Pizza z tortilli na patelni
20 min
2 porcje
Kto nie lubi dobrej domowej pizzy? Niestety, przygotowanie jej zazwyczaj trochę zajmuje, ale zawsze można znaleźć jakieś szybsze rozwiązanie – na przykład, pizza z tortilli z serem na patelni. Jest to ciekawy pomysł na obiad czy przekąskę, a dodatki możesz dostosować do swoich preferencji.
Kaloryczność: 200 kcal w 100 g.
Składniki
Na pizzę
- Tortilla - 2 placki
- Kiełbasa (salami, chorizo lub szynka) - 80 g
- Papryka - 1 sztuka
- Cebula (mała) - 1 sztuka
- Ser żółty (np. cheddar lub gouda) - 40 g
- Oliwki - 1 garść
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka
Na sos do pizzy
- Przecier pomidorowy - 1 łyżeczka
- Ketchup - 2 łyżki
- Oregano (suszone) - 1 łyżeczka
- Bazylia (suszona) - 1 łyżeczka
- Czosnek - 1 ząbek
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Zacznij od przygotowania sosu do posmarowania pizzy. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z przecierem pomidorowym, ketchupem, oregano oraz bazylią. Całość dopraw solą i pieprzem.
Paprykę oczyść z białej błonki i pestek, a następnie pokrój w paski. Cebulę pokrój w piórka, oliwki w talarki, kiełbasę lub szynkę w plasterki, a ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Placki tortilli posmaruj przygotowanym wcześniej sosem, ułóż na wierzchu paprykę, kiełbasę i oliwki oraz posyp startym serem.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, połóż na to jedną pizzę, przykryj pokrywką i smaż na małym ogniu około 5 minut, aż ser się rozpuści. Co jakiś czas potrząsaj patelnią, żeby tortilla nie przypaliła się od spodu.
Pizzę na plackach z tortilli najlepiej zjeść od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze