Pomysł na obiad
241 przepisów
Najprostsza pasta z awokado i czosnku
Niezależnie od tego, czy masz chęć na kanapkę z jajkiem, sałatą i pomidorem, czy też na jajecznicę – pasta z awokado i czosnku stanowić będzie idealny dodatek. To wspaniały zamiennik masła zarówno dla tych z Was, którzy powinni dbać o cholesterol, jak i tych, którzy po prostu chcą jeść zdrowo i smacznie.
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret
Surówki od wielu pokoleń stanowią nieodłączny element jako dodatki szczególnie do dań obiadowych. Ich różnorodność może przyprawiać o zawrót głowy, jednak najczęściej te najprostsze są najlepsze. Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret świetnie pasuje do dań mięsnych i rybnych!
Imprezowa sałatka z selerem konserwowym
Doskonałą propozycją na każdą okoliczność będzie imprezowa sałatka z selerem konserwowym. Seler ma wyrazisty smak i aromat, a ananas dodaje całości słodkiego posmaku. Zawsze przygotowuję tę sałatkę z szynką i serem, dzięki temu jest treściwa i sycąca.
Zupa krem z cukinii z ziemniakami
Lekka i pożywna zupa krem z cukinii z ziemniakami to dobry pomysł na szybki obiad. Dodatek serka topionego sprawia, że jest ona delikatna i kremowa. W tym przepisie warzywa podsmażam przed gotowaniem, co dodaje zupie niepowtarzalnego smaku i aromatu.
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą
Naleśniki to szybkie i proste do przygotowania danie, które za każdym razem może być inne – wystarczy zmienić farsz. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na naleśniki ze szpinakiem i ricottą. Te pyszne zielone listki świetnie się komponują z delikatnym serkiem ricotta.
Naleśniki ze szpinakiem i łososiem na obiad
Wytrawne naleśniki ze szpinakiem i łososiem to świetny pomysł na szybki i sycący obiad. Szpinak uwielbiam przygotowywać z dużą ilością czosnku, jednak tym razem trochę zmniejszyłam jego ilość, aby nie zabić smaku łososia. Naleśniki dobrze smakują także na zimno i można je zabrać do pracy czy szkoły!
Szpinakowe naleśniki z twarogiem
Naleśniki szpinakowe z twarogiem to szybkie i praktyczne danie, które można przygotować nawet na ostatnią chwilę. Zapomnij o klasycznych wysoko kalorycznych naleśnikach i spróbuj odmienionego przepisu na szybki lunch lub obiad dla niespodziewanych gości.
Naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą
Szpinak można nienawidzić lub kochać. Ja z pewnością należę do tej drugiej grupy, dlatego dzisiaj przygotowałam dla was bardzo proste i jednocześnie przepyszne danie, czyli naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą. To jest danie idealne zarówno na obiad, jak i kolację!
Surówka z selera z rodzynkami
Czas przekonać się, że warzywo, które dotąd było podstawą zup, może być świetnym składnikiem również do surówek. Co więcej, w tym przepiszcie gra pierwsze skrzypce. Przedstawiam Wam swoją wersję surówki z selera z rodzynkami, podkręconą smakiem kwaśnej gruszki.
Pasta z makreli w oleju
Filety z makreli świetnie nadają się do pasty na kanapki, wystarczy dodać do niej kilka składników i gotowe! Przedstawiam Wam mój ulubiony przepis na pastę z makreli w oleju – z dodatkiem kiszonego ogórka i jajek, które dodają temu smarowidłu niepowtarzalnego smaku i konsystencji.
Proste i pyszne naleśniki bez jajek
Naleśniki to jedno z najłatwiejszych i najmniej wymagających dań w polskiej kuchni. Ciasto na naleśniki zazwyczaj przygotowuję z jajkami, ale równie dobrze można je zrobić bez! Naleśniki bez jajek są tak samo pyszne co tradycyjne naleśniki, a wymagają tylko kilku podstawowych składników.
Sałatka hawajska z szynką i ananasem
Smaczna i orzeźwiająca sałatka hawajska - to potrawa o tropikalnym klimacie. Najczęściej używam do niej ananasa z puszki, ale świeży też się nada. Dzięki dodatkowi ryżu jest bardzo syta. Przygotowuje ją z szynką konserwową, ale możesz także wykorzystać kurczaka wędzonego.
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-musztardowym
Powstająca z ziaren gorczycy musztarda to świetne uzupełnienie wielu dań. Użyta do mięsa, nadaje mu kruchości i wyrazistego smaku. Może być nie tylko dodatkiem różnych potraw, ale też ich głównym składnikiem. Moją propozycją na zastosowanie tej przyprawy są polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym!
Sałatka z oscypkiem, gruszką i rukolą
Chcąc połączyć smaki charakterystyczne dla polskiej kuchni z lekkością i świeżością, warto spróbować sałatki z oscypkiem i gruszką. Wędzony ser z mleka owczego świetnie komponuje się ze słodyczą owocu. To doskonały wybór na elegancki, lekki obiad.
Proste naleśniki bezglutenowe z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej
Mąka pszenna zawiera gluten, przez co nie może być spożywana przez osoby z jego nietolerancją lub będące z różnych przyczyn na diecie bezglutenowej. Jednak nie oznacza to, że trzeba całkowicie odstąpić od potraw, które wymagają użycia mąki. Zapraszam Was na przepis na naleśniki bezglutenowe!
Pulpety z ryżem w sosie pomidorowym
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na soczyste pulpety z ryżem w sosie pomidorowym. Ryż zastępuje bułkę w pulpetach, a dzięki temu są one delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Przypominają trochę gołąbki, tylko są bez kapusty. I zdecydowanie szybciej je się przygotowuje!
Wegańskie spaghetti bolognese z tofu
Spaghetti bolognese to pyszne i bardzo popularne w Polsce danie. Zazwyczaj przygotowuje się jej z mięsa mielonego, ale kto powiedział, że nie można zrobić też wegańskiej wersji tej potrawy? Zapraszam na mój przepis na spaghetti z tofu. Wychodzi równie dobre jak tradycyjne!
Sałatka z surowego kalafiora i kukurydzy z majonezem
Czy wiedzieliście, że kalafior można jeść także na surowo? To bardzo niedoceniane warzywo daje wiele kulinarnych możliwości, a jedną z nich jest sałatka z surowego kalafiora o słodko-pikantnym smaku. Gotową sałatkę możesz zabrać ze sobą do pracy na lunch lub zjeść na kolację.
Ekspresowa fasolka po bretońsku z puszki
Jeśli musisz szybko przygotować smaczny i pożywny posiłek, to polecam Ci fasolkę po bretońsku z puszki. Dzięki temu, że nie wymaga gotowania i moczenia fasoli, jest ekspresowa w przygotowaniu. Cały sekret przygotowania pysznej fasolki po bretońsku tkwi w podsmażeniu dobrym boczku i kiełbasy.
Krokiety z kapustą i suszonymi grzybami lesnymi
Sezon na grzyby się rozpoczął i choć ich zbieranie czy obieranie nie jest dla mnie, to mogę je jeść w każdej postaci. Jedną z tradycyjnych potraw z nimi są krokiety z kapustą i grzybami. Doskonale nadają się na codzienny obiad, jaki i na świąteczny stół.
Surówka z cukinii i marchewki do obiadu
Cukinie można jeść w wielu postaciach, ale nie każdy wie, że bardzo dobrze smakuje na surowo. Dobrym pomysłem jest podanie surówki z cukinii i marchewki do obiadu. Do jedzenia na surowo najlepiej sprawdza się młoda cukinia. Surówka z cukinii i marchewki jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna!
Sałatka z zupek chinskich z szynką, ogórkiem i serem
Zupkom chińskim daleko jest do zdrowych i pożywnych dań, ale raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzą, szczególnie jeśli doda się do nich warzywa i inne bardziej naturalne dodatki. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na sałatkę z makaronem z zupek chińskich, szynką i ogórkiem!
Pasta z makreli, jajek i ogórków kiszonych
Makrelę wędzoną można wykorzystać na wiele sposobów, ale moim ulubionym jest pasta na kanapki. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pastę z makreli z jajkiem i ogórkiem kiszonym!
Naleśniki z mascarpone i owocami
Naleśniki z mascarpone i owocami wyśmienicie sprawdzą się na delikatny deser. Można je przygotowywać przez cały rok, ale najlepiej smakują w sezonie, gdy świeże owoce są łatwo dostępne. Danie to może mieć różne kombinacje smakowe, w zależności od tego, jakich owoców i dodatków użyjesz.
Zupa tajska z kurczakiem
Przepis na pyszną zupę w stylu azjatyckim, czyli zupę tajską z kurczakiem. Idealna dla miłośników kuchni orientalnej i tych, co chcą urozmaicić swój jadłospis. Kremowa, pikantna i rozgrzewająca zupa tajska zachwyca smakiem i oryginalnością. Do tego jest bardzo gęsta i sycąca!
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem to szybki przepis, który zachwyci Twoje kubki smakowe. Ta kolorowa kompozycja świetnie łączy się z różnorodnymi sezonowymi daniami, mięsnymi i wegetariańskimi. Ten wyjątkowy przepis, nie tylko smakuje rewelacyjnie, ale także pięknie prezentuje się na stole!
Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem
Przepis na klasyczną surówkę do obiadu – z białej kapusty i marchewki z majonezem. Szybka w przygotowaniu, zdrowa i przede wszystkim smaczna. Po prostu same zalety! Pasuje do większości dań mięsnych czy rybnych. Ten podstawowy przepis można jeszcze urozmaicić, dodając np. jabłko, chrzan czy cebulę.
Sałatka ziemniaczana z boczkiem wędzonym
W sezonie grillowym na stole triumfuje sałatka ziemniaczana z boczkiem wędzonym. Jest to treściwy i niezwykle smaczny dodatek do grillowanych mięs i warzyw. Co więcej, doskonale smakuje także na następny dzień po przygotowaniu, śmiało można więc przygotować jej więcej i zachować na kolejne dni.
Tradycyjne racuchy z jabłkami bez drożdży
Jednym z tradycyjnych polskich dań są racuchy z jabłkami. Tymi słodkimi placuszkami bez drożdży zajadają się zarówno dzieci, jak i dorośli. Można je przygotować na słodkie śniadanie lub podwieczorek, a nawet na obiad. W zależności od odmiany jabłek, racuchy mogą być bardzo słodkie lub mieć kwaskowy posmak.
Kalafior w cieście naleśnikowym
Istnieje wiele sposobów na przygotowanie kalafiora, a kalafior w cieście naleśnikowym jest jednym z najsmaczniejszych. Miękki środek i przyjemnie chrupiące ciasto posmakuje znajomym podczas domówki i dzieciom w trakcie kolacji. Możesz podać go również jako dodatek do tradycyjnego obiadu.
Dania z kefirem
Dania z mąki ryżowej
Dania z zsiadłego mleka
Dania z łopatki wieprzowej
Dania z karkówki wieprzowej
Pomysł na obiad – przepisy
Pomysł na obiad wymyślony na nowo każdego dnia to dla wielu gospodyń prawdziwa zmora. Biorąc przy tym jeszcze pod uwagę upodobania domowników i sezonowość produktów, takie zadanie może okazać się naprawdę trudne i czasochłonne. Aby ułatwić wykonanie tego zadania, zebraliśmy najsmaczniejsze i jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu przepisy na obiad. Wśród nich znajdziesz pomysł na obiad wegetariański, tradycyjny, a także z różnych stron świata, np. Meksyku.
Nie warto wierzyć w to, że pomysł na obiad sam wpadnie nam do głowy. Najlepiej sprawdzić listę naszych propozycji i wybrać ten, na który masz ochotę. Zanim jednak zabierzesz się do gotowania, sprawdź czy aby na pewno masz wszystkie potrzebne składniki do przygotowania potrawy. Jeśli nie, zastanów się, czym możesz zastąpić brakujące produkty. W łatwy sposób wymienisz na przykład ogórka kiszonego na konserwowego, śmietanę na jogurt naturalny czy makaron na ryż.
Niektóre w obiadów można przygotować na dwa lub nawet więcej dni i tym samym zaoszczędzić czas. Przykładowo sałatka z makaronem i tuńczykiem to pomysł na obiad do pracy, który można przechowywać w lodówce do trzech dni. Jeśli Twoja rodzina nie lubi powtarzalności smaków, wystarczy, że z dnia na dzień nieco zmienisz lub urozmaicisz podstawowy przepis. Gulasz jednego dnia możesz podać z gotowanymi ziemniakami, a drugiego – z kaszą gryczaną.
Jeśli chcesz przygotować obiad na kilka dni, pamiętaj, że powinna być to potrawa, którą łatwo przechować i odgrzać na następny dzień. Nie każdy pomysł na obiad nada się do odgrzania i nie każdy da się zapakować, by wziąć go ze sobą do pracy. Na szczęście na naszej stronie znajdziesz naprawdę wiele przepisów na obiad, wśród których z pewnością znajdziesz taki, który przypadnie do Twojego gustu i spełni Twoje potrzeby!
Nie warto wierzyć w to, że pomysł na obiad sam wpadnie nam do głowy. Najlepiej sprawdzić listę naszych propozycji i wybrać ten, na który masz ochotę. Zanim jednak zabierzesz się do gotowania, sprawdź czy aby na pewno masz wszystkie potrzebne składniki do przygotowania potrawy. Jeśli nie, zastanów się, czym możesz zastąpić brakujące produkty. W łatwy sposób wymienisz na przykład ogórka kiszonego na konserwowego, śmietanę na jogurt naturalny czy makaron na ryż.
Niektóre w obiadów można przygotować na dwa lub nawet więcej dni i tym samym zaoszczędzić czas. Przykładowo sałatka z makaronem i tuńczykiem to pomysł na obiad do pracy, który można przechowywać w lodówce do trzech dni. Jeśli Twoja rodzina nie lubi powtarzalności smaków, wystarczy, że z dnia na dzień nieco zmienisz lub urozmaicisz podstawowy przepis. Gulasz jednego dnia możesz podać z gotowanymi ziemniakami, a drugiego – z kaszą gryczaną.
Jeśli chcesz przygotować obiad na kilka dni, pamiętaj, że powinna być to potrawa, którą łatwo przechować i odgrzać na następny dzień. Nie każdy pomysł na obiad nada się do odgrzania i nie każdy da się zapakować, by wziąć go ze sobą do pracy. Na szczęście na naszej stronie znajdziesz naprawdę wiele przepisów na obiad, wśród których z pewnością znajdziesz taki, który przypadnie do Twojego gustu i spełni Twoje potrzeby!