Sałatka z oscypkiem, gruszką i rukolą
20 min
3 porcje
Chcąc połączyć smaki charakterystyczne dla polskiej kuchni z lekkością i świeżością, warto spróbować sałatki z oscypkiem i gruszką. Wędzony ser z mleka owczego świetnie komponuje się ze słodyczą owocu. To doskonały wybór na elegancki, lekki obiad.
Kaloryczność: 229 kcal w 100 g.
Składniki
Na sałatkę
- Oscypek (ok. 3-4 sztuki) - 150 g
- Gruszka - 2 sztuki
- Rukola - 100 g
- Orzechy włoskie - 50 g
Na sos
- Miód - 2 łyżki
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Sok z cytryny - 1 łyżka
- Sól (morska) - szczypta
- Pieprz czarny - do smaku
Przygotowanie
Gruszki umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój razem z oscypkiem na cienkie słupki lub w kosteczkę. Rukolę umyj i osusz na papierowym ręczniku.
Upraż na suchej patelni orzechy włoskie, a następnie grubo je posiekaj. Przełóż do miski wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj.
Połącz w miseczce oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, sól i pieprz, tworząc dressing. Następnie polej wszystko przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj.
Sałatkę podawaj od razu, najlepiej na lekko podgrzanych talerzach, co podkreśli smak oscypka.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze