Tortilla z mięsem mielonym na patelni
25 min
4 porcje
Tortilla z mięsem mielonym z tego przepisu to moja wersja meksykańskiego burrito. Całość podsmażam na patelni, aby ser żółty się rozpuścił. Danie łączy w sobie soczyste mięso i chrupiące warzywa. Dodatek sera i sosu majonezowo-ketchupowego nadaje tortilli niepowtarzalnego charakteru.
Kaloryczność: 206 kcal w 100 g.
Składniki
- Tortilla - 4 sztuki
- Mięso mielone - 500 g
- Cebula - 1 sztuka
- Ogórki kiszone - 2 sztuki
- Papryka (czerwona) - 1/2 sztuki
- Sałata lodowa - 100-150 g
- Ser żółty (np. cheddar; w kostce) - 200 g
- Majonez - 2 łyżki
- Ketchup - 2 łyżki
- Olej - 2 łyżki
- Oregano - 1 łyżeczka
- Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
- Chili (opcjonalnie) - do smaku
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dodaj mięso mielone, oregano, słodką paprykę, sól i pieprz. Jeśli lubisz pikantne potrawy, możesz dodać jeszcze chili. Całość podsmaż przez około 15 minut.
Ogórka kiszonego pokrój w plastry, a paprykę w paski. Sałatę lodową posiekaj. Zetrzyj ser żółty na grubych oczkach tarki. Majonez wymieszaj z ketchupem.
Każdy placek tortilli posmaruj majonezowo-ketchupowym sosem, nałóż porcję mięsa, warzywa i ser żółty.
Zawiń tortillę jak burrito, czyli najpierw złóż dół, a następnie prawą i lewą stronę.
Każdą tortillę z nadzieniem podsmaż na beztłuszczowej patelni i podawaj na ciepło. Ja dodatkowo posypuję górę serem żółtym. Smacznego!
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze