Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w piekarniku
50 min
8 porcji
Naleśniki wydają się być daniem bez wyrazu. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, podawane z cukrem lub dżemem, u mnie są wyjściem awaryjnym gdy trzeba szybko podać obiad. Ale mam dla Was przepis na naleśniki ze szpinakiem zapiekane w piekarniku, które mogą stać się daniem popisowym dla niezapowiedzianych gości!
Kaloryczność: 128 kcal w 100 g.
Składniki
Ciasto na naleśniki
- Mleko (2%) - 2 szklanki
- Mąka pszenna - 2 szklanki
- Woda gazowana (mocny gaz) - 1-1,5 szklanki
- Jajka - 2 sztuki
- Olej roślinny - do smażenia
Farsz
- Szpinak - 500 g
- Masło - 1 łyżeczka
- Ser feta (ewentualnie starty parmezan) - 100 g
- Pieprz czarny (świeżo zmielony) - do smaku
Dodatkowo
- Ser żółty - 100 g
Przygotowanie
Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Mąka, mleko, jajka oraz wodę gazowaną łączymy razem za pomocą blendera lub miksera. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki. Odstawiamy na chwilę by odpoczęło, rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki na lekko rumiany kolor. Staraj się, by nie wyszły zbyt cienkie, bo farsz może się wylewać.
Czas na szpinak. Jeśli masz świeży szpinak, umyj go dokładnie. Na patelnię dodaj łyżkę masła i duś pod przykryciem, aż zmięknie. Natomiast jeśli szpinak jest mrożony - odlej nadmiar wody, który pojawi podczas smażenia. Dodaj do szpinaku świeżo zmielony pieprz, oraz ser feta lub parmezan. Całość mieszaj, aż ser się rozpuści.
Przygotuj naczynie żaroodporne. Każdy naleśnik nadziej farszem i zwiń w rulonik. Ułóż naleśniki w naczyniu i posyp startym żółtym serem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez około 20 minut. Podawaj z uśmiechem w towarzystwie delikatnej wiosennej surówki.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze