Meksykańskie tacos z mięsem mielonym

25 min
10 tacos
Meksykańskie tacos z mięsem mielonym
Foto: Slawomir Fajer, AdobeStock
Typowa potrawa kuchni meksykańskiej - tacos z mięsem mielonym stanowi danie główne w większości obiadów w stylu Tex-Mex. Przepis, który proponuję, to szybka wersja do przygotowania w kilka minut. Zapewniam, jest to nie tylko proste danie, ale również wyjątkowo smaczne!
Kaloryczność: 216 kcal w 100 g.
Dieta: Bezlaktozowa.

Składniki

Na tacos
Na nadzienie mięsne
  • Mięso mielone (wołowina) - 600 g
  • Cebula - 1 sztuka
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • Oliwa z oliwek (extra virgin) - 2-3 łyżki
  • Kurkuma - 1 łyżeczka
  • Papryka ostra - 1 łyżeczka
  • Chili (proszek) - 1 łyżeczka
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny (świeżo mielony) - 1 łyżeczka

Przygotowanie

Posiekaj drobno cebulę, a następnie zmiękcz ją na oliwie z oliwek na dużej patelni. Gdy cebula będzie już prawie przezroczysta, dodaj mięso mielone i dobrze je podsmaż. Na koniec dodaj przyprawy: kurkumę, paprykę, pieprz, sól, chili oraz 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Całość wymieszaj i podsmaż przez 2 minuty, cały czas mieszając.
Dokładnie umyj sałatę i poszatkuj ją w nieduże paseczki. Mango przetnij na pół, miąższ ponacinaj w kostkę i wyciśnij na drugą stronę. Pomidory pokrój w kostkę mniej więcej tej samej wielkości, a kolendrę oraz papryczki drobno posiekaj.
Podgrzej tortillę w piekarniku przez kilka minut albo na suchej patelni przez 10 sekund z każdej strony. Włóż do każdego tacos trochę sałaty lodowej, dodaj mięso, pomidory, znów odrobinę sałaty, kilka kosteczek mangi i całość posyp papryką jalapeno oraz kolendrą.
Podawaj tacos od razu po przygotowaniu. Jest to świetne danie na wspólny obiad z przyjaciółmi, wówczas można na stole ustawić w oddzielnej miseczce dodatki, podać gorące mięso na patelni tak, aby każdy mógł przygotować sobie placek tacos według własnych upodobań.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze