Sałatka z kuskusem, tuńczykiem, ogorkiem i pomidorem
30 min
4 porcje
Sałatka z kuskusem i tuńczykiem to lekka i pożywna propozycja na lunch lub kolację. Jest niezwykle bogata w białko, a świeże warzywa dodają jej chrupkości i witamin. Warto taką wersję sałatki przygotować dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy w upalne dni.
Kaloryczność: 122 kcal w 100 g.
Składniki
Na sałatkę
- Kasza kuskus - 100 g
- Tuńczyk (w oleju) - 1 puszka
- Pomidory koktajlowe - 150 g
- Ogórki (świeży) - 1 sztuka
- Papryka (czerwona) - 1 sztuka
- Oliwki (czarne) - 50 g
- Cebula czerwona - 1 sztuka
- Natka pietruszki - 1/2 pęczku
Na sos
Przygotowanie
Przygotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zazwyczaj polega to na zalaniu go wrzątkiem w proporcji 1:1,5 (kuskus: woda). Następnie przykryj i odstaw na około 5-8 minut, aż wchłonie wodę.
Przekrój pomidory koktajlowe na połówki, ogórek i paprykę pokrój w kostkę, a cebulę w cienkie piórka. Oliwki przekrój na połówki lub zostaw w całości, w zależności od preferencji. Tuńczyka odsącz z nadmiaru oleju i rozdrobnij widelcem.
Połącz w dużej misce przestudzony kuskus oraz tuńczyka, pomidory, ogórek, paprykę, cebulę, oliwki i posiekaną natkę pietruszki.
Dopraw sałatkę majonezem, solą, świeżo mielonym pieprzem i szczyptą kurkumy. Całość wymieszaj dokładnie i odstaw na 20 minut do lodówki lub w chłodne miejsce.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze