Babeczki z owocami

40 min
8 porcji
Babeczki z owocami
Foto: Viktorija, stock.adobe.com
Pyszne babeczki z owocami można przygotowywać przez cały rok, ale najlepiej smakują późną wiosną i latem, kiedy owoce są świeże i pełne aromatu. Babeczki robię z ucieranego ciasta ze śmietaną i najczęściej dodaję do nich truskawki, ale lubię je również z jabłkami lub bananami.
Kaloryczność: 295 kcal w 100 g.

Składniki

  • Mąka pszenna - 340 g
  • Jajka - 2 sztuki
  • Cukier - 100-150 g
  • Śmietana (18%) - 230 g
  • Olej (rzepakowy) - 110 g
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Owoce (np. truskawki, borówki, maliny) - 250 g

Przygotowanie

Owoce umyj i oczyść, a następnie pokrój na mniejsze części. Jeśli są one małe np. borówki, to je pozostaw w całości. Możesz użyć jednego rodzaju owoców lub pomieszać kilka.
Jajka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Wlej olej oraz sok z cytryny i miksuj jeszcze przez chwilę.
Do masy dodaj śmietanę i przesianą mąkę pszenną z sodą oczyszczoną oraz wymieszaj do połączenia się składników. Dołóż owoce i ponownie delikatnie wymieszaj.
Foremki na babeczki wyłóż papilotkami lub wysmaruj masłem i posyp mąką. Nałóż ciasto do 2/3 wysokości, tak aby w każdej foremce znalazły się kawałki owoców.
Babeczki wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 20-25 minut. Po ostygnięciu możesz posypać je cukrem pudrem lub polać lukrem.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze