Naleśniki po meksykańsku

45 min
6 porcji
Naleśniki po meksykańsku
Foto: Yuliia Stsepeleva
Tortilla i burrito to są potrawy kuchni meksykańskiej, które ostatnim czasem stały się bardzo popularne w Polsce. Łączy je jedno – jest to farsz zawinięty w ciasto, przypominający nasze naleśniki. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was ze spolszczoną wersją tych potraw – naleśnikami po meksykańsku.
Kaloryczność: 200 kcal w 100 g.

Składniki

Na naleśniki
  • Mąka pszenna - 350 g
  • Woda gazowana - 300 ml
  • Mleko - 300 ml
  • Jajka - 2 sztuki
  • Olej roślinny (lub roztopione masło) - 45 g + do smażenia
  • Sól - 1 szczypta
Na farsz

Przygotowanie

Przygotowanie naleśników: wszystkie składniki na naleśniki dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto odstaw na 10-15 minut, a następnie smaż naleśniki z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru.
Naleśniki po meksykańsku - jak zrobić, przepis, krok 1
Cebulę, paprykę i czosnek obierz, posiekaj w drobną kostkę. Fasolę czerwoną i kukurydzę odsącz z zalewy.
Naleśniki po meksykańsku - jak zrobić, przepis, krok 2
Na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek zeszklij cebulę, dodaj mięso mielone oraz czosnek i przyprawy. Całość podsmaż, aż cała woda wyparuje. Dodaj paprykę czerwoną i smaż jeszcze przez 10 minut. Kiedy papryka trochę zmięknie, dodaj fasolę, kukurydzę, pomidory i koncentrat pomidorowy i smaż przez 15 minut. Jeśli po tym czasie sos będzie za rzadki, podsmaż jeszcze chwilę do momentu zgęstnienia.
Naleśniki po meksykańsku - jak zrobić, przepis, krok 3
Wykładaj po porcji farszu na naleśniki i zawijaj je według własnych preferencji. Ja najbardziej lubię, kiedy naleśniki po meksykańsku są zawinięte jak krokiety albo w stylu burrito.
Naleśniki po meksykańsku - jak zrobić, przepis, krok 4
Naleśniki z farszem możesz dodatkowo zapiec lub podsmażyć i posypać serem żółtym. Pasują do nich różne surówki z pomidorów czy marchewki. Możesz je również polać sosem pomidorowym lub czosnkowym.
Naleśniki po meksykańsku - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze