Szybki makowiec z gotowej masy makowej
1 godz. 10 min
10 porcji
![Szybki makowiec z gotowej masy makowej Szybki makowiec z gotowej masy makowej](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/02/przepis-12628-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Propozycja dla miłośników polskich ciast to szybki makowiec z gotowej masy makowej. Ciasto z tego przepisu jest idealne w sytuacji, gdy brakuje czasu na przygotowanie tradycyjnego makowca od podstaw. Wystarczy dodać do masy makowej tylko kilka podstawowych składników i upiec!
Kaloryczność: 300 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
- Masa makowa - 1 puszka
- Jajka - 6 sztuk
- Kasza manna - 6 łyżek
- Masło - 1 kostka
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Przygotowanie
Składniki do makowca powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddziel od żółtek. Masło utrzyj na puszystą masę, następnie dodawaj po 1 żółtku, ciągle miksując. Dodaj masę makową, kaszę mannę i proszek do pieczenia i zmiksuj, aż wszystkie składniki się dobrze połączą.
![Szybki makowiec z gotowej masy makowej - jak zrobić, przepis, krok 1 Szybki makowiec z gotowej masy makowej - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/02/przepis-12628-krok-1-800x450.jpg)
Białka ubij na gładką pianę. Piana jest dobrze ubita, gdy białka utrzymują swoją formę i tworzą tzw. «szczyty», które nie opadają po wyjęciu miksera, a po odwróceniu miski do góry dnem, zostają na swoim miejscu. Tak ubitą pianę delikatnie wmieszaj do masy makowej.
![Szybki makowiec z gotowej masy makowej - jak zrobić, przepis, krok 2 Szybki makowiec z gotowej masy makowej - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/02/przepis-12628-krok-2-800x450.jpg)
Piekarnik nagrzej do 180 C, formę do pieczenia wysmaruj masłem lub margaryną. Napełnij formę ciastem i pecz przez około 40-50 minut, a następnie studź w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
![Szybki makowiec z gotowej masy makowej - jak zrobić, przepis, krok 3 Szybki makowiec z gotowej masy makowej - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/02/przepis-12628-krok-3-800x450.jpg)
Przed podaniem makowiec możesz posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
![Szybki makowiec z gotowej masy makowej - jak zrobić, przepis, krok 4 Szybki makowiec z gotowej masy makowej - jak zrobić, przepis, krok 4](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/02/przepis-12628-krok-4-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Oliwia Szymańska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/35/avatar/avatar_1698321164.jpg)
Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze