Pierś z indyka duszona w sosie własnym

1 godz.
4 porcje
Pierś z indyka duszona w sosie własnym
Foto: Aleksandra Maksimowska
Pierś z indyka duszona w sosie własnym to dobry pomysł na lekkostrawny obiad. Jest delikatna i krucha, a dzięki marynacie z miodem – ma słodkawy posmak. Podawaj ją z ryżem lub puree ziemniaczanym i dodatkami warzywnymi. Dobrym pomysłem jest też pokrojenie jej w cienkie plasterki na kanapki.
Kaloryczność: 90 kcal w 100 g.

Składniki

Na pierś z indyka duszona w całości
Marynata do indyka
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Olej - 2 łyżki
  • Miód - 1 łyżka
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Ziele angielskie - 3 ziarenka
  • Liść laurowy - 2 sztuki
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Pierś z indyka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Składniki na marynatę: paprykę słodką, olej, miód, ziele angielskie, liść laurowy, musztardę oraz sól i pieprz wymieszaj, a następnie natrzyj nimi mięso. Odstaw na minimum godzinę do lodówki (a najlepiej na całą noc), aby mięso przeszło przyprawami.
Pierś z indyka duszona w sosie własnym - jak zrobić, przepis, krok 1
Cebulę oraz czosnek obierz, a następnie posiekaj w drobną kostkę.
Pierś z indyka duszona w sosie własnym - jak zrobić, przepis, krok 2
Na głębokiej patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i podsmaż pierś z indyka z obu stron na złocisto.
Pierś z indyka duszona w sosie własnym - jak zrobić, przepis, krok 3
Do indyka dodaj cebulę i podsmaż do zarumienienia. Dodaj czosnek oraz gorący bulion i duś pod przykryciem przez około 40 minut, obracając mięso co jakiś czas.
Pierś z indyka duszona w sosie własnym - jak zrobić, przepis, krok 4
Pierś z indyka duś do miękkości. Gotowe mięso przed podaniem wyciągnij na deskę i pokrój w plastry. Podawaj z sosem własnym, który możesz ewentualnie zagęścić mąką i śmietaną.
Pierś z indyka duszona w sosie własnym - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze