Sos pieczarkowy bez śmietany

30 min
4 porcje
Sos pieczarkowy bez śmietany
Foto: FreeProd, AdobeStock
Wszystkich, którzy dbają o sylwetkę lub preferują lżejsze posiłki, zapraszam po prostszą i bardziej wykwintną wersję sosu pieczarkowego bez śmietany. Jest esencjonalny, lekko kremowy i tworzy idealną kompozycję z praktycznie każdym rodzajem mięsa. Koniecznie wypróbuj i delektuj się smakiem!
Kaloryczność: 55 kcal w 100 g.
Dieta: Bezlaktozowa.

Składniki

  • Pieczarki - 500 g
  • Cebula - 1 sztuka
  • Woda - 1/2 szklanka
  • Wino białe (wytrawne) - 1/4 szklanki
  • Mąka pszenna - 1 łyżka
  • Natka pietruszki (świeża) - 1 pęczek
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Obierz pieczarki ze skóry i usuń ogonki, a następnie pokrój w plasterki. Cebulę poszatkuj drobno i podsmaż przez chwilę na mocno rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek. Gdy cebula się zarumieni, dodaj pieczarki i całość smaż na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Wlej białe wino i wodę. Duś pod przykryciem do czasu, aż pieczarki dobrze zmiękną, a nadmiar płynu odparuje.
Natkę pietruszki drobno posiekaj i dodaj do pieczarek wraz z solą i pieprzem. Mąkę rozcieńcz kilkoma łyżkami zimnej wody, aby nie było grudek i wlej do patelni.
Całość dokładnie wymieszaj i duś jeszcze przez 2 minuty. Sos pieczarkowy jest gotowy, smacznego!
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze