Dieta wegetariańska
80 przepisów
![Kalafior w panierce z piekarnika Kalafior w panierce z piekarnika](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11445-1600x900.jpg)
Kalafior w panierce z piekarnika
Wegetariański, zdrowy, niskokaloryczny i bardzo smaczny – taki jest kalafior w panierce z piekarnika. Dodatkowo jest prosty i szybki w przygotowaniu, nie wymaga specjalnego sprzętu ani kulinarnych umiejętności. Możesz go podać na kolację lub jako przystawkę podczas spotkań z przyjaciółmi!
![Pasta z awokado i twarogu Pasta z awokado i twarogu](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12146-1600x900.jpg)
Pasta z awokado i twarogu
Awokado to najpopularniejszy owoc na świecie, stanowiący podstawę dla wielu przepisów powstających w myśl filozofii wegetariańskiej. Niezwykle odżywcze, bogate w kwasy omega-3 oraz zdrowe tłuszcze, zdobyło serca entuzjastów zdrowego stylu życia, podobnie jak pasta z awokado i twarogu.
![Sałatka z czerwoną fasolą i ogórkiem konserwowym Sałatka z czerwoną fasolą i ogórkiem konserwowym](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/05/przepis-13615-1600x900.jpg)
Sałatka z czerwoną fasolą i ogórkiem konserwowym
Sałatka z czerwoną fasolą i ogórkiem konserwowym to doskonały sposób na wprowadzenie zdrowych, energetyzujących składników do diety. Połączenie słodkiej miękkiej fasoli z chrupiącymi ogórkami tworzy idealną kombinację smaków i tekstur.
![Surówka z cukinii i marchewki do obiadu Surówka z cukinii i marchewki do obiadu](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10667-1600x900.jpg)
Surówka z cukinii i marchewki do obiadu
Cukinie można jeść w wielu postaciach, ale nie każdy wie, że bardzo dobrze smakuje na surowo. Dobrym pomysłem jest podanie surówki z cukinii i marchewki do obiadu. Do jedzenia na surowo najlepiej sprawdza się młoda cukinia. Surówka z cukinii i marchewki jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna!
![Gofry z cukinii Gofry z cukinii](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/04/przepis-13278-1600x900.jpg)
Gofry z cukinii
Gofry w wersji wytrawnej? Tak, to jest możliwe! W tym przepisie pokażę Wam jak zrobić wafle z cukinii. Wychodzą tak samo chrupiące i pyszne jak tradycyjne, ale są o wiele zdrowsze. Świetnie sprawdzą się jako śniadanie, kolacja czy przekąska między posiłkami.
![Bruschetta z pomidorami i mozzarellą Bruschetta z pomidorami i mozzarellą](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/02/przepis-12659-1600x900.jpg)
Bruschetta z pomidorami i mozzarellą
Typowym daniem dla kuchni neapolitańskiej jest bruschetta z pomidorami i mozzarellą. Idealnie nadaje się jako przystawka w upalne letnie dni. Osobiście polecam przygotować je o każdej porze roku, dzięki czemu możesz zadziwić swoich gości, oferując świeże i smaczne danie.
![Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10637-1600x900.jpg)
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
Zapraszam do przepisu na przepyszną surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki. To połączenie smaku, lekkości i świeżości, które doskonale komponuje się z różnorodnymi daniami. Ta surówka jest gotowa od razu po przygotowaniu i znakomicie nadaje się jako dodatek do obiadu lub zdrowa przekąska.
![Cukinia w panierce Cukinia w panierce](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/07/przepis-14028-1600x900.jpg)
Cukinia w panierce
Cukinia w panierce z serem to smakowita i chrupiąca przekąska, idealna na każdą okazję. W tym przepisie kabaczek jest smażony na oleju, ale jeśli chcesz zrobić wersję bardziej fit, to możesz go upiec w piekarniku lub przygotować we frytkownicy beztłuszczowej.
![Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12140-1600x900.jpg)
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret
Surówki od wielu pokoleń stanowią nieodłączny element jako dodatki szczególnie do dań obiadowych. Ich różnorodność może przyprawiać o zawrót głowy, jednak najczęściej te najprostsze są najlepsze. Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret świetnie pasuje do dań mięsnych i rybnych!
![Naleśniki bez jajek Naleśniki bez jajek](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/10/przepis-11142-1600x900.jpg)
Naleśniki bez jajek
Naleśniki to jedno z najłatwiejszych i najmniej wymagających dań w polskiej kuchni. Ciasto na naleśniki zazwyczaj przygotowuję z jajkami, ale równie dobrze można je zrobić bez! Naleśniki bez jajek są tak samo pyszne co tradycyjne naleśniki, a wymagają tylko kilku podstawowych składników.
![Sałatka z surowego kalafiora Sałatka z surowego kalafiora](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11521-1600x900.jpg)
Sałatka z surowego kalafiora
Czy wiedzieliście, że kalafior można jeść także na surowo? To bardzo niedoceniane warzywo daje wiele kulinarnych możliwości, a jedną z nich jest sałatka z surowego kalafiora o słodko-pikantnym smaku. Gotową sałatkę możesz zabrać ze sobą do pracy na lunch lub zjeść na kolację.
![Krokiety z kapustą i grzybami Krokiety z kapustą i grzybami](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/10/przepis-11210-1600x900.jpg)
Krokiety z kapustą i grzybami
Sezon na grzyby się rozpoczął i choć ich zbieranie czy obieranie nie jest dla mnie, to mogę je jeść w każdej postaci. Jedną z tradycyjnych potraw z nimi są krokiety z kapustą i grzybami. Doskonale nadają się na codzienny obiad, jaki i na świąteczny stół.
![Sałatka z selerem konserwowym, kukurydzą i porem Sałatka z selerem konserwowym, kukurydzą i porem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/02/przepis-12535-1600x900.jpg)
Sałatka z selerem konserwowym, kukurydzą i porem
Moja propozycja przepisu na nietypowy lunch zachwyci nie tylko Ciebie, ale także kolegów z pracy. Przygotuj razem ze mną sałatkę z selerem konserwowym, kukurydzą i porem, i pozwól się oczarować smakiem oraz lekkością tego tylko pozornie zwykłego dania.
![Naleśniki z mąki orkiszowej Naleśniki z mąki orkiszowej](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/05/przepis-13405-1600x900.jpg)
Naleśniki z mąki orkiszowej
Mąka orkiszowa to zdrowsza alternatywa mąki pszennej – ma zwiększoną zawartość aminokwasów i tłuszczów nienasyconych oraz wysoką wartość odżywczą. Naleśniki z mąki orkiszowej wychodzą tak samo pyszne i puszyste jak zwykłe, a do tego są bardziej pożywne i zawierają dużo błonnika.
![Sałatka z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą Sałatka z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/06/przepis-13819-1600x900.jpg)
Sałatka z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą
Ten przepis to dowód na to, że popularne i proste składniki, odpowiednio skomponowane, mogą stworzyć niezwykłe danie. Sałatka z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą jest tak pyszna, że będziesz do niej wracać wielokrotnie i zachwycać swoich gości.
![Sałatka z serem camembert, rukolą i gruszką Sałatka z serem camembert, rukolą i gruszką](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/06/przepis-13821-1600x900.jpg)
Sałatka z serem camembert, rukolą i gruszką
Ta wykwintna sałatka z serem camembert, rukolą i gruszką to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w sobie wyrafinowane smaki i tekstury, które zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Delikatny, kremowy camembert jest doskonałym uzupełnieniem chrupiących i słodkich gruszek, a pikantna rukola dodaje świeżości i charakteru całości.
![Surówka z białej kapusty w zalewie słodko-kwaśnej Surówka z białej kapusty w zalewie słodko-kwaśnej](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12379-1600x900.jpg)
Surówka z białej kapusty w zalewie słodko-kwaśnej
Surówka z białej kapusty w zalewie słodko kwaśnej to zestaw witamin, składników odżywczych, a do tego pełen bukiet przeciwstawnych smaków. Prostota tego dania sprawia, że tak przyrządzoną surówkę możesz jeść z korzyścią dla zdrowia tak często, jak tylko masz ochotę.
![Surówka z kapusty pekińskiej i papryki Surówka z kapusty pekińskiej i papryki](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12261-1600x900.jpg)
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki
Kapusta pekińska jest delikatna w smaku i bardzo dobrze łączy się z innymi warzywami. Dodatkowo jest dostępna w sklepach przez cały rok i kryje w sobie mnóstwo witamin. Warto więc zaprosić ją do swojej kuchni i przygotować surówkę z kapusty pekińskiej i papryki, wzbogacając danie obiadowe!
![Sałatka z arbuzem i fetą Sałatka z arbuzem i fetą](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/06/przepis-13815-1600x900.jpg)
Sałatka z arbuzem i fetą
Letnia i orzeźwiająca sałatka z arbuzem i fetą to świetny pomysł na przekąskę lub dodatek do dania głównego. Przygotowuję ją z pomidorem, rukolą oraz oliwkami, ale możesz też użyć inne świeże warzywa, na przykład ogórka zielonego albo paprykę.
![Surówka z czerwonej kapusty z majonezem Surówka z czerwonej kapusty z majonezem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/03/przepis-12829-1600x900.jpg)
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem
Kiedy gotowanie obiadu zajmuje wiele czasu, warto wówczas postawić na prosty dodatek. Surówka z czerwonej kapusty z majonezem idealnie łączy się z wieprzowiną i drobiem, będzie również stanowić świetną parę do dań rybnych.
![Sałatka z gruszką i serem pleśniowym Sałatka z gruszką i serem pleśniowym](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/03/przepis-12924-1600x900.jpg)
Sałatka z gruszką i serem pleśniowym
Ta sałatka to idealne połączenie smaków. Słodycz gruszki uzupełnia słony smak sera pleśniowego, rukola dodaje pikantności i świeżości, a orzechy włoskie lub nasiona słonecznika - delikatności. Sałatka jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa, dzięki zawartości witamin.
![Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/03/przepis-12862-1600x900.jpg)
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Oryginalnym pomysłem na smaczny i bezmięsny obiad będą kotlety ziemniaczane podawane z sosem pieczarkowym. Są łatwe do przygotowania i potrzebujesz do nich tylko kilku podstawowych składników. Możesz je przygotować z ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu lub ugotować świeże.
![Zupa kalafiorowa z makaronem Zupa kalafiorowa z makaronem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/10/przepis-11216-1600x900.jpg)
Zupa kalafiorowa z makaronem
Pyszna, aromatyczna i bardzo sycąca zupa kalafiorowa z makaronem to pomysł na obiad, który posmakuje nawet największemu niejadkowi! Przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu i równie szybko znika z talerza. Jest to dobry sposób na wykorzystanie rosołu z niedzieli!
![Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10519-1600x900.jpg)
Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka
Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka to pyszny i zdrowy dodatek do każdego posiłku. Dzięki ostrości białej rzodkwi, ma wyrazisty smak, a marchew i jabłko dodają słodyczy. Co więcej, biała rzodkiew korzystnie oddziałuje na nasz organizm, m.in. wzmacnia odporność i poprawia perystaltykę jelit.
![Zupa fasolowa z puszki Zupa fasolowa z puszki](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11412-1600x900.jpg)
Zupa fasolowa z puszki
Zupa fasolowa to idealna opcja na rozgrzewający jesienny posiłek. Przygotowuje się ją w ekspresowym tempie, ponieważ dzięki użyciu fasoli w puszcze nie trzeba kilka godzin namaczać ziaren. W swoim przepisie używam bulionu warzywnego, ale równie dobrze można użyć mięsnego.
![Sałatka z kalafiorem, jajkiem i ogórkiem Sałatka z kalafiorem, jajkiem i ogórkiem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/05/przepis-13753-1600x900.jpg)
Sałatka z kalafiorem, jajkiem i ogórkiem
Sezon na najlepsze warzywa w pełni, warto więc wykorzystać tę chwilę na przygotowanie sałatki z kalafiorem, jajkiem i ogórkiem. Jest to nie tylko smaczna i zdrowa propozycja, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu, ale także lekka przekąska do pracy.
![Sałatka ze szpinakiem i mozzarellą Sałatka ze szpinakiem i mozzarellą](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/05/przepis-13455-1600x900.jpg)
Sałatka ze szpinakiem i mozzarellą
Połączenie świeżych liści szpinaku, orzeźwiającej mozzarelli i wyrazistych w smaku suszonych pomidorów tworzy wyjątkowe danie. Przepis na sałatkę ze szpinakiem i mozzarellą jest szybki i prosty, a końcowy efekt to prawdziwa uczta dla podniebienia.
![Surówka z kalarepy do obiadu Surówka z kalarepy do obiadu](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11432-1600x900.jpg)
Surówka z kalarepy do obiadu
Surówka z kalarepy to zdrowy i smaczny dodatek, który można przygotować o każdej porze roku. Łatwo dostępne składniki i prostota wykonania sprawiają, że surówka dość często gości na moim talerzu. Podaję ją do tradycyjnych schabowych, drobiowych bitek i dań mięsnych z grilla.
![Placki z cukinii i marchewki Placki z cukinii i marchewki](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/06/przepis-13959-1600x900.jpg)
Placki z cukinii i marchewki
Zdrowe, pyszne i chrupiące placki z cukinii i marchewki to pomysł na lekki warzywny obiad lub kolacje. Są proste w przygotowaniu, a ich smak zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci. Do ciasta dodaję surową cebulę, ale możesz ją wcześniej zeszklić.
![Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10678-1600x900.jpg)
Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem
Przepis na klasyczną surówkę do obiadu – z białej kapusty i marchewki z majonezem. Szybka w przygotowaniu, zdrowa i przede wszystkim smaczna. Po prostu same zalety! Pasuje do większości dań mięsnych czy rybnych. Ten podstawowy przepis można jeszcze urozmaicić, dodając np. jabłko, chrzan czy cebulę.