Kuchnia europejska
190 przepisów
![Pasta z awokado i czosnku Pasta z awokado i czosnku](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11683-1600x900.jpg)
Pasta z awokado i czosnku
Niezależnie od tego, czy masz chęć na kanapkę z jajkiem, sałatą i pomidorem, czy też na jajecznicę – pasta z awokado i czosnku stanowić będzie idealny dodatek. To wspaniały zamiennik masła zarówno dla tych z Was, którzy powinni dbać o cholesterol, jak i tych, którzy po prostu chcą jeść zdrowo i smacznie.
![Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i serem Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i serem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-11983-1600x900.jpg)
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i serem
Przepis, który dziś dla Was przygotowałam, króluje w moim domu bardzo często. Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i serem jest daniem łatwym i szybkim w przygotowaniu. Jednocześnie wspaniałe nasyci głodne brzuchy w chłodne dni. I te małe i te większe!
![Sernik z wiaderka na kruchym spodzie Sernik z wiaderka na kruchym spodzie](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/02/przepis-12427-1600x900.jpg)
Sernik z wiaderka na kruchym spodzie
Klasyczne ciasto, które zawsze zachwyci smakiem, to znany sernik na kruchym spodzie. W tym przepisie powiem Ci jak przygotować sernik z twarogu z wiaderka i z dodatkiem budyniu. W zależności od tego, jakiego budyniu użyjesz, będzie miał on smak waniliowy lub śmietankowy.
![Sałatka z tortellini na imprezę Sałatka z tortellini na imprezę](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11493-1600x900.jpg)
Sałatka z tortellini na imprezę
Tortellini to tradycyjne w kuchni włoskiej pierożki wypełnione farszem, zazwyczaj mięsnym lub serowym. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnym pomysłem na wykorzystanie tych pierożków jest przygotowanie sałatki na imprezę!
![Zapiekanka z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowo-serowym Zapiekanka z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowo-serowym](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/02/przepis-12657-1600x900.jpg)
Zapiekanka z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowo-serowym
Połączenie idealnie przyprawionego kurczaka, zdrowych brokułów i kremowego sosu gra smakami w zapiekance z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowo-serowym! Ponieważ ten przepis jest prosty w wykonaniu, możesz go przyrządzić o każdej porze roku. To doskonały sposób na szybki, rodzinny posiłek, który wszyscy pokochają.
![Sernik baskijski Sernik baskijski](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12156-1600x900.jpg)
Sernik baskijski
Sernik baskijski to ciasto pochodzące z Kraju Basków – autonomicznego regionu Hiszpanii. Od tradycyjnego polskiego sernika różni się tym, że przygotowuje się go z serka śmietankowego i piecze się w wysokiej temperaturze, dzięki czemu jest mocno przypieczony z wierzchu.
![Pasta z makrelą w sosie pomidorowym Pasta z makrelą w sosie pomidorowym](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10537-1600x900.jpg)
Pasta z makrelą w sosie pomidorowym
Ryby są ważnym elementem zdrowego odżywiania, pozytywnie działają na nasz organizm. Dlatego ważne jest, aby przynajmniej dwa razy w tygodniu je spożywać. Pasta z makrelą w sosie pomidorowym to wyśmienity i niebanalny sposób na uwzględnienie ryby w jadłospisie!
![Roladki schabowe z pieczarkami i serem z piekarnika Roladki schabowe z pieczarkami i serem z piekarnika](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12290-1600x900.jpg)
Roladki schabowe z pieczarkami i serem z piekarnika
Roladki schabowe z pieczarkami i serem pieczone w piekarniku to wyśmienity pomysł na szybki i wykwintny obiad. Możesz je przygotować zarówno na co dzień, jak i na uroczysty obiad. Roladki z piekarnika to ciekawa i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych!
![Kotlety z kalafiora z żółtym serem Kotlety z kalafiora z żółtym serem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10581-1600x900.jpg)
Kotlety z kalafiora z żółtym serem
Zastanawiasz się, czy można przygotować kotlety bez mięsa? Można! Kotlety z kalafiora z żółtym serem to pyszna alternatywa, gdy chcesz urozmaicić swój obiad lub przemycić trochę warzyw dla swoich małych niejadków. Dla uniknięcia smażenia na oleju możesz je zapiec w piekarniku, będą lżejsze dla układu trawiennego.
![Surówka z marchewki z chrzanem Surówka z marchewki z chrzanem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10640-1600x900.jpg)
Surówka z marchewki z chrzanem
Klasyczne połączenie marchewki z chrzanem zachwyci każdego. Doskonale komponuje się zarówno ze smażonym, jak i pieczonym mięsem lub rybą. Surówka z marchewki z chrzanem jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników, za to ma bardzo wyrazisty smak, który doda posiłkowi charakteru.
![Naleśniki ze szpinakiem i ricottą Naleśniki ze szpinakiem i ricottą](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10775-1600x900.jpg)
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą
Naleśniki to szybkie i proste do przygotowania danie, które za każdym razem może być inne – wystarczy zmienić farsz. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na naleśniki ze szpinakiem i ricottą. Te pyszne zielone listki świetnie się komponują z delikatnym serkiem ricotta.
![Kotlety z kalafiora w chrupiącej panierce Kotlety z kalafiora w chrupiącej panierce](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10782-1600x900.jpg)
Kotlety z kalafiora w chrupiącej panierce
Pyszne kotlety z kalafiora w chrupiącej panierce to wspaniały pomysł na bezmięsne danie. Kotlety z kalafiora są miękkie i soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Dzięki panierce kotlety przypominają nuggetsy, tak więc jest to dobry sposób na przemycenie kalafiora.
![Pasta jajeczna z boczkiem Pasta jajeczna z boczkiem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11394-1600x900.jpg)
Pasta jajeczna z boczkiem
Jeśli znudziły Ci się już klasyczne pasty do kanapek, musisz koniecznie spróbować tego przepisu. Pasta jajeczna z boczkiem za sprawą chrupiących kawałków staje się o wiele bardziej interesująca w smaku. Można zajadać się na śniadanie, smarując nią ulubiony chleb lub zawijając w liście sałaty.
![Sałatka z tuńczykiem i ananasem Sałatka z tuńczykiem i ananasem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/07/przepis-14000-1600x900.jpg)
Sałatka z tuńczykiem i ananasem
Mój przepis pozwoli wprowadzić do menu nieco egzotyki. Sałatka z tuńczykiem i ananasem to danie, które zaskakuje orzeźwiającym i słodko-słonym smakiem. Idealna propozycja na lekki obiad lub przekąskę, szczególnie w ciepłe dni, kiedy szukamy rozwiązania na szybkie, ale i zdrowe posiłki.
![Pasta jajeczna z twarogiem Pasta jajeczna z twarogiem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10572-1600x900.jpg)
Pasta jajeczna z twarogiem
Dla wielu osób, bez względu na kraj w jakim mieszkają, idealne rozpoczęcie dnia to jajka w każdej postaci, do tego towarzystwo świeżego chleba, delikatnego masła i herbaty z cytryną. Pasta jajeczna z twarogiem to jedna z wielu propozycji, by dobrze zacząć dzień!
![Naleśniki z mąki kukurydzianej Naleśniki z mąki kukurydzianej](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12268-1600x900.jpg)
Naleśniki z mąki kukurydzianej
Naleśniki w wersji bezglutenowej, czyli z mąki kukurydzianej, przygotowuje się praktycznie tak samo jak i tradycyjne naleśniki. Mąka kukurydziana sprawia, że naleśniki są kruche i mogą się łamać, dlatego do ciasta dodaje się również skrobię ziemniaczaną.
![Zupa fasolowa z puszki Zupa fasolowa z puszki](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11412-1600x900.jpg)
Zupa fasolowa z puszki
Zupa fasolowa to idealna opcja na rozgrzewający jesienny posiłek. Przygotowuje się ją w ekspresowym tempie, ponieważ dzięki użyciu fasoli w puszcze nie trzeba kilka godzin namaczać ziaren. W swoim przepisie używam bulionu warzywnego, ale równie dobrze można użyć mięsnego.
![Sałatka z brokułem i kurczakiem Sałatka z brokułem i kurczakiem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/06/przepis-13885-1600x900.jpg)
Sałatka z brokułem i kurczakiem
Pysznym i sytym lunchem lub przekąską na stół będzie sałatka z brokułem i kurczakiem. W tym przepisie blanszuje brokuł, dzięki czemu jest on chrupiący, ale możesz go pogotować dłużej, żeby był miękki. Sałatkę przygotowuje z sosem czosnkowym, który dodaje jej ostrości i świeżości.
![Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10741-1600x900.jpg)
Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym
Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym to łatwiejsza wersja popularnych polskich gołąbków. Przepis ten zapewni Ci przygotowanie wyszukanego obiadu bez większych trudności. Jeśli chcesz, aby danie było bardziej sycące - do masy możesz dodać ugotowany ryz.
![Zupa krem z kalafiora Zupa krem z kalafiora](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/10/przepis-11127-1600x900.jpg)
Zupa krem z kalafiora
Krem z kalafiora to zupa, która zachwyca swoim smakiem i aromatem. Jej aksamitna konsystencja sprawia, że wręcz rozpływa się w ustach! Jest bardzo prosta do przygotowania i wymaga niewielu składników.
![Placki ziemniaczane po węgiersku (z gulaszem) Placki ziemniaczane po węgiersku (z gulaszem)](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12162-1600x900.jpg)
Placki ziemniaczane po węgiersku (z gulaszem)
Placki ziemniaczane to popularne węgierskie danie. Bardzo często się je podaje z gulaszem, który również jest charakterystyczną potrawą tej kuchni. Do gulaszu używa się dużo mięsa wołowego lub wieprzowego. W tym przepisie powiem Ci, jak przygotować placki ziemniaczane po węgiersku!
![Tortilla ze szpinakiem i jajkiem Tortilla ze szpinakiem i jajkiem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11364-1600x900.jpg)
Tortilla ze szpinakiem i jajkiem
Codzienne gotowanie warto sobie ułatwiać za pomocą gotowych sklepowych produktów. Jednym z takich produktów jest pszenna tortilla, z której można wyczarować zarówno śniadania, jak i lunch czy kolacje. Na weekendowe spokojne śniadanie sprawdzi się tortilla ze szpinakiem i jajkiem!
![Pasta jajeczna z pieczarkami Pasta jajeczna z pieczarkami](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10525-1600x900.jpg)
Pasta jajeczna z pieczarkami
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pastę jajeczną z dodatkiem pieczarek. Połączenie jajek z pieczarkami to niezaprzeczalnie jedna z najlepszych kombinacji smakowych. Podsmażone pieczarki dodają paście niesamowitego aromatu tak, że aż trudno się od niej oderwać!
![Gofry bananowe Gofry bananowe](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/04/przepis-13032-1600x900.jpg)
Gofry bananowe
Wyśmienitym pomysłem na słodkie śniadanie lub deser będą gofry bananowe. Są soczyste i wilgotne, a smakują trochę jak usmażona owsianka. Te gofry to fit alternatywa dla ich tradycyjnej wersji i ciekawy sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów.
![Sałatka z selerem konserwowym, kukurydzą i porem Sałatka z selerem konserwowym, kukurydzą i porem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/02/przepis-12535-1600x900.jpg)
Sałatka z selerem konserwowym, kukurydzą i porem
Moja propozycja przepisu na nietypowy lunch zachwyci nie tylko Ciebie, ale także kolegów z pracy. Przygotuj razem ze mną sałatkę z selerem konserwowym, kukurydzą i porem, i pozwól się oczarować smakiem oraz lekkością tego tylko pozornie zwykłego dania.
![Surówka z marchewki i pora Surówka z marchewki i pora](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10446-1600x900.jpg)
Surówka z marchewki i pora
Dodatki do obiadu powinny być starannie dobrane. Nie mogą zdominować smaku głównej potrawy, ale dobrze jeśli lekko przełamują smak. Słodka marchewka idealnie komponuje się z wyraźnym i nieco ostrym smakiem pora. Przygotowanie surówki z marchewki i pora zajmie kilka chwil.
![Surówka z białej kapusty i marchewki Surówka z białej kapusty i marchewki](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10534-1600x900.jpg)
Surówka z białej kapusty i marchewki
Dzisiaj przychodzę do Was z tradycyjnym dodatkiem do domowego obiadu – surówką z białej kapusty i marchewki. To klasyczne połączenie smaków można podać do prawie każdego dania. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a jej słodko-kwaśny smak sprawią, że z chęcią sięgniecie po dokładkę!
![Surówka z selera, marchewki i jabłka Surówka z selera, marchewki i jabłka](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10565-1600x900.jpg)
Surówka z selera, marchewki i jabłka
Surówki stanowią nieodłączny element dań głównych, dlatego powinny być lekkie, wspomagające trawienie, a jednocześnie nie mogą zakłócić smaku potraw. Surówka z selera, marchewki i jabłka to odświeżająca i pełna witamin propozycja, z której warto korzystać, szczególnie gdy mamy dostęp do świeżych produktów w sezonie letnim.
![Pasta z makreli wędzonej Pasta z makreli wędzonej](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10513-1600x900.jpg)
Pasta z makreli wędzonej
Idealnym sposobem na przemycenie do naszego jadłospisu niezbędnej porcji ryby jest przygotowanie pasty z wędzonej makreli. Kanapki z pastą z makreli wędzonej nadają się nie tylko na śniadanie i kolację, ale też sprawdzą się na imprezowym stole czy też jako lunch do pracy.
![Kotlety z surowego kalafiora Kotlety z surowego kalafiora](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10657-1600x900.jpg)
Kotlety z surowego kalafiora
Dzisiaj przychodzę do Was z trochę inną wersją kotletów z kalafiora, ponieważ w tym przepisie będziemy używać surowego kalafiora. Kotlety warzywne są dobrym wegetariańskim zamiennikiem tradycyjnych kotletów mielonych, a nawet mogą służyć jako wnętrze burgerów.