Sałatka z rzodkiewką, jajkiem i żółtym serem
20 min
4 porcje
Gdy już masz dość szarości za oknem i z utęsknieniem wypatrujesz wiosny, umil sobie dzień i przygotuj sałatkę z rzodkiewką, jajkiem i żółtym serem. Rozgość na talerzu smaki rozkwitającej natury i rozkoszuj się tym niecodziennym przepisem!
Kaloryczność: 148 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
- Rzodkiewka - 2 pęczki
- Jajka - 4 sztuki
- Ser żółty (w kostce) - 80 g
- Ciecierzyca - 1 puszka
- Majonez - 4-5 łyżek
- Sól - 0,5 łyżeczki
- Pieprz czarny - 1 łyżeczka
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Szczypiorek - 1 pęczek
Przygotowanie
Ugotuj jajka na twardo, a następnie ostudź, obierz ze skorupek i pokrój w ósemki. Odsącz ciecierzycę przez sitko z zalewy i przelej zimną wodą.
Pokrój rzodkiewkę w plasterki, a żółty ser w kostkę. Przełóż składniki do miski, dodaj ciecierzycę, jajko, majonez, sól, pieprz i paprykę. Wymieszaj dokładnie całość tak, by majonez pokrył wszystkie składniki.
Posiekaj szczypiorek drobno i posyp na wierzchu sałatkę. Możesz również udekorować ją kilkoma plasterkami rzodkiewki. Sałatka jest gotowa do jedzenia od razu po przygotowaniu.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze