Ciasteczka kokosowe

35 min
6 porcji
Ciasteczka kokosowe
Foto: Maria, AdobeStock
Stworzone z myślą o tych, którzy dbają o swoją sylwetkę, ciasteczka z mąki kokosowej będą doskonałym dodatkiem do diety fit. Kruche i jednocześnie miękkie, szybkie w przygotowaniu oraz idealne na dietetyczną przekąskę. Zapraszam na mój przepis!
Kaloryczność: 475 kcal w 100 g.
Dieta: Bezglutenowa.

Składniki

  • Mąka kokosowa - 100 g
  • Wiórki kokosowe - 50 g
  • Jajka - 3 sztuki
  • Ksylitol - 40-60 g
  • Masło - 80 g
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka

Przygotowanie

Mąkę kokosową wymieszaj z wiórkami i sodą. Masło rozpuść, możesz to zrobić na przykład w kuchence mikrofalowej, a następnie odstaw do przestygnięcia.
Jajka wraz z ksylitolem utrzyj na jasną i puszystą masę. Zamiast ksylitolu można również użyć innej substancji słodzącej (stewii czy cukru).
Do ubitych jajek dodaj sok z cytryny oraz masło i zmiksuj do połączenia się składników. Na samym końcu dodaj suche składniki i wmieszaj je delikatnie w masę.
Blaszkę, na której będziesz piec, wyłóż papierem do pieczenia. Formuj ciasteczka w kształt lekko spłaszczonych kulek i układaj na papierze. Wstaw do rozgrzanego do 180 C piekarnika i piecz przez 15-20 minut.
Po upieczeniu wystudź сiasteczka na kratce. Możesz przygotować do nich polewę czekoladową.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze