Szybki makowiec z gotowej masy makowej

1 godz. 10 min
10 porcji
Szybki makowiec z gotowej masy makowej
Foto: Yuliia Stsepeleva
Propozycja dla miłośników polskich ciast to szybki makowiec z gotowej masy makowej. Ciasto z tego przepisu jest idealne w sytuacji, gdy brakuje czasu na przygotowanie tradycyjnego makowca od podstaw. Wystarczy dodać do masy makowej tylko kilka podstawowych składników i upiec!
Kaloryczność: 300 kcal w 100 g.
Dieta: Bezglutenowa.

Składniki

Przygotowanie

Składniki do makowca powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddziel od żółtek. Masło utrzyj na puszystą masę, następnie dodawaj po 1 żółtku, ciągle miksując. Dodaj masę makową, kaszę mannę i proszek do pieczenia i zmiksuj, aż wszystkie składniki się dobrze połączą.
Szybki makowiec z gotowej masy makowej - jak zrobić, przepis, krok 1
Białka ubij na gładką pianę. Piana jest dobrze ubita, gdy białka utrzymują swoją formę i tworzą tzw. «szczyty», które nie opadają po wyjęciu miksera, a po odwróceniu miski do góry dnem, zostają na swoim miejscu. Tak ubitą pianę delikatnie wmieszaj do masy makowej.
Szybki makowiec z gotowej masy makowej - jak zrobić, przepis, krok 2
Piekarnik nagrzej do 180 C, formę do pieczenia wysmaruj masłem lub margaryną. Napełnij formę ciastem i pecz przez około 40-50 minut, a następnie studź w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Szybki makowiec z gotowej masy makowej - jak zrobić, przepis, krok 3
Przed podaniem makowiec możesz posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Szybki makowiec z gotowej masy makowej - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze