Dania z twarogiem

9 przepisów
Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem

Ten przepis na wytrawne naleśniki ze szpinakiem i twarogiem pozwoli na stworzenie obiadu, który przypadnie do gustu starszym i młodszym. Zainspiruj się i przygotuj obiad łatwy, szybki i przede wszystkim zdrowy!
Pasta z makreli z twarogiem

Pasta z makreli z twarogiem to trochę odmienny sposób na przygotowanie tego tradycyjnego smarowidła na kanapki. Dodatek twarogu do makreli sprawi, że pasta będzie miała delikatny i aksamitny smak. Pasta podana na grzankach świetnie sprawdzi się na imprezowym stole!
Pasta z awokado i twarogu

Awokado to najpopularniejszy owoc na świecie, stanowiący podstawę dla wielu przepisów powstających w myśl filozofii wegetariańskiej. Niezwykle odżywcze, bogate w kwasy omega-3 oraz zdrowe tłuszcze, zdobyło serca entuzjastów zdrowego stylu życia, podobnie jak pasta z awokado i twarogu.
Sernik z białą czekoladą i mascarpone

Jeśli szukasz idealnego przepisu na sernik z białą czekoladą i mascarpone, wypróbuj ten! To jedna z najpyszniejszych wersji tego lubianego ciasta na spodzie z herbatników. Do jego przygotowania użyłam twarogu z wiaderka, ale można zastąpić go przemielonym kilkukrotnie serem w kostce.
Kluski leniwe

Kluski leniwe są bardzo podobne do kopytek, ale zamiast ziemniaków daje się do nich twaróg. Dobrze smakują zarówno na słodko, jak i na słono – ale ja najbardziej lubię w wersji słodkiej. Pierogi leniwe przygotowuję najczęściej na deser, choć można je również podać na jarski obiad.
Sernik z wiaderka na kruchym spodzie

Klasyczne ciasto, które zawsze zachwyci smakiem, to znany sernik na kruchym spodzie. W tym przepisie powiem Ci jak przygotować sernik z twarogu z wiaderka i z dodatkiem budyniu. W zależności od tego, jakiego budyniu użyjesz, będzie miał on smak waniliowy lub śmietankowy.
Szpinakowe naleśniki z twarogiem

Naleśniki szpinakowe z twarogiem to szybkie i praktyczne danie, które można przygotować nawet na ostatnią chwilę. Zapomnij o klasycznych wysoko kalorycznych naleśnikach i spróbuj odmienionego przepisu na szybki lunch lub obiad dla niespodziewanych gości.
Pasta jajeczna z twarogiem

Dla wielu osób, bez względu na kraj w jakim mieszkają, idealne rozpoczęcie dnia to jajka w każdej postaci, do tego towarzystwo świeżego chleba, delikatnego masła i herbaty z cytryną. Pasta jajeczna z twarogiem to jedna z wielu propozycji, by dobrze zacząć dzień!
Placki twarogowe z bananem

Dobrym pomysłem na smaczne i pożywne śniadanie są placki twarogowe z bananem. Ser biały nadaje plackom delikatnie kwaśnego smaku oraz kremowej konsystencji, a banany słodyczy i wyrazistości. Do ciasta możesz dodać cukier waniliowy lub cynamon.

Dania z twarogiem – przepisy

Różnego rodzaju kluski, naleśniki czy pasty kanapkowe to tylko początek listy przepisów na dania z twarogiem. Twaróg w różnych formach podawany jest zarówno na śniadanie, kolację, jak i obiad, ponieważ dostarcza bardzo dużo cennego dla zdrowia białka. Z tego względu po dania z twarogiem bardzo chętnie sięgają szczególnie sportowcy i osoby na diecie odchudzającej. Obiecujemy, że nasze przepisy przypadną Ci do gustu, nawet jeśli nie zaliczasz się do grona tych osób.

Dania z twarogiem w podstawowej wersji to potrawy wegetariańskie, czyli niezawierające mięsa. Możemy to jednak zmienić w prosty sposób dodając np. do klusek leniwych gulasz lub potrawkę z kurczaka. Popularnym sposobem podania dania z twarogiem jest na słodko – z dodatkiem cukru czy innego słodzidła i cynamonu. Jeśli jesteś łasuchem ten sposób na pewno nie jest Ci obcy!

Wśród twarogów mamy do wyboru wersję tłustą, półtłustą i chudą. To, jaką wybierzesz zależy od tego, jaki procent tłuszczu chcesz zawrzeć w swoim posiłku. Dania z twarogiem wyjdą zawsze smaczne, niezależnie od tego jaką wersję twarogu wybierzesz. Pamiętaj jednak, że jeśli pragniesz zrzucić kilka kilogramów to dla Ciebie zarezerwowana jest chuda wersja twarogu. Wtedy też dania z twarogiem jedz z mniejszą ilością cukru lub zamień go całkowicie na mniej kaloryczny słodzik, np. ksylitol.

Kluski leniwe i naleśniki nadziewane twarogiem najlepiej smakują podawane świeże i na ciepło. Naleśniki można co prawda odsmażyć raz jeszcze, co nada im bardziej wyrazisty smak, a ciasto nabierze przyjemnie chrupiącej skórki. Natomiast pasty kanapkowe to dania z twarogiem, które przed podaniem warto dodatkowo schłodzić w lodówce. Razem z opieczonym pieczywem i ciepłą herbatą te dania z twarogiem będą doskonałym śniadaniem na początek nowego dnia.