Sałatka z bobem, jajkiem i ogórkiem
45 min
4 porcje
Sałatka z bobem i jajkiem to idealny wybór dla miłośników lekkich i zdrowych dań. Połączenie soczystego ogórka, delikatnych jajek i pożywnego bobu tworzy smakowitą i odżywczą kompozycję, którą dodatkowo wzbogaca kremowy sos majonezowo-jogurtowy.
Kaloryczność: 76 kcal w 100 g.
Dieta:
Wegetariańska.
Składniki
Na sałatkę
- Bob - 250 g
- Jajka - 3 sztuki
- Ogórki (świeże) - 100 g
- Mix sałat (np. rukola, szpinak, botwinka) - 150 g
- Pomidory koktajlowe (kolorowe) - 12 sztuk
- Ziarna, pestki, nasiona (słonecznik) - 10 g
Na sos
- Majonez (light) - 3 łyżki
- Jogurt naturalny - 2 łyżki
- Musztarda - 1 łyżeczka
- Sok z cytryny - 1 łyżka
- Sól i pieprz - do smaku
- Koperek (świeży) - 1/2 pęczku
Przygotowanie
Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz i pokrój w ósemki. Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie przez około 15 minut od momentu zagotowania. Przełóż na sitko, przecedź i przelej zimną wodą, odstaw do ostygnięcia.
Obierz ogórki i pokrój w kostkę, a pomidorki koktajlowe przekrój na połówki. Koperek posiekaj drobno, a ziarna słonecznika podpraż na suchej patelni.
Umyj mix sałat, osusz na papierowym ręczniku. Przełóż do naczynia i dodaj wszystkie przygotowane już składniki.
Wymieszaj w osobnej miseczce majonez, jogurt naturalny, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz. Polej sałatkę przygotowanym sosem i posyp koperkiem. Całość delikatnie przemieszaj i odstaw przed podaniem do lodówki na 30 minut.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze