Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

30 min
4 porcje
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Foto: Aleksandra Maksimowska
Zapraszam na przepis na kolorową sałatkę z tuńczykiem i jajkiem. Dzięki dodatkowi ryżu jest bardzo syta i treściwa, dlatego świetnie nadaje się na lunch do pracy czy szkoły. Mimo tego dobrze prezentuje się na stole, więc można ją przygotować na przyjęcie.
Kaloryczność: 162 kcal w 100 g.

Składniki

Przygotowanie

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź i przestudź. Jajka ugotuj na twardo: włóż do garnka z wodą i gotuj około 7 minut od momentu wrzenia, zalej zimną wodą i odstaw.
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - jak zrobić, przepis, krok 1
Po całkowitym przestygnięciu jajka, paprykę oraz cebulę pokrój w kostkę. A kukurydzę i tuńczyka odsącz z zalewy.
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - jak zrobić, przepis, krok 2
W misce wymieszaj jajka, tuńczyka, paprykę, kukurydzę, cebulę, ryż i posiekaną natkę pietruszki. Dodaj majonez i dopraw solą i pieprzem.
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - jak zrobić, przepis, krok 3
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem najlepiej smakuje po schłodzeniu. Podawaj ją z ulubionym pieczywem, a wierzch możesz przyozdobić majonezem i gałązką pietruszki.
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze