Naleśniki ze szpinakiem i mięsem mielonym
1 godz.
8 porcji
Naleśniki w wersji na słodko lubi praktycznie każdy, od dziecka po dorosłego. Jednak na te w wersji wytrawnej co niektórzy kręcą nosem. Naleśniki ze szpinakiem i mięsem mielonym przekonają do siebie najbardziej opornych. To świetny pomysł na szybki i sycący obiad, a przygotowane wcześniej mogą być podawane również jako kolacja.
Kaloryczność: 180 kcal w 100 g.
Składniki
Naleśniki
- Mleko (2%) - 1,5 szklanki
- Mąka pszenna - 2 szklanki
- Woda gazowana (mocny gaz) - 2 szklanki
- Jajka - 2 sztuki
- Kurkuma - 1 szczypta
- Sól - 1 szczypta
- Olej roślinny - do smażenia
Farsz
- Mięso mielone (wieprzowe) - 300 g
- Szpinak (świeży) - 200 g
- Cebula - 1 sztuka
Dodatkowo
- Śmietana (18%) - do polania
Przygotowanie
Wbij całe jajka do miski, dodaj szczyptę soli i mieszając, dodaj resztę składników, aż wszystko się połączy. Odstaw ciasto na chwilę, aby odpoczęło, zanim zaczniesz smażyć.
Smaż naleśniki z obu stron na mocno rozgrzanej patelni, wlewając nieco więcej ciasta, by placki nie wyszły zbyt cienkie. Usmażone naleśniki odłóż na talerzyk i przykryj bawełnianą ściereczką, dzięki temu będą bardziej sprężyste.
Podsmaż na patelni cebulę pokrojoną w drobną kostkę i po chwili dodaj mięso mielone, doprawiając całość solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie dodaj szpinak i duś pod przykryciem, aż szpinak zmięknie.
Nałóż na naleśnik farsz i złóż w trójkącik. Tak przygodowe danie możesz podawać od razu, polewając naleśniki kwaśną śmietaną.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze