Sałatka Królewska z selerem konserwowym i kurczakiem

30 min
6 porcji
Sałatka Królewska z selerem konserwowym i kurczakiem
Foto: Aleksandra Maksimowska
Wieloskładnikowa, sycąca i pyszna sałatka Królewska to doskonały pomysł na codzienną kolację lub przyjęcie. Dodaję do niej kurczaka wędzonego, ale możesz go zastąpić usmażoną piersią lub szynką konserwową. Wypróbuj mój przepis na tę kolorową sałatkę!
Kaloryczność: 159 kcal w 100 g.

Składniki

Przygotowanie

Jajka włóż do zimnej, osolonej wody i gotuj przez około 7 minut od momentu zagotowania. Następnie przelej je zimną wodą i obierz po całkowitym wystygnięciu, a następnie pokrój w kostkę.
Sałatka Królewska z selerem konserwowym i kurczakiem - jak zrobić, przepis, krok 1
Seler, ananasa i kukurydzę odsącz z zalewy. Seler konserwowy możesz poprzecinać na mniejsze kawałki. Kurczaka, ser żółty i ananasa pokrój w kostkę, por w cienkie paseczki, a natkę pietruszki posiekaj.
Sałatka Królewska z selerem konserwowym i kurczakiem - jak zrobić, przepis, krok 2
Przygotowane składniki przełóż do miski, dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz, żeby sałatka była bardziej fit, to możesz zastąpić majonez jogurtem naturalnym.
Sałatka Królewska z selerem konserwowym i kurczakiem - jak zrobić, przepis, krok 3
Sałatka Królewska najlepiej smakuje po schłodzeniu, więc warto ją przed podaniem włożyć na godzinę czy dwie do lodówki. Wierzch dania możesz udekorować listkami pietruszki. Podawaj do niej świeże pieczywo.
Sałatka Królewska z selerem konserwowym i kurczakiem - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze