Szybkie kruche ciasteczka z mąki kokosowej
35 min
6 porcji
Stworzone z myślą o tych, którzy dbają o swoją sylwetkę, ciasteczka z mąki kokosowej będą doskonałym dodatkiem do diety fit. Kruche i jednocześnie miękkie, szybkie w przygotowaniu oraz idealne na dietetyczną przekąskę. Zapraszam na mój przepis!
Kaloryczność: 475 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
- Mąka kokosowa - 100 g
- Wiórki kokosowe - 50 g
- Jajka - 3 sztuki
- Ksylitol - 40-60 g
- Masło - 80 g
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka
Przygotowanie
Mąkę kokosową wymieszaj z wiórkami i sodą. Masło rozpuść, możesz to zrobić na przykład w kuchence mikrofalowej, a następnie odstaw do przestygnięcia.
Jajka wraz z ksylitolem utrzyj na jasną i puszystą masę. Zamiast ksylitolu można również użyć innej substancji słodzącej (stewii czy cukru).
Do ubitych jajek dodaj sok z cytryny oraz masło i zmiksuj do połączenia się składników. Na samym końcu dodaj suche składniki i wmieszaj je delikatnie w masę.
Blaszkę, na której będziesz piec, wyłóż papierem do pieczenia. Formuj ciasteczka w kształt lekko spłaszczonych kulek i układaj na papierze. Wstaw do rozgrzanego do 180 C piekarnika i piecz przez 15-20 minut.
Po upieczeniu wystudź сiasteczka na kratce. Możesz przygotować do nich polewę czekoladową.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze