Dania z czosnkiem

73 przepisów
Pulpety w sosie pomidorowym z piekarnika

Zdrowsza wersja pulpetów w sosie pomidorowym – z piekarnika. W takiej formie pulpety nie wymagają smażenia, są mniej kaloryczne i lekkostrawne. Pulpety są proste do przygotowania i nie trzeba ich pilnować. Wystarczy je uformować, przygotować sos i wstawić do piekarnika!
Zupa meksykańska z pulpecikami

Uwielbiam kuchnię meksykańską, ponieważ jest pikantna i ma niepowtarzalny smak. Dzięki temu, że używa się w niej dużo papryki, kukurydzy i fasoli, potrawy są niezwykle kolorowe, zdrowe i sycące. Zapraszam Cię do poznania mojego przepisu na zupę meksykańską z pulpecikami z mięsa wołowego!
Makaron z cukinią i kurczakiem

Szukasz pomysłów na zdrowy i pożywny obiad? Spróbuj przygotować makaron z cukinią i kurczakiem w sosie śmietanowym! W tym przepisie wykorzystuję serka topionego, ale możesz też użyć śmietanki 30%. A zamiast cukinii można dodać brokuł – będzie równie smaczne.
Pulpety w sosie pomidorowym bez smażenia

Pulpeciki w sosie pomidorowym posmakują każdemu miłośnikowi mięsa i pomidorów. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na lekkostrawną i mniej kaloryczną wersję pulpetów w sosie pomidorowym – bez smażenia. Jest to doskonały pomysł na szybki i zdrowy posiłek!
Zupa krem z kalafiora

Krem z kalafiora to zupa, która zachwyca swoim smakiem i aromatem. Jej aksamitna konsystencja sprawia, że wręcz rozpływa się w ustach! Jest bardzo prosta do przygotowania i wymaga niewielu składników.
Placki ziemniaczane po węgiersku (z gulaszem)

Placki ziemniaczane to popularne węgierskie danie. Bardzo często się je podaje z gulaszem, który również jest charakterystyczną potrawą tej kuchni. Do gulaszu używa się dużo mięsa wołowego lub wieprzowego. W tym przepisie powiem Ci, jak przygotować placki ziemniaczane po węgiersku!
Żeberka pieczone w piekarniku

Soczyste wieprzowe żeberka pieczone w piekarniku to idealne danie na jesienny obiad. Najbardziej lubię je w wersji słodko-ostrej, stąd przepis na żeberka z miodem i chili. Jest to danie, które wymaga czasu, ale naprawdę warto! Żeberka najlepiej smakują, kiedy poleżą całą noc w marynacie.
Sałatka z tortellini i szynką

Sałatka z tortellini i szynką to świetny pomysł na imprezową przekąskę lub niebanalną kolację. Oprócz szynki dodaję do niej ser żółty oraz cebulę, ogórek konserwowy i pomidorki koktajlowe. Jeśli jednak chcecie, to możecie również dodać Wasze ulubione warzywa.
Sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem i ogórkiem

Sałatki nie są już tylko dodatkiem, coraz częściej spożywamy je na lunch lub jako przekąskę. Dlatego też warto dobierać składniki tak, by zawierały jak najwięcej tego, co zdrowe. Jednym z takich dań jest sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem i ogórkiem, łatwa w przygotowaniu i niezwykle pożywna.
Polędwiczki w sosie pieczarkowym

Polędwiczka to jedna z moich ulubionych części wieprzowiny – jest delikatna i nie ma dużo tłuszczu. Do tego jest dobrym źródłem białka, magnezu i niektórych witamin B, np. B1. Dobrym pomysłem na uroczysty (i nie tylko!) obiad jest podanie polędwiczki w sosie pieczarkowym.
Imprezowe mini kanapeczki na krakersach

Przyjęcia i imprezy nie mogą obejść się bez smakowicie wyglądających przekąsek. Mini kanapeczki na krakersach to wspaniałe imprezowe przysmaki, które nie wymagają wiele czasu i można je przygotować na ostatnią chwilę. W tym przepisie przedstawię Ci trzy propozycje przyrządzenia takich kanapeczek!
Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Nie masz pomysłu na obiad lub kolację? Zrób proste i sycące naleśniki ze szpinakiem i fetą. Są równie dobre na ciepło, co na zimno, dlatego możesz zabrać je ze sobą do pracy. Przygotowałam dziś przepis oraz kilka wskazówek, dzięki którym smażenie naleśników stanie się o wiele prostsze!
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Polędwiczka to najdelikatniejsza i najzdrowsza część wieprzowiny. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, jest miękka i soczysta oraz nie zawiera dużo tłuszczu. Pokażę Ci dzisiaj, jak przygotować polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, które możesz podać na niedzielny obiad.
Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem

Dzisiaj przepis na moje ulubione naleśniki – ze szpinakiem i serem żółtym. Szpinak mogę jeść w każdej postaci, ale to właśnie z serem żółtym jest najsmaczniejszy. Podgrzany ser żółty ciągnie się i dodaje potrawie wyrazistości. Jest to doskonałe danie zarówno dla dorosłych, jak i dzieci!
Sałatka z makaronem ryżowym, ogórkiem świeżym i koperkiem

Makaron orzo z powodu swojego kształtu jest często nazywanym «ryżowym» i używany do przygotowania różnego rodzaju sałatek. Moja ulubiona sałatka z makaronem, ogórkiem i koperkiem nie wymaga wielu składników i jest bardzo prosta w przygotowaniu.
Spaghetti Bolognese

Jeśli muszę przygotować szybki obiad, to zazwyczaj robię spaghetti bolognese – a przynajmniej moją wariację tego włoskiego dania. Cały sekret udanego sosu do spaghetti tkwi w dobrze przysmażonym mięsie oraz dużej ilości aromatycznych przypraw. Czasami parmezan zastępuje innym serem, np. mozzarellą.
Żeberka pieczone w rękawie

Pieczenie w rękawie pozwala na ograniczenie tłuszczu. Dzięki temu potrawy stają się mniej kaloryczne, przy czym są bardzo delikatne i soczyste. W ten sposób można upiec różne rodzaje mięs i ryb, a dzisiaj powiem Ci, jak przygotować żeberka pieczone w rękawie.
Zupa krem z dyni

Jesienią stanowi piękną ozdobę, ale nie tylko – ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Mowa tu oczywiście o dyni. Potrawą, jaką najczęściej z niej przygotowuję, jest zupa krem. Dynia bardzo często jest smażona wraz z dodatkami, ale ja najbardziej lubię gotować zupę z pieczonej dyni.
Kotlety z surowego kalafiora

Dzisiaj przychodzę do Was z trochę inną wersją kotletów z kalafiora, ponieważ w tym przepisie będziemy używać surowego kalafiora. Kotlety warzywne są dobrym wegetariańskim zamiennikiem tradycyjnych kotletów mielonych, a nawet mogą służyć jako wnętrze burgerów.
Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami

Niebiańsko dobrym pomysłem na pyszny obiad są wytrawne naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami. Szpinak sam w sobie nie ma wyraźnego smaku, ale po dobraniu odpowiednich dodatków i dobrym przygotowaniu - nie można mu się oprzeć. A pieczarki i ser feta doskonale się z nim komponują!
Sałatka z tortellini na imprezę

Tortellini to tradycyjne w kuchni włoskiej pierożki wypełnione farszem, zazwyczaj mięsnym lub serowym. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnym pomysłem na wykorzystanie tych pierożków jest przygotowanie sałatki na imprezę!
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą

Naleśniki to szybkie i proste do przygotowania danie, które za każdym razem może być inne – wystarczy zmienić farsz. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na naleśniki ze szpinakiem i ricottą. Te pyszne zielone listki świetnie się komponują z delikatnym serkiem ricotta.
Pulpety w sosie pomidorowym dla dzieci

Pulpety w sosie pomidorowym dla dzieci to pomysł na obiad, który posmakuje nawet największemu niejadkowi. Pulpety są bardzo proste do przygotowania i nie zajmują dużo czasu. Mimo że przepis jest na pulpety dla dzieci, mogą je jeść nie tylko najmłodsi członkowie rodziny!
Zupa szpinakowa z mrożonki

Niewiele potraw wymaga tak mało czasu na przygotowanie, jak zupa szpinakowa z mrożonki. Wbrew pozorom, mrożone warzywa mają tyle samo witamin co świeże, więc dostarcza sporą dawkę zdrowych składników. Co więcej, zupa jest wyjątkowo smaczna, dietetyczna i niskobudżetowa. Ucieszą się zwłaszcza studenci!
Chińska surówka z białej kapusty

Przepis na chińską surówkę z białej kapusty może wydawać się nieco egzotyczny, jednak warto go wypróbować. Dressing nadaje bowiem wyborny smak tak prostemu daniu, a dodatek marchewki dodatkowo go podkręca. Jeśli planujesz podać chińską surówkę, to pamiętaj, że trzeba przygotować ją dzień wcześniej!
Gołąbki bez zawijania

Przepis na szybszą wersję tradycyjnych polskich gołąbków – gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym. Smakują jak zwykłe, ale zamiast zawijać mięso i ryż w kapustę – miesza się ją razem z pozostałymi składnikami na farsz.
Sałatka ze szpinakiem, fetą i sosem czosnkowym

Niesamowicie prezentuje się na talerzu sałatka ze szpinakiem, fetą i sosem czosnkowym. W moim przepisie dodaję do niej też boczek i oliwki, przez co nabiera wyrazistego smaku. Jest to wyśmienite połączenie aromatów, kolorów i zdrowia w każdym kęsie.
Kotlety z kalafiora w chrupiącej panierce

Pyszne kotlety z kalafiora w chrupiącej panierce to wspaniały pomysł na bezmięsne danie. Kotlety z kalafiora są miękkie i soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Dzięki panierce kotlety przypominają nuggetsy, tak więc jest to dobry sposób na przemycenie kalafiora.
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej to ciekawy i prosty pomysł na danie główne czy przekąskę. Zasmakują nie tylko wegetarianom, ale i wszystkim, którzy cenią smakowite i zdrowe przysmaki!
Naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą

Szpinak można nienawidzić lub kochać. Ja z pewnością należę do tej drugiej grupy, dlatego dzisiaj przygotowałam dla was bardzo proste i jednocześnie przepyszne danie, czyli naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą. To jest danie idealne zarówno na obiad, jak i kolację!