Sos tysiąca wysp

10 min
6 porcji
Sos tysiąca wysp
Foto: Aleksandra Maksimowska
Umiłowany przez wielbicieli fast foodów sos tysiąca wysp jest bardzo łatwy do przygotowania w domu. Wystarczy 10 minut i będzie gotowy. Ja dodaję do niego tylko ogórek konserwowy, cebulę i czosnek, ale możesz jeszcze urozmaicić go o jajko, oliwki czy paprykę.
Kaloryczność: 229 kcal w 100 g.

Składniki

Przygotowanie

Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj w drobną kosteczkę. Ogórek konserwowy zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki.
Sos tysiąca wysp - jak zrobić, przepis, krok 1
Cebulę, czosnek i ogórka przełóż do miseczki. Dodaj majonez, ketchup i chili, wszystko dokładnie wymieszaj oraz dopraw solą i pieprzem. Chili możesz zastąpić kilkoma kroplami ostrego sosu np. tabasco lub sriracha. Jeśli zamiast części majonezu dasz jogurt naturalny, wtedy sos będzie mniej kaloryczny.
Sos tysiąca wysp - jak zrobić, przepis, krok 2
Sos przed podaniem schłodź minimum 30 minut w lodówce. Dressing ten idealnie pasuje do sałatek, burgerów, czy kanapek.
Sos tysiąca wysp - jak zrobić, przepis, krok 3
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze