Szybkie puszyste racuchy drożdżowe z jabłkami
40 min
12 porcji
Racuchy drożdżowe z jabłkami to klasyczne danie polskiej kuchni, kojarzące się przede wszystkim z wakacjami. Wychodzą mięciutkie i puszyste w środku, a chrupiące na zewnątrz. U mnie przyrządza się je głównie na obiad, ale będą też świetnym pomysłem na śniadanie czy kolacje!
Kaloryczność: 165 kcal w 100 g.
Składniki
- Mąka pszenna - 2 szklanki
- Jabłka - 2-3 sztuki
- Drożdże (suche) - 1 saszetka (7 g)
- Mleko (ciepłe) - 1 szklanka
- Jajka - 2 sztuki
- Cukier wanilinowy - 1 łyżeczka
- Cukier - 1 łyżeczka
- Olej - do smażenia
Przygotowanie
Mąkę przesiej do miski. Suche drożdże wymieszaj z mąką, cukrem wanilinowym i zwykłym cukrem. Wlej mleko i wbij jaja. Wyrób ciasto, aż wszystkie składniki się połączą. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę (ciasto powinno podwoić objętość).
Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Dodatkowo możesz skropić je odrobiną soku z cytryny, aby nie sczerniały. Jabłka dodaj do wyrośniętego ciasta i delikatnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej, nakładaj po 2-3 łyżki ciasta na jeden placuszek i smaż z obu stron do zbrązowienia. Najlepiej jest smażyć na małej lub średniej mocy palnika, aby racuchy nie były w środku surowe. Jeśli moc palnika będzie zbyt wysoka, wtedy placki szybko się przypalą, a w środku nie będą jeszcze gotowe.
Po usmażeniu układaj placki na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru oleju.
Racuchy oprósz cukrem pudrem i podawaj na ciepło.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze