Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

1 godz. 20 min
4 porcje
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Foto: Yuliia Stsepeleva
Polędwiczka to najdelikatniejsza i najzdrowsza część wieprzowiny. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, jest miękka i soczysta oraz nie zawiera dużo tłuszczu. Pokażę Ci dzisiaj, jak przygotować polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, które możesz podać na niedzielny obiad.
Kaloryczność: 166 kcal w 100 g.

Składniki

  • Polędwica wieprzowa - 60 dag
  • Cebula - 1 sztuka
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Pieprz czarny - 1/2 łyżeczki
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Majeranek - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • Liść laurowy - 1 sztuka
  • Ziele angielskie - 2 ziarenka
  • Mąka pszenna - 1 łyżka
  • Olej - 3 łyżki

Przygotowanie

Polędwicę wieprzową umyj, osusz ręcznikiem papierowym i oczyść z białych błon. Pokrój w równe plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Sól, pieprz, majeranek i słodką paprykę oraz łyżkę oleju wymieszaj ze sobą. Każdy plaster mięsa nasmaruj mieszanką przypraw i odstaw na min. 30 minut do lodówki.
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym - jak zrobić, przepis, krok 1
Cebulę i czosnek obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. Czosnek możesz ewentualnie wycisnąć. Rozgrzej patelnie z 2 łyżkami oleju, zeszklij cebulę, a następnie przełóż ją do innego naczynia.
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym - jak zrobić, przepis, krok 2
Mięso wyciągnij z lodówki i oprósz mąką. Na patelnię po smażeniu cebuli przełóż mięso wraz z marynatą i podsmaż z obu stron, aby się zarumieniło.
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym - jak zrobić, przepis, krok 3
Do mięsa dodaj zeszkloną cebulę, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Zalej wodą tak, aby przykryła polędwiczki, i duś pod przykryciem około 30 minut (do czasu, aż polędwiczki zmiękną).
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym - jak zrobić, przepis, krok 4
Polędwiczki w sosie własnym podawaj z dodatkiem makaronów, ziemniaków lub klusek, na przykład śląskich, oraz surówką. Z polędwiczkami dobrze się komponują buraki na ciepło lub sałatka z kiszonych ogórków.
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym – przepis

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym sprawdzą się jako niedzielny obiad, a także jako obiad świąteczny w Boże Narodzenie czy Wielkanoc. Polędwiczka to najbardziej miękka część wieprzowiny, a do tego jedna z najchudszych, więc z powodzeniem można się nimi zajadać także będąc na diecie odchudzającej. Wypróbuj nasz przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, a trafisz w gusta całej rodziny i wszystkich przyjaciół!

Chude, soczyste i przy odpowiedniej obróbce wręcz rozpływające się w ustach mięso z polędwiczki tak naprawdę nie wymaga zbyt wielu dodatków, aby dobrze smakować. Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym mają właśnie tę zaletę mięsa, wykorzystując jedynie podstawowe przyprawy w kuchni polskiej.

Jeśli chcesz, by polędwiczki pozostały miękkie i soczyste, ale ich smak był intensywny - musisz pilnować czasu ich smażenia. Smaż polędwiczki z obu stron jedynie przez dwie minuty, a następnie podlej je wodą, bulionem lub innym sosem i duś w nim przez minimum trzydzieści minut. W taki sposób otrzymasz naprawdę napakowane smakiem polędwiczki w sosie własnym.

Przepis ten możesz wykorzystać nie tylko na obiad, ale także na kolację i podawać z ugotowanymi na parze warzywami, takimi jak brokuły, marchewki czy brukselki. Polędwiczki w sosie własnym możesz podać również na chlebie w stylu amerykańskich kanapek.