Dania z twarogiem

9 przepisów
Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem

Ten przepis na wytrawne naleśniki ze szpinakiem i twarogiem pozwoli na stworzenie obiadu, który przypadnie do gustu starszym i młodszym. Zainspiruj się i przygotuj obiad łatwy, szybki i przede wszystkim zdrowy!
Pasta jajeczna z twarogiem

Dla wielu osób, bez względu na kraj w jakim mieszkają, idealne rozpoczęcie dnia to jajka w każdej postaci, do tego towarzystwo świeżego chleba, delikatnego masła i herbaty z cytryną. Pasta jajeczna z twarogiem to jedna z wielu propozycji, by dobrze zacząć dzień!
Pasta z makreli z twarogiem

Pasta z makreli z twarogiem to trochę odmienny sposób na przygotowanie tego tradycyjnego smarowidła na kanapki. Dodatek twarogu do makreli sprawi, że pasta będzie miała delikatny i aksamitny smak. Pasta podana na grzankach świetnie sprawdzi się na imprezowym stole!
Kluski leniwe

Kluski leniwe są bardzo podobne do kopytek, ale zamiast ziemniaków daje się do nich twaróg. Dobrze smakują zarówno na słodko, jak i na słono – ale ja najbardziej lubię w wersji słodkiej. Pierogi leniwe przygotowuję najczęściej na deser, choć można je również podać na jarski obiad.
Pasta z awokado i twarogu

Awokado to najpopularniejszy owoc na świecie, stanowiący podstawę dla wielu przepisów powstających w myśl filozofii wegetariańskiej. Niezwykle odżywcze, bogate w kwasy omega-3 oraz zdrowe tłuszcze, zdobyło serca entuzjastów zdrowego stylu życia, podobnie jak pasta z awokado i twarogu.
Szpinakowe naleśniki z twarogiem

Naleśniki szpinakowe z twarogiem to szybkie i praktyczne danie, które można przygotować nawet na ostatnią chwilę. Zapomnij o klasycznych wysoko kalorycznych naleśnikach i spróbuj odmienionego przepisu na szybki lunch lub obiad dla niespodziewanych gości.
Sernik z białą czekoladą i mascarpone

Jeśli szukasz idealnego przepisu na sernik z białą czekoladą i mascarpone, wypróbuj ten! To jedna z najpyszniejszych wersji tego lubianego ciasta na spodzie z herbatników. Do jego przygotowania użyłam twarogu z wiaderka, ale można zastąpić go przemielonym kilkukrotnie serem w kostce.
Sernik z wiaderka na kruchym spodzie

Klasyczne ciasto, które zawsze zachwyci smakiem, to znany sernik na kruchym spodzie. W tym przepisie powiem Ci jak przygotować sernik z twarogu z wiaderka i z dodatkiem budyniu. W zależności od tego, jakiego budyniu użyjesz, będzie miał on smak waniliowy lub śmietankowy.
Placki twarogowe z bananem

Dobrym pomysłem na smaczne i pożywne śniadanie są placki twarogowe z bananem. Ser biały nadaje plackom delikatnie kwaśnego smaku oraz kremowej konsystencji, a banany słodyczy i wyrazistości. Do ciasta możesz dodać cukier waniliowy lub cynamon.

Dania z twarogiem – przepisy

Różnego rodzaju kluski, naleśniki czy pasty kanapkowe to tylko początek listy przepisów na dania z twarogiem. Twaróg w różnych formach podawany jest zarówno na śniadanie, kolację, jak i obiad, ponieważ dostarcza bardzo dużo cennego dla zdrowia białka. Z tego względu po dania z twarogiem bardzo chętnie sięgają szczególnie sportowcy i osoby na diecie odchudzającej. Obiecujemy, że nasze przepisy przypadną Ci do gustu, nawet jeśli nie zaliczasz się do grona tych osób.

Dania z twarogiem w podstawowej wersji to potrawy wegetariańskie, czyli niezawierające mięsa. Możemy to jednak zmienić w prosty sposób dodając np. do klusek leniwych gulasz lub potrawkę z kurczaka. Popularnym sposobem podania dania z twarogiem jest na słodko – z dodatkiem cukru czy innego słodzidła i cynamonu. Jeśli jesteś łasuchem ten sposób na pewno nie jest Ci obcy!

Wśród twarogów mamy do wyboru wersję tłustą, półtłustą i chudą. To, jaką wybierzesz zależy od tego, jaki procent tłuszczu chcesz zawrzeć w swoim posiłku. Dania z twarogiem wyjdą zawsze smaczne, niezależnie od tego jaką wersję twarogu wybierzesz. Pamiętaj jednak, że jeśli pragniesz zrzucić kilka kilogramów to dla Ciebie zarezerwowana jest chuda wersja twarogu. Wtedy też dania z twarogiem jedz z mniejszą ilością cukru lub zamień go całkowicie na mniej kaloryczny słodzik, np. ksylitol.

Kluski leniwe i naleśniki nadziewane twarogiem najlepiej smakują podawane świeże i na ciepło. Naleśniki można co prawda odsmażyć raz jeszcze, co nada im bardziej wyrazisty smak, a ciasto nabierze przyjemnie chrupiącej skórki. Natomiast pasty kanapkowe to dania z twarogiem, które przed podaniem warto dodatkowo schłodzić w lodówce. Razem z opieczonym pieczywem i ciepłą herbatą te dania z twarogiem będą doskonałym śniadaniem na początek nowego dnia.