Sernik z białą czekoladą i mascarpone
40 min
10 porcji
![Sernik z białą czekoladą i mascarpone Sernik z białą czekoladą i mascarpone](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/05/przepis-13243-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Jeśli szukasz idealnego przepisu na sernik z białą czekoladą i mascarpone, wypróbuj ten! To jedna z najpyszniejszych wersji tego lubianego ciasta na spodzie z herbatników. Do jego przygotowania użyłam twarogu z wiaderka, ale można zastąpić go przemielonym kilkukrotnie serem w kostce.
Kaloryczność: 365 kcal w 100 g.
Składniki
- Mascarpone - 60 dag
- Twaróg - 40 dag
- Śmietanka (30%) - 200 ml
- Czekolada (biała) - 20 dag
- Cukier puder - 5-10 dag
- Żelatyna - 1,5 łyżki
- Ciastka (herbatniki, prostokątne) - 20 dag
Przygotowanie
Namocz żelatynę w trzech łyżkach zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Połamaną na kawałki białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej i zaczekaj, aż wystygnie.
![Sernik z białą czekoladą i mascarpone - jak zrobić, przepis, krok 1 Sernik z białą czekoladą i mascarpone - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/05/przepis-13243-krok-1-800x450.jpg)
Śmietankę, mascarpone i cukier puder ubij na gładką, puszystą masę – pamiętaj, że wszystkie komponenty powinny być w temperaturze pokojowej. Do ubitego kremu stopniowo dodawaj twaróg i miksuj do połączenia się składników.
![Sernik z białą czekoladą i mascarpone - jak zrobić, przepis, krok 2 Sernik z białą czekoladą i mascarpone - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/05/przepis-13243-krok-2-800x450.jpg)
Połącz masę serową z przestygniętą białą czekoladą – najpierw rozmieszaj czekoladę w dwóch łyżkach kremu, a dopiero później dodaj jego pozostałą część. Miksuj do połączenia się składników.
![Sernik z białą czekoladą i mascarpone - jak zrobić, przepis, krok 3 Sernik z białą czekoladą i mascarpone - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/05/przepis-13243-krok-3-800x450.jpg)
Żelatynę podgrzej w kuchence mikrofalowej przez maksymalnie trzy sekundy – tak, aby całkowicie się rozpuściła, ale nie zagotowała. Kiedy nieco ostygnie, wymieszaj ją z dwoma łyżkami kremu, a następnie dodaj do jego pozostałej części, bez przerwy miksując.
![Sernik z białą czekoladą i mascarpone - jak zrobić, przepis, krok 4 Sernik z białą czekoladą i mascarpone - jak zrobić, przepis, krok 4](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/05/przepis-13243-krok-4-800x450.jpg)
Dno prostokątnej formy wyłóż papierem do pieczenia (ewentualnie folią aluminiową). Ułóż herbatniki, a na nie wylej masę serową. Wstaw ciasto do lodówki na minimum trzy godziny, a najlepiej całą noc. Gotowy sernik możesz ozdobić polewą czekoladową lub sosem owocowym.
![Sernik z białą czekoladą i mascarpone - jak zrobić, przepis, krok 5 Sernik z białą czekoladą i mascarpone - jak zrobić, przepis, krok 5](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/05/przepis-13243-krok-5-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Oliwia Szymańska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/35/avatar/avatar_1698321164.jpg)
Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze