Racuchy na kefirze z jabłkami
30 min
10 porcji
Puszyste racuchy na kefirze z jabłkami to wyśmienity pomysł na słodkie śniadanie. Można dodać do nich ulubioną odmianę jabłek i to właśnie od nich będzie zależał ostateczny smak tych placuszków. Placki na kefirze robi się o wiele szybciej niż te z drożdżami!
Kaloryczność: 162 kcal w 100 g.
Składniki
- Jabłka - 2 sztuki
- Kefir - 1,5-2 szklanki
- Mąka pszenna - 300-320 g
- Jajka - 2 sztuki
- Cukier puder - 1-2 łyżki
- Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka
- Olej - do smażenia
Przygotowanie
Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier puder, jajka, kefir i sodę gaszoną sokiem z cytryny. Ilość cukru pudru zależy od odmiany jabłek – jeśli są bardzo słodkie, możesz dodać mniej cukru albo nie dodawać go wcale. Całość wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej lub miksera.
Jabłka obierz ze skórki, wydrąż gniazdka nasienne i pokrój w drobną kostkę. Możesz je również zetrzeć na tarce. Jabłka dodaj do masy i dokładnie wymieszaj.
Placuszki smaż na patelni beztłuszczowej lub posmarowanej niewielką ilością tłuszczu. Wylewaj po 2-3 łyżki ciasta na jedną porcję racucha.
Gotowe racuchy możesz podać w wersji klasycznej (posypane cukrem pudrem) lub z masłem orzechowym i sezonowymi owocami.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze