Sałatki na kolację
71 przepisów
Sałatka śledziowa z buraczkami, ziemniakami i jajkami
Śledzie mają liczne zastosowania i można je łączyć z różnorodnymi składnikami. Dzisiaj mam dla Was przepis na sałatkę śledziową z buraczkami, ziemniakami i jajkiem. Jest to proste, a jednocześnie wykwintne danie, idealnie pasujące na uroczyste okazje lub święta, a także i na codzienny posiłek.
Sałatka z soczewicą i tuńczykiem
Sałatka z soczewicą, tuńczykiem i jajkiem to pożywne i sycące danie, które świetnie sprawdzi się jako zdrowa przekąska lub pełnowartościowy posiłek. Dzięki soczewicy i tuńczykowi jest bogata w białko, a jajka dodają jej kremowej tekstury i wartości odżywczej.
Pyszna sałatka z brokułem, kurczakiem, jajkiem i kukurydzą
Pysznym i sytym lunchem lub przekąską na stół będzie sałatka z brokułem i kurczakiem. W tym przepisie blanszuje brokuł, dzięki czemu jest on chrupiący, ale możesz go pogotować dłużej, żeby był miękki. Sałatkę przygotowuje z sosem czosnkowym, który dodaje jej ostrości i świeżości.
Sałatka ze szpinakiem baby, jajkiem gotowanym i pomidorkami
Wiosenna i smaczna sałatka ze szpinakiem baby oraz jajkiem to świetny pomysł na lekką kolację lub przekąskę imprezową. Przygotowuje się bardzo szybko, więc możesz ją zrobić tuż przed podaniem lub podszykować wcześniej i zalać sosem chwilę przed położeniem na stół.
Sałatka ze szpinakiem i truskawkami
Szukasz wyjątkowych smaków, które bez względu na porę roku będą prawdziwą ucztą dla zmysłów? Wypróbuj przepis na świeżą i kolorową sałatkę ze szpinakiem, truskawkami i serem pleśniowym, czyli słodką kompozycję z pikantnym akcentem.
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Zapraszam na przepis na kolorową sałatkę z tuńczykiem i jajkiem. Dzięki dodatkowi ryżu jest bardzo syta i treściwa, dlatego świetnie nadaje się na lunch do pracy czy szkoły. Mimo tego dobrze prezentuje się na stole, więc można ją przygotować na przyjęcie.
Prosta i pyszna bułgarska sałatka szopska
Pochodząca z rejonów bałkańskich sałatka szopska jest z dodatkiem sera owczego. Charakteryzuje się dużą ilością świeżych warzyw oraz prostym dressingiem. Świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do grillowanych mięs czy ryb, jak i jako samodzielne danie.
Surówka z białej kapusty w zalewie słodko-kwaśnej
Surówka z białej kapusty w zalewie słodko kwaśnej to zestaw witamin, składników odżywczych, a do tego pełen bukiet przeciwstawnych smaków. Prostota tego dania sprawia, że tak przyrządzoną surówkę możesz jeść z korzyścią dla zdrowia tak często, jak tylko masz ochotę.
Sałatka z czerwoną fasolą i ogórkiem konserwowym
Sałatka z czerwoną fasolą i ogórkiem konserwowym to doskonały sposób na wprowadzenie zdrowych, energetyzujących składników do diety. Połączenie słodkiej miękkiej fasoli z chrupiącymi ogórkami tworzy idealną kombinację smaków i tekstur.
Sałatka ze szpinakiem, boczkiem, suszonymi pomidorami i slonecznikiem
Sałatka z surowego szpinaku to lekkie danie, bogate w witaminy, detoksykujące, świeże i smaczne, idealne do rozkoszowania się. Przedstawiam przepis na sałatkę ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w wersji nieco odmienionej, która podbije Wasze podniebienia.
Sałatka z oscypkiem i żurawiną
W poszukiwaniu tradycyjnych polskich potraw warto spróbować sałatki z oscypkiem i żurawiną. To lekkie połączenie smaków zarówno dla tradycjonalisty, jak i osób, które być może nigdy nie próbowały tego rodzaju sera.
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki
Kapusta pekińska jest delikatna w smaku i bardzo dobrze łączy się z innymi warzywami. Dodatkowo jest dostępna w sklepach przez cały rok i kryje w sobie mnóstwo witamin. Warto więc zaprosić ją do swojej kuchni i przygotować surówkę z kapusty pekińskiej i papryki, wzbogacając danie obiadowe!
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret
Surówki od wielu pokoleń stanowią nieodłączny element jako dodatki szczególnie do dań obiadowych. Ich różnorodność może przyprawiać o zawrót głowy, jednak najczęściej te najprostsze są najlepsze. Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret świetnie pasuje do dań mięsnych i rybnych!
Sałatka szwabska z mortadelą i ogorkiem kiszonym
Dla tych, którzy cenią sobie nietypowe smaki rodem z niemieckiej kuchni, sałatka szwabska będzie doskonałym wyborem. Jest to połączenie mięsnych akcentów z klasycznymi składnikami, takimi jak ogórek kiszony i ziemniaki. Przysłowiową kropką nad «i» jest w tym przypadku musztarda, nadająca daniu pikanterii.
Chińska surówka z białej kapusty
Przepis na chińską surówkę z białej kapusty może wydawać się nieco egzotyczny, jednak warto go wypróbować. Dressing nadaje bowiem wyborny smak tak prostemu daniu, a dodatek marchewki dodatkowo go podkręca. Jeśli planujesz podać chińską surówkę, to pamiętaj, że trzeba przygotować ją dzień wcześniej!
Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i żurawiną
Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i żurawiną to danie, które mogłoby się wydawać tradycyjnym połączeniem składników w kuchni amerykańskiej. Jednakże moja propozycja przepisu wprowadza innowacyjne akcenty, które wzbogacają i podnoszą jej smak do zupełnie nowego poziomu.
Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem wędzonym i kapustą pekinską
Zupka chińska zdecydowanie nie jest faworytem w domowej kuchni, ale nie należy jej od razu spisywać na straty. Przychodzę do Was z przepisem na sałatkę z zupek chińskich z kurczakiem wędzonym i kapustą pekinską. Kompozycja smaków podbije wasze podniebienia i zachwyci gości, naprawdę warto spróbować!
Warstwowa sałatka śledziowa z buraczkami i jajkiem
Sałatki warstwowe prezentują się niesamowicie na stole, czy to na spotkaniu z przyjaciółmi, czy na uroczystości rodzinnej. Jednym z pomysłów na taką przekąskę jest sałatka śledziowa z buraczkami i jajkiem. Śledzie są ważnym elementem tradycji kulinarnych, zwłaszcza podczas świąt Bożego Narodzenia i Sylwestra.
Sałatka ze szpinakiem, fetą i sosem czosnkowym
Niesamowicie prezentuje się na talerzu sałatka ze szpinakiem, fetą i sosem czosnkowym. W moim przepisie dodaję do niej też boczek i oliwki, przez co nabiera wyrazistego smaku. Jest to wyśmienite połączenie aromatów, kolorów i zdrowia w każdym kęsie.
Sałatka z zupek chinskich z szynką, ogórkiem i serem
Zupkom chińskim daleko jest do zdrowych i pożywnych dań, ale raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzą, szczególnie jeśli doda się do nich warzywa i inne bardziej naturalne dodatki. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na sałatkę z makaronem z zupek chińskich, szynką i ogórkiem!
Sałatka z tortellini i kurczakiem
Tortellini, czyli włoskie pierożki to wyśmienity składnik wielu potraw. Można je jeść z różnymi dodatkami, na ciepło lub na zimno, np. w postaci sałatki z kurczakiem. W sklepach dostępne są różne warianty smakowe, ale do sałatki z mięsem polecam użyć z nadzieniem serowym lub szpinakowym.
Sałatka z selera naciowego z kurczakiem i kukurydzą
Dodatek mięsny do sałatki zawsze sprawia, że staje się ona pożywniejsza i może stanowić sycące danie. Zapraszam dziś na moją wersję z selerem naciowym, kurczakiem i kukurydzą. Połączenie znanych składników z nieoczywistymi dodatkami – nadaje sałatce wyjątkowy charakter!
Sałatka ziemniaczana z boczkiem wędzonym
W sezonie grillowym na stole triumfuje sałatka ziemniaczana z boczkiem wędzonym. Jest to treściwy i niezwykle smaczny dodatek do grillowanych mięs i warzyw. Co więcej, doskonale smakuje także na następny dzień po przygotowaniu, śmiało można więc przygotować jej więcej i zachować na kolejne dni.
Sałatka z oscypkiem, gruszką i rukolą
Chcąc połączyć smaki charakterystyczne dla polskiej kuchni z lekkością i świeżością, warto spróbować sałatki z oscypkiem i gruszką. Wędzony ser z mleka owczego świetnie komponuje się ze słodyczą owocu. To doskonały wybór na elegancki, lekki obiad.
Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem
Do schabowych, kotletów mielonych, smażonej piersi z kurczaka i wielu innych dań doskonale sprawdzi się surówka z kapusty pekińskiej z majonezem. Wystarczy kilka warzyw, majonez i przyprawy, by cieszyć się zdrowym i smacznym dodatkiem do obiadu lub kolacji.
Idealna surówka do ryby smażonej
Nie wyobrażam sobie podania smażonej ryby bez ziemniaków z koperkiem i surówki. To klasyczne połączenie często pojawia się na moim stole. Najlepsza surówka do ryby jest jednocześnie kwaśna i słodka, a do tego przyjemnie chrupie. Wypróbujcie koniecznie ten prosty przepis!
Sałatka z szynką, żółtym serem i jajkiem
Prostym i szybkim przepisem na przygotowanie pożywnego posiłku, idealnego na lunch do pracy lub wczesną kolację, będzie przepis na sałatkę z szynką, żółtym serem i jajkiem. Zaletą sałatek niewątpliwie jest to, że można je dowolnie modyfikować w zależności od tego, na co mamy ochotę.
Sałatka z tortellini na imprezę
Tortellini to tradycyjne w kuchni włoskiej pierożki wypełnione farszem, zazwyczaj mięsnym lub serowym. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnym pomysłem na wykorzystanie tych pierożków jest przygotowanie sałatki na imprezę!
Sałatka z tortellini, suszonymi pomidorami, fetą i słonecznikiem
Włoskie pierożki, czyli tortellini to składnik wielu pysznych dań. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu na sałatkę z makaronem tortellini z dodatkiem suszonych pomidorów, sera feta, rukoli oraz słonecznika.
Sałatka z tortellini, brokułem i jajkiem
Sałatka z tortellini i brokułem z dodatkiem jajka to pyszny i sycący sposób na wykorzystanie klasycznych składników kuchni włoskiej w odżywczej formie. Ta pełna smaku kompozycja dostarcza zarówno białko, jak i bogactwo witamin, dzięki czemu jest doskonała na zdrowy obiad czy sycącą kolację.