Domowy sos czosnkowy bez majonezu

10 min
4 porcje
Domowy sos czosnkowy bez majonezu
Foto: Agata, AdobeStock
Sos czosnkowy może być dodatkiem do wielu dań, a jego przygotowanie jest niezwykle proste – wystarczy tylko obrać oraz rozdrobnić czosnek i połączyć wszystkie składniki. Wypróbuj mój przepis na domowy sos w wersji bez majonezu!
Kaloryczność: 75 kcal w 100 g.

Składniki

Przygotowanie

Czosnek obierz i wyciśnij lub zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
W miseczce wymieszaj jogurt naturalny, śmietanę, czosnek oraz sól i pieprz. Sos jest najsmaczniejszy, kiedy przejdzie wszystkimi składnikami, więc przed podaniem należy schłodzić go przez kilka godzin w lodówce.
Do sosu czosnkowego możesz również dodać świeże zioła, na przykład: koperek, bazylię czy pietruszkę.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze