Sos pieczarkowy bez śmietany
30 min
4 porcje
Wszystkich, którzy dbają o sylwetkę lub preferują lżejsze posiłki, zapraszam po prostszą i bardziej wykwintną wersję sosu pieczarkowego bez śmietany. Jest esencjonalny, lekko kremowy i tworzy idealną kompozycję z praktycznie każdym rodzajem mięsa. Koniecznie wypróbuj i delektuj się smakiem!
Kaloryczność: 55 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezlaktozowa.
Składniki
- Pieczarki - 500 g
- Cebula - 1 sztuka
- Woda - 1/2 szklanka
- Wino białe (wytrawne) - 1/4 szklanki
- Mąka pszenna - 1 łyżka
- Natka pietruszki (świeża) - 1 pęczek
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Obierz pieczarki ze skóry i usuń ogonki, a następnie pokrój w plasterki. Cebulę poszatkuj drobno i podsmaż przez chwilę na mocno rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek. Gdy cebula się zarumieni, dodaj pieczarki i całość smaż na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Wlej białe wino i wodę. Duś pod przykryciem do czasu, aż pieczarki dobrze zmiękną, a nadmiar płynu odparuje.
Natkę pietruszki drobno posiekaj i dodaj do pieczarek wraz z solą i pieprzem. Mąkę rozcieńcz kilkoma łyżkami zimnej wody, aby nie było grudek i wlej do patelni.
Całość dokładnie wymieszaj i duś jeszcze przez 2 minuty. Sos pieczarkowy jest gotowy, smacznego!
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze