechowywać w lodówce do 24 godzin, najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku. Przed podaniem warto ją ponownie wymieszać.

Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )

Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze