Sałatka łabędzi puch z kurczakiem
40 min
6 porcji
Warstwowa sałatka, która nazwę zawdzięcza swojej elegancji i delikatności, czyli sałatka łabędzi puch, to danie kuchni ukraińskiej, które świetnie prezentuje się na imprezowych stołach. Można podawać ją wyporcjowaną na talerzach lub w jednym dużym naczyniu.
Kaloryczność: 190 kcal w 100 g.
Składniki
- Pierś z kurczaka - 200 g
- Ser żółty - 200 g
- Jajka - 3 sztuki
- Ziemniaki - 2 sztuki
- Cebulka marynowana (perłowa) - 150 g
- Kapusta pekińska - 1/2 średniej główki
- Majonez - 150 g
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Odstaw do ostygnięcia, a później obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Jajka ugotuj na twardo: włóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez 6-8 minut od momentu zagotowania. Przelej zimną wodą, odczekaj, aż całkowicie ostygną i je obierz. Oddziel białka od żółtek i zetrzyj je osobno na tarce.
Pierś z kurczaka przypraw solą i pieprzem, a następnie ugotuj na parze. Po ostygnięciu pokrój na drobne kawałki lub poszarp wzdłuż włókien.
Kapustę pekińską drobno posiekaj, włóż do durszlaka, przepłucz zimną wodą i zostaw, aby odciekła z nadmiaru wody. Marynowaną cebulkę odsącz z zalewy, a ser zetrzyj na tarce.
Sałatkę możesz przygotować w dużej szklanej salaterce lub wyporcjowaną. Przy tej drugiej opcji podziel składniki na 6 równych części. Niezależnie którą wersję podania wybierzesz, dno naczynia wysmaruj majonezem, a na nim układaj kolejne warstwy: ziemniaków, majonezu, cebulki, kurczaka, ponownie majonezu, następnie białka, majonezu, sera, żółtka i majonezu.
Wierzch sałatki posyp posiekaną kapustą pekińską. Możesz to zrobić tuż przed podaniem, aby wyglądała świeżo. Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu, kiedy wszystkie warstwy się „przegryzą”.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze