Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
30 min
4 porcje
Zapraszam na przepis na kolorową sałatkę z tuńczykiem i jajkiem. Dzięki dodatkowi ryżu jest bardzo syta i treściwa, dlatego świetnie nadaje się na lunch do pracy czy szkoły. Mimo tego dobrze prezentuje się na stole, więc można ją przygotować na przyjęcie.
Kaloryczność: 162 kcal w 100 g.
Składniki
- Jajka - 5 sztuk
- Tuńczyk (w zalewie) - 2 puszki
- Papryka (czerwona) - 1/2 sztuki
- Kukurydza - 1 mała puszka
- Cebula - 1 sztuka
- Ryż - 100 g
- Majonez - 4 łyżki
- Natka pietruszki - 1/3 pęczka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź i przestudź. Jajka ugotuj na twardo: włóż do garnka z wodą i gotuj około 7 minut od momentu wrzenia, zalej zimną wodą i odstaw.
Po całkowitym przestygnięciu jajka, paprykę oraz cebulę pokrój w kostkę. A kukurydzę i tuńczyka odsącz z zalewy.
W misce wymieszaj jajka, tuńczyka, paprykę, kukurydzę, cebulę, ryż i posiekaną natkę pietruszki. Dodaj majonez i dopraw solą i pieprzem.
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem najlepiej smakuje po schłodzeniu. Podawaj ją z ulubionym pieczywem, a wierzch możesz przyozdobić majonezem i gałązką pietruszki.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze