Ciasto z mascarpone bez pieczenia
30 min
10 porcji
Taki szybki do przygotowania deser, jak ciasto z mascarpone bez pieczenia, posmakuje każdemu miłośnikowi słodkości. W tym przepisie używam do przełożenia herbatników, ale możesz je zastąpić ulubionymi ciasteczkami lub biszkoptami. Do mascarpone dodaję galaretkę, aby krem miał stałą konsystencję.
Kaloryczność: 330 kcal w 100 g.
Składniki
- Ciastka (herbatniki) - 50 dag
- Mascarpone - 50 dag
- Śmietanka (30%) - 300 ml
- Galaretka (malinowa) - 1 opakowanie
- Maliny (świeże) - 30 dag
- Cukier puder - 5-10 dag
Przygotowanie
Galaretkę rozpuść w połowie wody zalecanej na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia. Maliny umyj i wyłóż na ręcznik papierowy, aby wyschły.
Mascarpone i śmietana muszą być dobrze schłodzone, inaczej się nie ubiją. Serek, śmietankę i cukier puder umieść w misce i ubij. Ubijaj do momentu, aż składniki się połączą, masa będzie gładka i puszysta. Nie ubijaj zbyt długo, ponieważ możesz przebić śmietanę i masa się zwarzy.
Do ubitej śmietany z mascarpone dodaj całkowicie przestudzoną i zaczynającą tężeć, ale wciąż płynną galaretkę i zmiksuj do połączenia się składników. Dodaj maliny i delikatnie wymieszaj krem.
Dno blaszki wyłóż 1/3 herbatników, nałóż na to połowę kremu i przykryj kolejną warstwą herbatników. Wyłóż resztę kremu i przykryj pozostałymi herbatnikami. Ciasto włóż do lodówki na minimum 2-3 godziny, ale najlepiej jest chłodzić przez całą noc.
Przed podaniem możesz posypać wierzch ciasta cukrem pudrem. Zamiast malin możesz użyć innych owoców, np. agrestu czy truskawek i adekwatnej galaretki.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze