Sałatka z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą
45 min
4 porcje
Ten przepis to dowód na to, że popularne i proste składniki, odpowiednio skomponowane, mogą stworzyć niezwykłe danie. Sałatka z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą jest tak pyszna, że będziesz do niej wracać wielokrotnie i zachwycać swoich gości.
Dieta:
Wegetariańska.
Składniki
- Seler (konserwowy) - 200 g
- Jajka - 3 sztuki
- Kukurydza (konserwowa) - 1 puszka
- Groszek (konserwowy) - 1 puszka
- Majonez - 4 łyżki
- Sól - 1/2 łyżeczki
- Pieprz czarny (mielony) - 1 łyżeczka
- Papryka słodka (mielona) - 1 łyżeczka
- Natka pietruszki (świeża) - 1 pęczek
Przygotowanie
Ugotuj jajka na twardo, obierz ze skorupki i odstaw do ostygnięcia. Następnie pokrój je w kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odsącz z zalewy seler konserwowy, kukurydzę oraz groszek.
Przygotuj duże, przezroczyste naczynie do sałatki (ewentualnie możesz użyć pierścienia do serwowania potraw). Układaj składniki warstwami i każdą z nich posmaruj majonezem, posyp szczyptą soli, pieprzu i papryki. Najpierw rozłóż połowę ingredientów: selera, groszku, kukurydzy oraz jajek. Powtórz układanie warstw jeszcze raz.
Przed podaniem sałatkę schłodź w lodówce przez co najmniej 1-2 godziny i posyp posiekaną natka pietruszki.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze