Sałatka z kuskusem, tuńczykiem, ogorkiem i pomidorem

30 min
4 porcje
Sałatka z kuskusem, tuńczykiem, ogorkiem i pomidorem
Foto: Yuliia Stsepeleva
Sałatka z kuskusem i tuńczykiem to lekka i pożywna propozycja na lunch lub kolację. Jest niezwykle bogata w białko, a świeże warzywa dodają jej chrupkości i witamin. Warto taką wersję sałatki przygotować dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy w upalne dni.
Kaloryczność: 122 kcal w 100 g.

Składniki

Na sałatkę
Na sos
  • Majonez - 3 łyżki
  • Kurkuma (light) - szczypta
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Przygotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zazwyczaj polega to na zalaniu go wrzątkiem w proporcji 1:1,5 (kuskus: woda). Następnie przykryj i odstaw na około 5-8 minut, aż wchłonie wodę.
Sałatka z kuskusem, tuńczykiem, ogorkiem i pomidorem - jak zrobić, przepis, krok 1
Przekrój pomidory koktajlowe na połówki, ogórek i paprykę pokrój w kostkę, a cebulę w cienkie piórka. Oliwki przekrój na połówki lub zostaw w całości, w zależności od preferencji. Tuńczyka odsącz z nadmiaru oleju i rozdrobnij widelcem.
Sałatka z kuskusem, tuńczykiem, ogorkiem i pomidorem - jak zrobić, przepis, krok 2
Połącz w dużej misce przestudzony kuskus oraz tuńczyka, pomidory, ogórek, paprykę, cebulę, oliwki i posiekaną natkę pietruszki.
Sałatka z kuskusem, tuńczykiem, ogorkiem i pomidorem - jak zrobić, przepis, krok 3
Dopraw sałatkę majonezem, solą, świeżo mielonym pieprzem i szczyptą kurkumy. Całość wymieszaj dokładnie i odstaw na 20 minut do lodówki lub w chłodne miejsce.
Sałatka z kuskusem, tuńczykiem, ogorkiem i pomidorem - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze