Racuchy na kefirze z jabłkami

30 min
10 porcji
Racuchy na kefirze z jabłkami
Foto: Yuliia Stsepeleva
Puszyste racuchy na kefirze z jabłkami to wyśmienity pomysł na słodkie śniadanie. Można dodać do nich ulubioną odmianę jabłek i to właśnie od nich będzie zależał ostateczny smak tych placuszków. Placki na kefirze robi się o wiele szybciej niż te z drożdżami!
Kaloryczność: 162 kcal w 100 g.

Składniki

  • Jabłka - 2 sztuki
  • Kefir - 1,5-2 szklanki
  • Mąka pszenna - 300-320 g
  • Jajka - 2 sztuki
  • Cukier puder - 1-2 łyżki
  • Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Olej - do smażenia

Przygotowanie

Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier puder, jajka, kefir i sodę gaszoną sokiem z cytryny. Ilość cukru pudru zależy od odmiany jabłek – jeśli są bardzo słodkie, możesz dodać mniej cukru albo nie dodawać go wcale. Całość wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej lub miksera.
Racuchy na kefirze z jabłkami - jak zrobić, przepis, krok 1
Jabłka obierz ze skórki, wydrąż gniazdka nasienne i pokrój w drobną kostkę. Możesz je również zetrzeć na tarce. Jabłka dodaj do masy i dokładnie wymieszaj.
Racuchy na kefirze z jabłkami - jak zrobić, przepis, krok 2
Placuszki smaż na patelni beztłuszczowej lub posmarowanej niewielką ilością tłuszczu. Wylewaj po 2-3 łyżki ciasta na jedną porcję racucha.
Racuchy na kefirze z jabłkami - jak zrobić, przepis, krok 3
Gotowe racuchy możesz podać w wersji klasycznej (posypane cukrem pudrem) lub z masłem orzechowym i sezonowymi owocami.
Racuchy na kefirze z jabłkami - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze