Pieczywo

5 przepisów
Prosty chleb z siemienia lnianego bez mąki

Szukasz alternatywy dla tradycyjnego pszennego pieczywa? Wypróbuj ten przepis na chleb z siemienia lnianego. Wychodzi wilgotny i długo zachowuje świeżość. Do tego jest odpowiedni dla osób na diecie keto oraz bezglutenowej. Dobrze smakuje z każdymi dodatkami.
Najprostszy wilgotny chlebek bananowy z cynamonem

Chyba każdy choć raz miał problem w postaci przejrzałych bananów. Nie całkiem zepsute, ale też wyglądające zbyt nieapetycznie, aby je zjeść. Mam dobrą wiadomość – nie trzeba ich wyrzucać! Zamiast tego warto je wykorzystać do zrobienia tego chlebka bananowego!
Chleb z cukinii z pestkami dyni

Cukinia to bardzo uniwersalne warzywo, które nadaje się do różnorodnych potraw. Dzisiaj mam dla Was przepis na chleb z cukinii, który jest miękki i soczysty, dzięki czemu długo zachowuje swoją świeżość. Lubię domieszać do ciasta ziarna lub orzechy, aby dodać mu chrupkości.
Chleb gryczany

Bezglutenowy chleb gryczany przygotowuje się z kaszy gryczanej niepalonej, choć można też użyć gotowej mąki. Szykuje się go szybko, ale trzeba czekać, aby wyrósł, a następnie piec przez godzinę. Nawet dla osób, niebędących na diecie, ten chleb jest dobrą alternatywą dla tradycyjnego pieczywa.
Chleb orkiszowy na zakwasie

Chleb orkiszowy na zakwasie to pieczywo z wyrazistym smakiem i aromatem. Jest to doskonała propozycja na śniadanie lub jako dodatek do obiadu, a także jako przekąska na każdą porę dnia. Ten chleb równie dobrze można zrobić na zakwasie żytnim, jak i orkiszowym!