Sałatka warstwowa z tuńczykiem, jajkiem, żółtym serem i ogórkiem

30 min
6 porcji
Sałatka warstwowa z tuńczykiem, jajkiem, żółtym serem i ogórkiem
Foto: Yuliia Stsepeleva
Istnieje wiele przepisów na sałatkę z tuńczykiem, jajkiem, żółtym serem i ogórkiem. Proponuję jednak swoją wersję, która podkręci smak dzięki wykorzystaniu nietypowych przypraw, składników i nieco zmodyfikowanej kolejności warstw.
Kaloryczność: 178 kcal w 100 g.
Dieta: Bezglutenowa.

Składniki

Na sałatkę
Na sos
  • Majonez (light) - 3 łyżki
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Sól - 0,5 łyżeczki
  • Pieprz czarny (świeżo mielony) - 1 łyżeczka
  • Imbir (mielony) - 0,5 łyżeczki
  • Kurkuma - 1 szczypta

Przygotowanie

Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek, ostudź i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odsącz tuńczyka z zalewy i rozdrobnij go dokładnie widelcem. Ogórki i kiwi obierz ze skóry, kiwi pokrój w grubsze talarki, a ogórki razem z żółtym serem w drobną kostkę. Posiekaj również drobno świeżą kolendrę.
Sałatka warstwowa z tuńczykiem, jajkiem, żółtym serem i ogórkiem - jak zrobić, przepis, krok 1
Przygotuj sos, mieszając w oddzielnej miseczce majonez, jogurt, sok cytryny oraz przyprawy. Powstały dressing podziel na 2 równe części.
Sałatka warstwowa z tuńczykiem, jajkiem, żółtym serem i ogórkiem - jak zrobić, przepis, krok 2
Układaj składniki warstwami: na spodzie rozłóż żółty ser, połowę kolendry, następnie ułóż równomiernie kawałki ogórka, a z góry plasterki kiwi. Posmaruj górną warstwę sałatki połową sosu.
Sałatka warstwowa z tuńczykiem, jajkiem, żółtym serem i ogórkiem - jak zrobić, przepis, krok 3
W dalszej kolejności rozłóż tuńczyka i na ostatniej warstwie ułóż starte jajka i posmaruj je resztkami dressingu.
Sałatka warstwowa z tuńczykiem, jajkiem, żółtym serem i ogórkiem - jak zrobić, przepis, krok 4
Odstaw sałatkę do lodówki na 20-30 minut, aby smaki się przegryzły, a przed podaniem posyp pozostałą kolendrą. Tak przygotowana sałatka zachwyci gości już na sam widok, pamiętaj jednak by podawać ją tak, żeby każda porcja zawierała wszystkie składniki.
Sałatka warstwowa z tuńczykiem, jajkiem, żółtym serem i ogórkiem - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze