Sałatki bez majonezu
42 przepisów
![Sałatka z awokado i tuńczykiem Sałatka z awokado i tuńczykiem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/07/przepis-13998-1600x900.jpg)
Sałatka z awokado i tuńczykiem
W sezonie letnim warto korzystać z dostępności świeżych warzyw. Przedstawiam przepis na sałatkę z awokado, tuńczykiem i jajkiem. Danie bogate w białko idealnie sprawdzi się jako lekka kolacja lub lunch, szczególnie w upalnie dni.
![Sałatka z czerwoną fasolą i ogórkiem konserwowym Sałatka z czerwoną fasolą i ogórkiem konserwowym](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/05/przepis-13615-1600x900.jpg)
Sałatka z czerwoną fasolą i ogórkiem konserwowym
Sałatka z czerwoną fasolą i ogórkiem konserwowym to doskonały sposób na wprowadzenie zdrowych, energetyzujących składników do diety. Połączenie słodkiej miękkiej fasoli z chrupiącymi ogórkami tworzy idealną kombinację smaków i tekstur.
![Sałatka z oscypkiem Sałatka z oscypkiem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/06/przepis-13891-1600x900.jpg)
Sałatka z oscypkiem
Chcąc połączyć smaki charakterystyczne dla polskiej kuchni z lekkością i świeżością, warto spróbować sałatki z oscypkiem i gruszką. Wędzony ser z mleka owczego świetnie komponuje się ze słodyczą owocu. To doskonały wybór na elegancki, lekki obiad.
![Sałatka szwabska Sałatka szwabska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/05/przepis-13751-1600x900.jpg)
Sałatka szwabska
Dla tych, którzy cenią sobie nietypowe smaki rodem z niemieckiej kuchni, sałatka szwabska będzie doskonałym wyborem. Jest to połączenie mięsnych akcentów z klasycznymi składnikami, takimi jak ogórek kiszony i ziemniaki. Przysłowiową kropką nad «i» jest w tym przypadku musztarda, nadająca daniu pikanterii.
![Sałatka z gruszką i serem pleśniowym Sałatka z gruszką i serem pleśniowym](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/03/przepis-12924-1600x900.jpg)
Sałatka z gruszką i serem pleśniowym
Ta sałatka to idealne połączenie smaków. Słodycz gruszki uzupełnia słony smak sera pleśniowego, rukola dodaje pikantności i świeżości, a orzechy włoskie lub nasiona słonecznika - delikatności. Sałatka jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa, dzięki zawartości witamin.
![Sałatka ze szpinakiem i mozzarellą Sałatka ze szpinakiem i mozzarellą](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/05/przepis-13455-1600x900.jpg)
Sałatka ze szpinakiem i mozzarellą
Połączenie świeżych liści szpinaku, orzeźwiającej mozzarelli i wyrazistych w smaku suszonych pomidorów tworzy wyjątkowe danie. Przepis na sałatkę ze szpinakiem i mozzarellą jest szybki i prosty, a końcowy efekt to prawdziwa uczta dla podniebienia.
![Chińska surówka z białej kapusty Chińska surówka z białej kapusty](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12258-1600x900.jpg)
Chińska surówka z białej kapusty
Przepis na chińską surówkę z białej kapusty może wydawać się nieco egzotyczny, jednak warto go wypróbować. Dressing nadaje bowiem wyborny smak tak prostemu daniu, a dodatek marchewki dodatkowo go podkręca. Jeśli planujesz podać chińską surówkę, to pamiętaj, że trzeba przygotować ją dzień wcześniej!
![Surówka z marchewki i pomarańczy Surówka z marchewki i pomarańczy](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10795-1600x900.jpg)
Surówka z marchewki i pomarańczy
Pomarańcza i marchewka zawierają wiele witamin i składników odżywczych, przez co są bardzo zdrowe. Surówka z marchewki i pomarańczy łączy w sobie smak słodki, kwaśny oraz ostry, a dzięki cytrusom ma egzotyczny charakter!
![Surówka z marchewki i pora Surówka z marchewki i pora](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10446-1600x900.jpg)
Surówka z marchewki i pora
Dodatki do obiadu powinny być starannie dobrane. Nie mogą zdominować smaku głównej potrawy, ale dobrze jeśli lekko przełamują smak. Słodka marchewka idealnie komponuje się z wyraźnym i nieco ostrym smakiem pora. Przygotowanie surówki z marchewki i pora zajmie kilka chwil.
![Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12140-1600x900.jpg)
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret
Surówki od wielu pokoleń stanowią nieodłączny element jako dodatki szczególnie do dań obiadowych. Ich różnorodność może przyprawiać o zawrót głowy, jednak najczęściej te najprostsze są najlepsze. Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret świetnie pasuje do dań mięsnych i rybnych!
![Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10637-1600x900.jpg)
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
Zapraszam do przepisu na przepyszną surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki. To połączenie smaku, lekkości i świeżości, które doskonale komponuje się z różnorodnymi daniami. Ta surówka jest gotowa od razu po przygotowaniu i znakomicie nadaje się jako dodatek do obiadu lub zdrowa przekąska.
![Sałatka z tuńczykiem i ananasem Sałatka z tuńczykiem i ananasem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/07/przepis-14000-1600x900.jpg)
Sałatka z tuńczykiem i ananasem
Mój przepis pozwoli wprowadzić do menu nieco egzotyki. Sałatka z tuńczykiem i ananasem to danie, które zaskakuje orzeźwiającym i słodko-słonym smakiem. Idealna propozycja na lekki obiad lub przekąskę, szczególnie w ciepłe dni, kiedy szukamy rozwiązania na szybkie, ale i zdrowe posiłki.
![Sałatka z serem camembert, rukolą i gruszką Sałatka z serem camembert, rukolą i gruszką](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/06/przepis-13821-1600x900.jpg)
Sałatka z serem camembert, rukolą i gruszką
Ta wykwintna sałatka z serem camembert, rukolą i gruszką to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w sobie wyrafinowane smaki i tekstury, które zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Delikatny, kremowy camembert jest doskonałym uzupełnieniem chrupiących i słodkich gruszek, a pikantna rukola dodaje świeżości i charakteru całości.
![Surówka z kapusty kiszonej i marchewki Surówka z kapusty kiszonej i marchewki](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/10/przepis-10897-1600x900.jpg)
Surówka z kapusty kiszonej i marchewki
Pierwszą surówką, jaka przychodzi mi do głowy, kiedy przygotowuje rybę na obiad – jest nic innego jak surówka z kapusty kiszonej i marchewki. Jest zdrowa, pożywna i przede wszystkim smakuje wyśmienicie. Oczywiście, można ją podawać nie tylko do ryb – świetnie pasuje do większości dań obiadowych!
![Wiosenna sałatka z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem Wiosenna sałatka z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/02/przepis-12630-1600x900.jpg)
Wiosenna sałatka z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem
Szukasz lekkiej, orzeźwiającej i pełnej smaku propozycji na dodatek do posiłku? Wiosenna sałatka z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem świetnie sprawdzi się w tej roli! Ta sałatka łączy w sobie świeże, sezonowe warzywa oraz słodko-kwaśny dressing, a do tego jest smaczna i zdrowa.
![Surówka z kapusty pekińskiej i papryki Surówka z kapusty pekińskiej i papryki](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12261-1600x900.jpg)
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki
Kapusta pekińska jest delikatna w smaku i bardzo dobrze łączy się z innymi warzywami. Dodatkowo jest dostępna w sklepach przez cały rok i kryje w sobie mnóstwo witamin. Warto więc zaprosić ją do swojej kuchni i przygotować surówkę z kapusty pekińskiej i papryki, wzbogacając danie obiadowe!
![Sałatka z arbuzem i fetą Sałatka z arbuzem i fetą](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/06/przepis-13815-1600x900.jpg)
Sałatka z arbuzem i fetą
Letnia i orzeźwiająca sałatka z arbuzem i fetą to świetny pomysł na przekąskę lub dodatek do dania głównego. Przygotowuję ją z pomidorem, rukolą oraz oliwkami, ale możesz też użyć inne świeże warzywa, na przykład ogórka zielonego albo paprykę.
![Surówka z marchewki z chrzanem Surówka z marchewki z chrzanem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10640-1600x900.jpg)
Surówka z marchewki z chrzanem
Klasyczne połączenie marchewki z chrzanem zachwyci każdego. Doskonale komponuje się zarówno ze smażonym, jak i pieczonym mięsem lub rybą. Surówka z marchewki z chrzanem jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników, za to ma bardzo wyrazisty smak, który doda posiłkowi charakteru.
![Surówka z marchewki i ananasa Surówka z marchewki i ananasa](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10769-1600x900.jpg)
Surówka z marchewki i ananasa
Dodaj trochę egzotyczności do codziennego jadłospisu, poprzez przygotowanie surówki z marchewki i ananasa. Dzięki ananasowi i marchewce ta surówka jest soczysta i słodka. Świetnie pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i rybnych. Koniecznie wypróbuj ten przepis i dodaj odrobinę świeżości posiłkom!
![Surówka z marchewki i jabłka Surówka z marchewki i jabłka](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10468-1600x900.jpg)
Surówka z marchewki i jabłka
Surówka z marchewki i jabłka to prosty oraz szybki do przygotowania dodatek do obiadu lub kolacji. Jest smaczna, delikatnie słodka, dzięki czemu urozmaici smak wielu potraw, zwłaszcza mięsnych. A co najlepsze, poradzi sobie z nią nawet laik, dlatego sprawdź moją propozycję przepisu.
![Sałatka ze szpinakiem baby i jajkiem Sałatka ze szpinakiem baby i jajkiem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/04/przepis-13237-1600x900.jpg)
Sałatka ze szpinakiem baby i jajkiem
Wiosenna i smaczna sałatka ze szpinakiem baby oraz jajkiem to świetny pomysł na lekką kolację lub przekąskę imprezową. Przygotowuje się bardzo szybko, więc możesz ją zrobić tuż przed podaniem lub podszykować wcześniej i zalać sosem chwilę przed położeniem na stół.
![Surówka z białej kapusty w zalewie słodko-kwaśnej Surówka z białej kapusty w zalewie słodko-kwaśnej](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12379-1600x900.jpg)
Surówka z białej kapusty w zalewie słodko-kwaśnej
Surówka z białej kapusty w zalewie słodko kwaśnej to zestaw witamin, składników odżywczych, a do tego pełen bukiet przeciwstawnych smaków. Prostota tego dania sprawia, że tak przyrządzoną surówkę możesz jeść z korzyścią dla zdrowia tak często, jak tylko masz ochotę.
![Sałatka ze szpinakiem i boczkiem Sałatka ze szpinakiem i boczkiem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12254-1600x900.jpg)
Sałatka ze szpinakiem i boczkiem
Sałatka ze szpinakiem i boczkiem to alternatywny pomysł na rozkoszowanie się szpinakiem o każdej porze roku. Jest to znakomita przystawka, którą można łączyć zarówno z daniem mięsnym, jak i rybnym. Sałatkę można wzbogacić orzechami włoskimi czy migdałami, a ocet balsamiczny podkręci jej smak.
![Sałatka bawarska Sałatka bawarska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/06/przepis-13889-1600x900.jpg)
Sałatka bawarska
Przedstawiam przepis inspirowany kuchnią niemiecką, na sałatkę bawarską. To danie zaskakuje nie tylko swoją oryginalnością, ale również wyjątkowym smakiem. Przygotujesz je z czterech podstawowych składników, które razem tworzą niepowtarzalną kompozycję.
![Sałatka z brokułem, fetą i kurczakiem Sałatka z brokułem, fetą i kurczakiem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/06/przepis-13893-1600x900.jpg)
Sałatka z brokułem, fetą i kurczakiem
Sałatka z brokułem, fetą i kurczakiem to danie zarówno smaczne, jak i odżywcze, idealne na sycący i kompletny posiłek. Dzięki takiej kombinacji składników sałatka dostarcza wszystkich niezbędnych elementów, zachowując przy tym lekkość i świeżość.
![Tradycyjna surówka z czerwonej kapusty Tradycyjna surówka z czerwonej kapusty](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/03/przepis-12702-1600x900.jpg)
Tradycyjna surówka z czerwonej kapusty
Czerwona kapusta to pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. Można ją przyrządzić na wiele sposobów, jednym z nich jest surówka z czerwonej kapusty oraz cebuli i natki pietruszki. Wiele osób dodaje do niej również jabłko i marchewkę, jednak ja preferuje ją w wersji podstawowej.
![Sałatka ze szpinakiem i burakiem Sałatka ze szpinakiem i burakiem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/05/przepis-13288-1600x900.jpg)
Sałatka ze szpinakiem i burakiem
To niezwykłe połączenie soczystej zieleni i rubinowego koloru nie tylko nasyci żołądki, ale także zadowoli oczy. Sałatka ze szpinakiem i burakiem świetnie sprawdzi się jako przystawka dla gości lub pyszny lunch do pracy. Dodatek kruszonej fety nadaje całości kremowej delikatności, a chrupkość słonecznika lekko ją przełamuje. Ten przepis nie ma sobie równych!
![Idealna surówka do ryby smażonej Idealna surówka do ryby smażonej](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11451-1600x900.jpg)
Idealna surówka do ryby smażonej
Nie wyobrażam sobie podania smażonej ryby bez ziemniaków z koperkiem i surówki. To klasyczne połączenie często pojawia się na moim stole. Najlepsza surówka do ryby jest jednocześnie kwaśna i słodka, a do tego przyjemnie chrupie. Wypróbujcie koniecznie ten prosty przepis!
![Sałatka ze szpinaku z sosem miodowo-musztardowym Sałatka ze szpinaku z sosem miodowo-musztardowym](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/04/przepis-13272-1600x900.jpg)
Sałatka ze szpinaku z sosem miodowo-musztardowym
Zapraszam Was na przepis, który jest źródłem witamin i składników odżywczych w przepysznej odsłonie – sałatkę ze szpinaku z sosem miodowo-musztardowym. Słodko-pikantny smak dodaje tej potrawie wyrazistości i zachwyca kubki smakowe, a dzięki orzechom jest przyjemnie chrupiąca.
![Surówka z selera, marchewki i jabłka Surówka z selera, marchewki i jabłka](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10565-1600x900.jpg)
Surówka z selera, marchewki i jabłka
Surówki stanowią nieodłączny element dań głównych, dlatego powinny być lekkie, wspomagające trawienie, a jednocześnie nie mogą zakłócić smaku potraw. Surówka z selera, marchewki i jabłka to odświeżająca i pełna witamin propozycja, z której warto korzystać, szczególnie gdy mamy dostęp do świeżych produktów w sezonie letnim.