Sernik z białą czekoladą i mascarpone

40 min
10 porcji
Sernik z białą czekoladą i mascarpone
Foto: mpessaris, stock.adobe.com
Jeśli szukasz idealnego przepisu na sernik z białą czekoladą i mascarpone, wypróbuj ten! To jedna z najpyszniejszych wersji tego lubianego ciasta na spodzie z herbatników. Do jego przygotowania użyłam twarogu z wiaderka, ale można zastąpić go przemielonym kilkukrotnie serem w kostce.
Kaloryczność: 365 kcal w 100 g.

Składniki

  • Mascarpone - 60 dag
  • Twaróg - 40 dag
  • Śmietanka (30%) - 200 ml
  • Czekolada (biała) - 20 dag
  • Cukier puder - 5-10 dag
  • Żelatyna - 1,5 łyżki
  • Ciastka (herbatniki, prostokątne) - 20 dag

Przygotowanie

Namocz żelatynę w trzech łyżkach zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Połamaną na kawałki białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej i zaczekaj, aż wystygnie.
Śmietankę, mascarpone i cukier puder ubij na gładką, puszystą masę – pamiętaj, że wszystkie komponenty powinny być w temperaturze pokojowej. Do ubitego kremu stopniowo dodawaj twaróg i miksuj do połączenia się składników.
Połącz masę serową z przestygniętą białą czekoladą – najpierw rozmieszaj czekoladę w dwóch łyżkach kremu, a dopiero później dodaj jego pozostałą część. Miksuj do połączenia się składników.
Żelatynę podgrzej w kuchence mikrofalowej przez maksymalnie trzy sekundy – tak, aby całkowicie się rozpuściła, ale nie zagotowała. Kiedy nieco ostygnie, wymieszaj ją z dwoma łyżkami kremu, a następnie dodaj do jego pozostałej części, bez przerwy miksując.
Dno prostokątnej formy wyłóż papierem do pieczenia (ewentualnie folią aluminiową). Ułóż herbatniki, a na nie wylej masę serową. Wstaw ciasto do lodówki na minimum trzy godziny, a najlepiej całą noc. Gotowy sernik możesz ozdobić polewą czekoladową lub sosem owocowym.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze