Dania z sezamem
4 przepisy
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ryżem
Bardzo popularną potrawą kuchni orientalnej jest kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Zazwyczaj używam do niego świeże warzywa, ale możesz je zastąpić mrożoną mieszanką azjatycką i tylko dodać ananasa. Kurczaka po chińsku najczęściej je się z ryżem albo makaronem ryżowym.
Chrupiący kurczak po koreańsku z pikantno-słodkim sosem
Chrupiący kurczak z sosem to ciekawy pomysł na urozmaicenie posiłków. Mięso jest najpierw usmażone w panierce z przyprawami, a następnie dodane do aromatycznego sosu. Zapraszam na przepis na kurczaka po koreańsku, który najlepiej smakuje z ryżem!
Domowe mini hamburgery na imprezę
Jeśli chcesz przygotować coś oryginalnego i smakowitego na imprezę, zaskocz swoich gości mini hamburgerami z domowymi bułeczkami. W tym przepisie podaję dodatki, które najczęściej dodaję do burgerów, ale możesz użyć innych (np. zastąpić sałatę kiełkami lub zwykłą cebulę – cebulką prażoną).
Sałatka Wakame
Sałatka Wakame to typowa przystawka kuchni orientalnej, serwowana w wielu restauracjach japońskich, bazująca na wodorostach wakame. Warto wiedzieć, że glony to „superfood”, czyli produkt spożywczy, który dzięki zawartym w nim składnikom odżywczym, w naturalny sposób jest w stanie zapewnić korzyści dla naszego zdrowia.