Ciasto z mascarpone bez pieczenia

30 min
10 porcji
Ciasto z mascarpone bez pieczenia
Foto: Yuliia Stsepeleva
Taki szybki do przygotowania deser, jak ciasto z mascarpone bez pieczenia, posmakuje każdemu miłośnikowi słodkości. W tym przepisie używam do przełożenia herbatników, ale możesz je zastąpić ulubionymi ciasteczkami lub biszkoptami. Do mascarpone dodaję galaretkę, aby krem miał stałą konsystencję.
Kaloryczność: 330 kcal w 100 g.

Składniki

  • Ciastka (herbatniki) - 50 dag
  • Mascarpone - 50 dag
  • Śmietanka (30%) - 300 ml
  • Galaretka (malinowa) - 1 opakowanie
  • Maliny (świeże) - 30 dag
  • Cukier puder - 5-10 dag

Przygotowanie

Galaretkę rozpuść w połowie wody zalecanej na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia. Maliny umyj i wyłóż na ręcznik papierowy, aby wyschły.
Ciasto z mascarpone bez pieczenia - jak zrobić, przepis, krok 1
Mascarpone i śmietana muszą być dobrze schłodzone, inaczej się nie ubiją. Serek, śmietankę i cukier puder umieść w misce i ubij. Ubijaj do momentu, aż składniki się połączą, masa będzie gładka i puszysta. Nie ubijaj zbyt długo, ponieważ możesz przebić śmietanę i masa się zwarzy.
Ciasto z mascarpone bez pieczenia - jak zrobić, przepis, krok 2
Do ubitej śmietany z mascarpone dodaj całkowicie przestudzoną i zaczynającą tężeć, ale wciąż płynną galaretkę i zmiksuj do połączenia się składników. Dodaj maliny i delikatnie wymieszaj krem.
Ciasto z mascarpone bez pieczenia - jak zrobić, przepis, krok 3
Dno blaszki wyłóż 1/3 herbatników, nałóż na to połowę kremu i przykryj kolejną warstwą herbatników. Wyłóż resztę kremu i przykryj pozostałymi herbatnikami. Ciasto włóż do lodówki na minimum 2-3 godziny, ale najlepiej jest chłodzić przez całą noc.
Ciasto z mascarpone bez pieczenia - jak zrobić, przepis, krok 4
Przed podaniem możesz posypać wierzch ciasta cukrem pudrem. Zamiast malin możesz użyć innych owoców, np. agrestu czy truskawek i adekwatnej galaretki.
Ciasto z mascarpone bez pieczenia - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze