Chleb gryczany

2 godz. 30 min
6 porcji
Chleb gryczany
Foto: O.B., AdobeStock
Bezglutenowy chleb gryczany przygotowuje się z kaszy gryczanej niepalonej, choć można też użyć gotowej mąki. Szykuje się go szybko, ale trzeba czekać, aby wyrósł, a następnie piec przez godzinę. Nawet dla osób, niebędących na diecie, ten chleb jest dobrą alternatywą dla tradycyjnego pieczywa.
Kaloryczność: 235 kcal w 100 g.

Składniki

  • Kasza gryczana (niepalona) - 500 g
  • Drożdże (suche) - 7 g
  • Olej - 40 ml
  • Woda (ciepła) - 400 ml
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Cukier (brązowy) - 1 łyżka
  • Ziarna, pestki, nasiona (np. słonecznik, dynia, chia) - 50-80 g
  • Olej (do wysmarowania formy) - odrobina

Przygotowanie

Kaszę gryczaną zmiel na drobny proszek, przełóż do miski oraz dodaj suche drożdże, nasiona lub ziarna, cukier oraz sól i wymieszaj.
Do suchych składników wlej olej i ciepłą, ale nie wrzącą, wodę. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość – zajmie to około 1-1,5 godziny.
Formę na chleb wysmaruj tłuszczem (np. olejem albo margaryną) i przełóż do niej ciasto. Wstaw do nagrzanego do 200 C piekarnika i piecz około 1 godzinę.
Po upieczeniu możesz od razu wyciągnąć chleb z piekarnika. Używaj go jak każdy inny chleb, na przykład przygotuj do niego pastę jajeczną lub z makreli.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze