Domowy sos czosnkowy bez majonezu
10 min
4 porcje
![Domowy sos czosnkowy bez majonezu Domowy sos czosnkowy bez majonezu](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/03/przepis-12860-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Sos czosnkowy może być dodatkiem do wielu dań, a jego przygotowanie jest niezwykle proste – wystarczy tylko obrać oraz rozdrobnić czosnek i połączyć wszystkie składniki. Wypróbuj mój przepis na domowy sos w wersji bez majonezu!
Kaloryczność: 75 kcal w 100 g.
Składniki
- Czosnek - 2-3 ząbki
- Jogurt naturalny - 180 g
- Śmietana (18%) - 2 łyżki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Czosnek obierz i wyciśnij lub zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
![Domowy sos czosnkowy bez majonezu - jak zrobić, przepis, krok 1 Domowy sos czosnkowy bez majonezu - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/03/przepis-12860-krok-1-800x450.jpg)
W miseczce wymieszaj jogurt naturalny, śmietanę, czosnek oraz sól i pieprz. Sos jest najsmaczniejszy, kiedy przejdzie wszystkimi składnikami, więc przed podaniem należy schłodzić go przez kilka godzin w lodówce.
![Domowy sos czosnkowy bez majonezu - jak zrobić, przepis, krok 2 Domowy sos czosnkowy bez majonezu - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/03/przepis-12860-krok-2-800x450.jpg)
Do sosu czosnkowego możesz również dodać świeże zioła, na przykład: koperek, bazylię czy pietruszkę.
![Domowy sos czosnkowy bez majonezu - jak zrobić, przepis, krok 3 Domowy sos czosnkowy bez majonezu - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/03/przepis-12860-krok-3-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Oliwia Szymańska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/35/avatar/avatar_1698321164.jpg)
Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze