Malinowa chmurka bez pieczenia na herbatnikach
40 min
4 porcje
Szukasz pomysłu na lekkie ciasto bez pieczenia? Wypróbuj mój przepis na malinową chmurkę. Przygotowanie tego deseru jest łatwe i szybkie, spód to wyłożone herbatniki. W większości przepisach maliny dodaje się w całości, jednak ja je miksuje.
Kaloryczność: 245 kcal w 100 g.
Składniki
- Maliny (świeże) - 500 g
- Galaretka (malinowa) - 2 opakowania
- Woda (wrzątek) - 600 ml
- Śmietanka (30%) - 350 ml
- Mascarpone - 250 g
- Cukier puder - 3-4 łyżki
- Ciastka (herbatniki prostokątne) - 300 g
- Migdały (płatki) - 1/2 szklanki
Przygotowanie
Galaretki zalej 600 ml wrzącej wody, wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw do przestygnięcia.
Maliny (zamiast świeżych możesz użyć mrożonych) umyj i dodaj do nich letnią galaretkę. Wymieszaj i odłóż do czasu, aż masa zacznie tężeć.
Herbatniki wyłóż na dno prostokątnej blachy do pieczenia. Wylej na to tężejącą galaretkę z malinami i włóż do lodówki.
Zimne mascarpone, śmietankę oraz cukier puder umieść w misce miksera. Ubij na gęstą i puszystą masę, a następnie wyłóż na galaretkę.
Wierzch ciasta posyp uprażonymi na suchej patelni migdałami i schłodź w lodówce przez minimum 2-3 godziny.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze