Sałatka z oscypkiem

20 min
3 porcje
Sałatka z oscypkiem
Foto: Aleksandra Maksimowska
Chcąc połączyć smaki charakterystyczne dla polskiej kuchni z lekkością i świeżością, warto spróbować sałatki z oscypkiem i gruszką. Wędzony ser z mleka owczego świetnie komponuje się ze słodyczą owocu. To doskonały wybór na elegancki, lekki obiad.
Kaloryczność: 229 kcal w 100 g.

Składniki

Na sałatkę
Na sos
  • Miód - 2 łyżki
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Sól (morska) - szczypta
  • Pieprz czarny - do smaku

Przygotowanie

Gruszki umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój razem z oscypkiem na cienkie słupki lub w kosteczkę. Rukolę umyj i osusz na papierowym ręczniku.
Sałatka z oscypkiem - jak zrobić, przepis, krok 1
Upraż na suchej patelni orzechy włoskie, a następnie grubo je posiekaj. Przełóż do miski wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj.
Sałatka z oscypkiem - jak zrobić, przepis, krok 2
Połącz w miseczce oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, sól i pieprz, tworząc dressing. Następnie polej wszystko przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj.
Sałatka z oscypkiem - jak zrobić, przepis, krok 3
Sałatkę podawaj od razu, najlepiej na lekko podgrzanych talerzach, co podkreśli smak oscypka.
Sałatka z oscypkiem - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze