Malinowa chmurka bez pieczenia na herbatnikach

40 min
4 porcje
Malinowa chmurka bez pieczenia na herbatnikach
Foto: Yuliia Stsepeleva
Szukasz pomysłu na lekkie ciasto bez pieczenia? Wypróbuj mój przepis na malinową chmurkę. Przygotowanie tego deseru jest łatwe i szybkie, spód to wyłożone herbatniki. W większości przepisach maliny dodaje się w całości, jednak ja je miksuje.
Kaloryczność: 245 kcal w 100 g.

Składniki

  • Maliny (świeże) - 500 g
  • Galaretka (malinowa) - 2 opakowania
  • Woda (wrzątek) - 600 ml
  • Śmietanka (30%) - 350 ml
  • Mascarpone - 250 g
  • Cukier puder - 3-4 łyżki
  • Ciastka (herbatniki prostokątne) - 300 g
  • Migdały (płatki) - 1/2 szklanki

Przygotowanie

Galaretki zalej 600 ml wrzącej wody, wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw do przestygnięcia.
Malinowa chmurka bez pieczenia na herbatnikach - jak zrobić, przepis, krok 1
Maliny (zamiast świeżych możesz użyć mrożonych) umyj i dodaj do nich letnią galaretkę. Wymieszaj i odłóż do czasu, aż masa zacznie tężeć.
Malinowa chmurka bez pieczenia na herbatnikach - jak zrobić, przepis, krok 2
Herbatniki wyłóż na dno prostokątnej blachy do pieczenia. Wylej na to tężejącą galaretkę z malinami i włóż do lodówki.
Malinowa chmurka bez pieczenia na herbatnikach - jak zrobić, przepis, krok 3
Zimne mascarpone, śmietankę oraz cukier puder umieść w misce miksera. Ubij na gęstą i puszystą masę, a następnie wyłóż na galaretkę.
Malinowa chmurka bez pieczenia na herbatnikach - jak zrobić, przepis, krok 4
Wierzch ciasta posyp uprażonymi na suchej patelni migdałami i schłodź w lodówce przez minimum 2-3 godziny.
Malinowa chmurka bez pieczenia na herbatnikach - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze