Pierś z indyka duszona w sosie własnym
1 godz.
4 porcje

Foto: Aleksandra Maksimowska
Pierś z indyka duszona w sosie własnym to dobry pomysł na lekkostrawny obiad. Jest delikatna i krucha, a dzięki marynacie z miodem – ma słodkawy posmak. Podawaj ją z ryżem lub puree ziemniaczanym i dodatkami warzywnymi. Dobrym pomysłem jest też pokrojenie jej w cienkie plasterki na kanapki.
Kaloryczność: 90 kcal w 100 g.
Składniki
Na pierś z indyka duszona w całości
- Pierś z indyka (filet) - 600 g
- Cebula - 2 sztuki
- Czosnek - 2-3 ząbki
- Bulion (drobiowy) - 500 ml
- Olej - 2 łyżki
Marynata do indyka
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Olej - 2 łyżki
- Miód - 1 łyżka
- Musztarda - 1 łyżka
- Ziele angielskie - 3 ziarenka
- Liść laurowy - 2 sztuki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Pierś z indyka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Składniki na marynatę: paprykę słodką, olej, miód, ziele angielskie, liść laurowy, musztardę oraz sól i pieprz wymieszaj, a następnie natrzyj nimi mięso. Odstaw na minimum godzinę do lodówki (a najlepiej na całą noc), aby mięso przeszło przyprawami.

Cebulę oraz czosnek obierz, a następnie posiekaj w drobną kostkę.

Na głębokiej patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i podsmaż pierś z indyka z obu stron na złocisto.

Do indyka dodaj cebulę i podsmaż do zarumienienia. Dodaj czosnek oraz gorący bulion i duś pod przykryciem przez około 40 minut, obracając mięso co jakiś czas.

Pierś z indyka duś do miękkości. Gotowe mięso przed podaniem wyciągnij na deskę i pokrój w plastry. Podawaj z sosem własnym, który możesz ewentualnie zagęścić mąką i śmietaną.

Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )

Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze