Muffinki z borówkami
35 min
6 porcji

✓ Sprawdzony przepis | Foto: Yuliia Stsepeleva
Zapraszam Cię na przepis na przepyszne i szybkie muffinki z borówkami amerykańskimi i polewą z białej czekolady. Ciasto na babeczki przygotowuję na bazie jogurtu naturalnego, dzięki czemu są one miękkie i puszyste - to mój sprawdzony sposób na idealną konsystencję wypieków. Przez lata eksperymentowania z różnymi przepisami doszłam do wniosku, że jogurt dodaje nie tylko wilgoci, ale też delikatnego, przyjemnego posmaku. Najlepiej jest je przygotować ze świeżymi borówkami, ale z mrożonymi też będą smaczne.
Kaloryczność: 374 kcal w 100 g.
Składniki na jogurtowe muffinki z borówkami
Na ciasto
- Mąka pszenna - 30 dag
- Jogurt naturalny - 1 szklanka
- Cukier - 10-15 dag
- Jajka - 3 sztuki
- Olej - 1/2 szklanki
- Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- Borówka amerykańska - 25 dag
Na polewę czekoladową
Przygotowanie puszystych muffinek jogurtowych krok po kroku
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową, ale jeśli używasz mrożonych borówek – to nie należy ich rozmrażać. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę i powoli wlewaj olej, ciągle miksując. Dodaj jogurt naturalny i zmiksuj do połączenia się składników.
Z doświadczenia wiem, że zimne jajka nie ubiją się tak dobrze, dlatego zawsze wyciągam składniki z lodówki przynajmniej godzinę wcześniej.
Z doświadczenia wiem, że zimne jajka nie ubiją się tak dobrze, dlatego zawsze wyciągam składniki z lodówki przynajmniej godzinę wcześniej.

W osobnej misce dokładnie przesiej mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. To naprawdę ważny krok, którego nigdy nie pomijam - zapewnia on równomierne rozprowadzenie składników spulchniających i zapobiega powstawaniu grudek w cieście. Do masy jogurtowej wsyp przesianą mąkę z dodatkami i mieszaj delikatnie szpatułką tylko do momentu połączenia składników. Zbyt intensywne mieszanie sprawi, że muffinki będą zbite i gumowate.
Dodaj borówki i delikatnie wymieszaj. Świeże borówki warto delikatnie oprószyć łyżką mąki, zanim dodamy je do ciasta - to sprawi, że nie opadną na dno podczas pieczenia.
Dodaj borówki i delikatnie wymieszaj. Świeże borówki warto delikatnie oprószyć łyżką mąki, zanim dodamy je do ciasta - to sprawi, że nie opadną na dno podczas pieczenia.

Foremki na muffinki wyłóż papilotkami - dzięki temu babeczki łatwiej będzie wyjąć po upieczeniu i ładniej będą się prezentować. Napełnij je do trochę ponad połowy ciastem. Lepiej dać mniej ciasta niż zbyt dużo, ponieważ podczas pieczenia urośnie i wyleje się poza foremkę, a babeczki będą wyglądały mało apetycznie.

Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 20-25 minut (w przypadku ciasta z mrożonymi borówkami, czas pieczenia może być dłuższy). Aby sprawdzić, czy muffinki są już gotowe, wbij patyczek w środek jednej z nich - jeśli wyjdzie suchy, możesz je wyjmować z piekarnika. Jeśli ciasto się do niego przyklei, potrzebują jeszcze kilku minut. Po upieczeniu wyciągnij babeczki z piekarnika i ostudź na kratce.

W międzyczasie przygotuj polewę: białą czekoladę pokrusz na kawałki i razem ze śmietanką oraz łyżeczką masła (to mój sekret na elastyczną polewę, która nie pęka po zastygnięciu) podgrzej w kąpieli wodnej lub mikrofalówce do rozpuszczenia się czekolady (nie zagotowuj!).

Gdy muffinki całkowicie ostygną, polej je polewą z czekolady. Podawaj dopiero, gdy glazura zastygnie. Muffinki najlepiej smakują w dniu upieczenia, ale możesz je przechowywać w szczelnym pojemniku do 3 dni. Jeśli chcesz zachować je na dłużej, polecam zamrozić je bez polewy - przed podaniem wystarczy rozmrozić i ewentualnie podgrzać przez 15 sekund w mikrofalówce.

Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Opinie i pytania
Wypróbowałeś ten przepis? Podziel się swoim wrażeniem lub zapytaj o radę!