Ciasto ze śliwkami i bezą

1 godz.
8 porcji
Ciasto ze śliwkami i bezą
Foto: Bart, stock.adobe.com
Zapraszam na smakowite ciasto ze śliwkami i bezą, przygotowane na kruchym spodzie z samych żółtek. Waniliowa beza budyniowa dodaje słodyczy i łagodzi kwaśność śliwek. To uniwersalny przepis, który pozwala na wykorzystanie dowolnych owoców według uznania.
Kaloryczność: 290 kcal w 100 g.

Składniki

Na kruche ciasto
  • Masło (lub margaryna) - 200 g
  • Mąka pszenna - 340 g
  • Jajka (żółtka) - 5 sztuk
  • Cukier wanilinowy - 1 opakowanie
  • Masło (do wysmarowania blachy) - odrobina
  • Bułka tarta (do obsypania blachy) - odrobina
Na nadzienie
Na bezę budyniową
  • Jajka (białka) - 5 sztuk
  • Budyń (waniliowy) - 1 opakowanie
  • Cukier - 250 g

Przygotowanie

Mąkę pszenną przesiej wraz z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnice. Dodaj masło, żółtka oraz cukier waniliowy i szybko posiekaj, a następnie zagnieć na jednolitą masę. Kruche ciasto podziel na 2 równe części, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 1-2 godziny.
Śliwki umyj, wydrąż z nich pestki i pokrój na połówki lub ćwiartki. Obsyp je mąką ziemniaczaną i dobrze wymieszaj.
Prostokątną blaszkę wysmaruj masłem i równomiernie posyp niewielką ilością bułki tartej. Możesz też użyć w tym celu mąki. Na blaszkę wyłóż połowę ciasta i ponakłuwaj widelcem. Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 15-20 minut.
Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodawaj po 1 łyżce cukru i ciągle miksuj, aż cały się rozpuści. Wsyp budyń w proszku i delikatnie wymieszaj do połączenia się składników.
Podpieczony spód wysmaruj powidłami i wyłóż na to śliwki, a na nie pianę z białek. Drugą połowę ciasta kruchego zetrzyj bezpośrednio na białka.
Ciasto wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 40 minut. Po przestygnięciu wierzch możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze