Chleb orkiszowy na zakwasie

1 godz.
1 bochenek
Chleb orkiszowy na zakwasie
Foto: Fabiomax, AdobeStock
Chleb orkiszowy na zakwasie to pieczywo z wyrazistym smakiem i aromatem. Jest to doskonała propozycja na śniadanie lub jako dodatek do obiadu, a także jako przekąska na każdą porę dnia. Ten chleb równie dobrze można zrobić na zakwasie żytnim, jak i orkiszowym!
Kaloryczność: 190 kcal w 100 g.

Składniki

  • Mąka orkiszowa - 500 g
  • Woda (ciepła) - 400 ml
  • Zakwas (żytni lub orkiszowy, aktywny) - 200 g
  • Ziarna, pestki, nasiona (słonecznik) - 1/2 szklanki
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól - 1,5 łyżeczki
  • Olej - do wysmarowania formy

Przygotowanie

Do miski włóż zakwas, 250 g mąki orkiszowej oraz 200 ml ciepłej wody i dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zaczyn powinien rosnąć przez 8-12 godzin, tak więc możesz go przygotować wieczorem.
Pozostałą mąkę i wodę oraz cukier, sól i słonecznik wymieszaj ze sobą. Zamiast słonecznika można użyć innych ziaren lub nasion. Dodaj wyrośnięty zaczyn i wyrób do połączenia się składników. Ponownie przykryj i odstaw na 1 godzinę.
Formę do pieczenia chleba wysmaruj olejem, przełóż do niej ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na kolejną 1 godzinę do wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, włóż formę z ciastem i piecz przez 40-50 minut. Chleb orkiszowy możesz kroić od razu po upieczeniu.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze