Dieta bezglutenowa
96 przepisów
![Sałatka z wędzonym kurczakiem i jajkiem Sałatka z wędzonym kurczakiem i jajkiem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/02/przepis-12417-1600x900.jpg)
Sałatka z wędzonym kurczakiem i jajkiem
Lekka, smaczna i bardzo prosta sałatka z wędzonym kurczakiem i jajkiem idealnie sprawdza się nie tylko na drugie śniadanie, ale również kolację czy do biura na lunch. Jest niezwykle pożywna i szybka w przygotowaniu!
![Leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami Leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12391-1600x900.jpg)
Leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami
Leczo to moja ulubiona potrawa z cukinii. To wywodzące się z Węgier, jednogarnkowe danie można przygotowywać przez cały rok, jednak najlepiej smakuje latem, gdy warzywa są świeże i pełne smaku. Zapraszam na mój przepis na leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami!
![Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11559-1600x900.jpg)
Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem
Do schabowych, kotletów mielonych, smażonej piersi z kurczaka i wielu innych dań doskonale sprawdzi się surówka z kapusty pekińskiej z majonezem. Wystarczy kilka warzyw, majonez i przyprawy, by cieszyć się zdrowym i smacznym dodatkiem do obiadu lub kolacji.
![Surówka Colesław z białej kapusty Surówka Colesław z białej kapusty](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11688-1600x900.jpg)
Surówka Colesław z białej kapusty
Surówka Cołeslaw z białej kapusty to dodatek niderlandzkiego pochodzenia, dziś bardzo popularny we wszystkich częściach świata. Przygotowywana jest najczęściej z białą kapustą (czasem także z czerwoną kapustą), marchewką i szczypiorkiem (lub szalotką), a następnie doprawiana smacznym sosem z jogurtu, musztardy i majonezu.
![Surówka z białej kapusty w zalewie słodko-kwaśnej Surówka z białej kapusty w zalewie słodko-kwaśnej](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12379-1600x900.jpg)
Surówka z białej kapusty w zalewie słodko-kwaśnej
Surówka z białej kapusty w zalewie słodko kwaśnej to zestaw witamin, składników odżywczych, a do tego pełen bukiet przeciwstawnych smaków. Prostota tego dania sprawia, że tak przyrządzoną surówkę możesz jeść z korzyścią dla zdrowia tak często, jak tylko masz ochotę.
![Surówka z marchewki i pora Surówka z marchewki i pora](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10446-1600x900.jpg)
Surówka z marchewki i pora
Dodatki do obiadu powinny być starannie dobrane. Nie mogą zdominować smaku głównej potrawy, ale dobrze jeśli lekko przełamują smak. Słodka marchewka idealnie komponuje się z wyraźnym i nieco ostrym smakiem pora. Przygotowanie surówki z marchewki i pora zajmie kilka chwil.
![Gołąbki bez zawijania Gołąbki bez zawijania](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11503-1600x900.jpg)
Gołąbki bez zawijania
Przepis na szybszą wersję tradycyjnych polskich gołąbków – gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym. Smakują jak zwykłe, ale zamiast zawijać mięso i ryż w kapustę – miesza się ją razem z pozostałymi składnikami na farsz.
![Zupa szpinakowa z mrożonki Zupa szpinakowa z mrożonki](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11440-1600x900.jpg)
Zupa szpinakowa z mrożonki
Niewiele potraw wymaga tak mało czasu na przygotowanie, jak zupa szpinakowa z mrożonki. Wbrew pozorom, mrożone warzywa mają tyle samo witamin co świeże, więc dostarcza sporą dawkę zdrowych składników. Co więcej, zupa jest wyjątkowo smaczna, dietetyczna i niskobudżetowa. Ucieszą się zwłaszcza studenci!
![Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/03/przepis-12713-1600x900.jpg)
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
Bywają dni, kiedy konieczne jest przygotowanie szybkiego obiadu, ale takiego, który nasyci głodne brzuchy. Brakuje jednak czasu na to, aby spędzić w kuchni kilka godzin. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami to danie, które robi się błyskawicznie i nie wymaga zdolności kulinarnych.
![Sałatka z surowego kalafiora Sałatka z surowego kalafiora](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11521-1600x900.jpg)
Sałatka z surowego kalafiora
Czy wiedzieliście, że kalafior można jeść także na surowo? To bardzo niedoceniane warzywo daje wiele kulinarnych możliwości, a jedną z nich jest sałatka z surowego kalafiora o słodko-pikantnym smaku. Gotową sałatkę możesz zabrać ze sobą do pracy na lunch lub zjeść na kolację.
![Pasta z makreli wędzonej Pasta z makreli wędzonej](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10513-1600x900.jpg)
Pasta z makreli wędzonej
Idealnym sposobem na przemycenie do naszego jadłospisu niezbędnej porcji ryby jest przygotowanie pasty z wędzonej makreli. Kanapki z pastą z makreli wędzonej nadają się nie tylko na śniadanie i kolację, ale też sprawdzą się na imprezowym stole czy też jako lunch do pracy.
![Tradycyjna pasta jajeczna Tradycyjna pasta jajeczna](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10646-1600x900.jpg)
Tradycyjna pasta jajeczna
Tradycyjna pasta jajeczna to nic innego, niż jajka z dodatkiem majonezu, posypane szczypiorkiem. To przepyszne smarowidło zachwyci każdego miłośnika jajek swoim smakiem, a w dodatku jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Razem z ulubionym pieczywem tworzą przepyszne śniadanie!
![Szarpany kurczak Szarpany kurczak](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/03/przepis-12944-1600x900.jpg)
Szarpany kurczak
Miękkie i rozpadające się włókna z piersi kurczaka, przygotowane w sosie BBQ i mające niepowtarzalny smak – to jest szarpany kurczak, popularny w kuchni amerykańskiej. Do tego dania możesz też użyć mięsa, które pozostało z poprzedniego dnia, wtedy czas smażenia znacznie się skróci.
![Żeberka w sosie BBQ z piekarnika Żeberka w sosie BBQ z piekarnika](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11424-1600x900.jpg)
Żeberka w sosie BBQ z piekarnika
Soczyste i aromatyczne żeberka w sosie BBQ to klasyczne danie kuchni amerykańskiej. Bardzo długo się je piecze, ale dzięki temu mięso wręcz rozpływa się w ustach. Można je przygotować na codzienny obiad, ale sprawdzą się też świetnie na imprezę.
![Sałatka z selerem konserwowym, szynką, jajkiem i ogórkiem Sałatka z selerem konserwowym, szynką, jajkiem i ogórkiem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11694-1600x900.jpg)
Sałatka z selerem konserwowym, szynką, jajkiem i ogórkiem
Sałatki różnego rodzaju cieszą się nieustannie powodzeniem, gdyż po prostu są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Sałatka z selerem konserwowym, szynką, jajkiem i ogórkiem to wariacja, którą możesz przyrządzić na lunch, przekąskę lub drugie śniadanie do pracy. Poznaj moją wersję przepisu i zachwyć się jej zaskakującym smakiem!
![Surówka z kapusty pekińskiej i papryki Surówka z kapusty pekińskiej i papryki](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12261-1600x900.jpg)
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki
Kapusta pekińska jest delikatna w smaku i bardzo dobrze łączy się z innymi warzywami. Dodatkowo jest dostępna w sklepach przez cały rok i kryje w sobie mnóstwo witamin. Warto więc zaprosić ją do swojej kuchni i przygotować surówkę z kapusty pekińskiej i papryki, wzbogacając danie obiadowe!
![Fit pasta jajeczna bez majonezu Fit pasta jajeczna bez majonezu](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10772-1600x900.jpg)
Fit pasta jajeczna bez majonezu
Tym razem przychodzę do Was z przepisem na fit pastę jajeczną bez majonezu. Zamiast tego użyłam dojrzałego awokado. Awokado zawiera zdrowe tłuszcze, które wspierają przyswajanie witamin. Ta lekka i smaczna pasta jest doskonałą propozycją dla wszystkich osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie!
![Ekspresowa fasolka po bretońsku z puszki Ekspresowa fasolka po bretońsku z puszki](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/10/przepis-11339-1600x900.jpg)
Ekspresowa fasolka po bretońsku z puszki
Jeśli musisz szybko przygotować smaczny i pożywny posiłek, to polecam Ci fasolkę po bretońsku z puszki. Dzięki temu, że nie wymaga gotowania i moczenia fasoli, jest ekspresowa w przygotowaniu. Cały sekret przygotowania pysznej fasolki po bretońsku tkwi w podsmażeniu dobrym boczku i kiełbasy.
![Pasta jajeczna z ogórkiem kiszonym Pasta jajeczna z ogórkiem kiszonym](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10802-1600x900.jpg)
Pasta jajeczna z ogórkiem kiszonym
Pasta jajeczna z ogórkiem kiszonym to propozycja pasty nie tylko na kanapki na śniadanie czy kolację, ale również na różne spotkania towarzyskie. Można ją podać z krakersami czy grzankami lub jako dodatek do wędlin!
![Zupa kalafiorowa z ziemniakami Zupa kalafiorowa z ziemniakami](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12264-1600x900.jpg)
Zupa kalafiorowa z ziemniakami
Lekka i prosta do przygotowania zupa kalafiorowa z ziemniakami to wyśmienity pomysł na smaczny posiłek. Warzywa najpierw podsmażam i dopiero wtedy zalewam ciepłym wywarem, dlatego zupa ma niepowtarzalny smak i aromat. Możesz do niej wykorzystać bulion warzywny lub mięsny, albo użyć rosołu.
![Pasta jajeczna z chrzanem Pasta jajeczna z chrzanem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/10/przepis-11109-1600x900.jpg)
Pasta jajeczna z chrzanem
Chrzan i jajka to połączenie smaków, kojarzące się głównie z Wielkanocą. Jednak potrawy z tych składników można jeść przez cały rok. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na jedno z moich ulubionych smarowideł – pastę jajeczną z chrzanem.
![Zupa porowa z mięsem mielonym Zupa porowa z mięsem mielonym](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-12135-1600x900.jpg)
Zupa porowa z mięsem mielonym
Por jest warzywem, które wbrew pozorom może mieć wiele zastosowań. Zupa porowa z mięsem mielonym to przepis będący nie tylko kremowym, wykwintnym daniem, ale również pożywnym i bardzo smacznym posiłkiem. Warto przekonać się do tego warzywa i odkrywać, jak wiele pomysłów urozmaici w naszej kuchni!
![Pasta jajeczna z serem białym Pasta jajeczna z serem białym](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10675-1600x900.jpg)
Pasta jajeczna z serem białym
Pasta jajeczna z serem białym jest lekka i kremowa dzięki zawartości twarogu. A jeśli użyjecie chudego sera, to będzie jeszcze mniej kaloryczna! Jest bardzo szybka w przygotowaniu, a przy tym ma wiele zastosowań. Nadaje się nie tylko na śniadanie czy kolacje, może też być podana jako przystawka na imprezy.
![Sałatka z selera naciowego z kurczakiem i kukurydzą Sałatka z selera naciowego z kurczakiem i kukurydzą](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/03/przepis-12827-1600x900.jpg)
Sałatka z selera naciowego z kurczakiem i kukurydzą
Dodatek mięsny do sałatki zawsze sprawia, że staje się ona pożywniejsza i może stanowić sycące danie. Zapraszam dziś na moją wersję z selerem naciowym, kurczakiem i kukurydzą. Połączenie znanych składników z nieoczywistymi dodatkami – nadaje sałatce wyjątkowy charakter!
![Pasta z makreli, jajek i ogórków kiszonych Pasta z makreli, jajek i ogórków kiszonych](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/10/przepis-10893-1600x900.jpg)
Pasta z makreli, jajek i ogórków kiszonych
Makrelę wędzoną można wykorzystać na wiele sposobów, ale moim ulubionym jest pasta na kanapki. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pastę z makreli z jajkiem i ogórkiem kiszonym!
![Pasta jajeczna z tuńczykiem Pasta jajeczna z tuńczykiem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10462-1600x900.jpg)
Pasta jajeczna z tuńczykiem
Kto powiedział, że kanapki muszą być nudne? Świetnym sposobem na urozmaicenie śniadania czy kolacji jest pasta jajeczna z tuńczykiem. To aksamitne połączenie jajka z rybą posmakuje każdemu. Dodatek majonezu sprawi, że pasta będzie miała bardziej wyrazisty smak.
![Surówka z kalarepy do obiadu Surówka z kalarepy do obiadu](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11432-1600x900.jpg)
Surówka z kalarepy do obiadu
Surówka z kalarepy to zdrowy i smaczny dodatek, który można przygotować o każdej porze roku. Łatwo dostępne składniki i prostota wykonania sprawiają, że surówka dość często gości na moim talerzu. Podaję ją do tradycyjnych schabowych, drobiowych bitek i dań mięsnych z grilla.
![Surówka z marchewki z majonezem Surówka z marchewki z majonezem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10643-1600x900.jpg)
Surówka z marchewki z majonezem
Delikatna surówka z marchewki z majonezem to doskonały dodatek do większości dań głównych. Zawartość marchewki sprawia, że surówka ma słodkawy smak, a majonez dodaje jej intensywności. Co więcej jest bardzo szybka w przygotowaniu, a jej składniki są dostępne cały rok.
![Pasta z awokado i czosnku Pasta z awokado i czosnku](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11683-1600x900.jpg)
Pasta z awokado i czosnku
Niezależnie od tego, czy masz chęć na kanapkę z jajkiem, sałatą i pomidorem, czy też na jajecznicę – pasta z awokado i czosnku stanowić będzie idealny dodatek. To wspaniały zamiennik masła zarówno dla tych z Was, którzy powinni dbać o cholesterol, jak i tych, którzy po prostu chcą jeść zdrowo i smacznie.
![Pasta jajeczna z łososiem Pasta jajeczna z łososiem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/10/przepis-11205-1600x900.jpg)
Pasta jajeczna z łososiem
Pasta jajeczna z łososiem to ciekawy pomysł na urozmaicenie codziennego śniadania czy kolacji. Można do niej użyć łososia wędzonego na zimno lub ciepło. Pasta nadaje się też na imprezowy lub świąteczny stół – możesz podać jako dodatek do posiłków czy zaserwować z nią słone przekąski.